Strigăt disperat al bolnavilor de hepatită D. Cer acces la tratamentul compensat care le poate salva viața

0
Publicat:

Pacienții infectați concomitent cu virusurile hepatice B și Delta așteaptă din septembrie anul trecut includerea unui tratament nou pe lista medicamentelor compensate.

Prin programele de screening au fost depistați foarte mulți pacienți FOTO: FB/APAH-Ro
Prin programele de screening au fost depistați foarte mulți pacienți FOTO: FB/APAH-Ro

Agenția Națională a Medicamentului a autorizat necondiționat acest medicament (Hepcludex) în septembrie 2022, însă revizuirea listei medicamentelor compensate, care din experiența anilor trecuți se realiza de câteva ori pe an, în acest an a întârziat. Consecința este faptul că pacienții infectați cu virusul hepatic D nu pot beneficia de un tratament cu rezultate foarte bune, la care în alte țări există acces din 2020. Medicamentul i-ar costa lunar aproximativ 7.600 euro, sume pe care pacienții nu și le permit.

„B plus Delta este o formă destul de agresivă. În absența unui tratament sau dacă pacienții nu răspund la interferon (n. red. – tratamentul disponibil la această dată în România pentru bolnavii cu hepatita D), boala se poate croniciza mult mai repede”, spune Marinela Debu, reprezentanta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Este vorba, completează Debu, în special de pacienți tineri, care caută soluții disperate pentru a se vindeca și a-și continua viața.

„Segmentul de vârstă de oameni cu virusul hepatitic B sunt oamenii activi, între 30-35 ani și până în 55 ani. De aici se extrag cei cu virus B plus Delta, pentru că nu poți să ai Delta dacă nu ai B, este coinfecție”, explică Marinela Debu.

Pacienții, sătui de așteptare, întreabă deja la asociație în ce state se pot trata și iau în calcul să plece, la fel cum s-a întâmplat, cu șapte-opt ani în urmă, cu pacienții infectați cu virusul hepatic C care erau admiși în România la terapia free-interferon doar în stadiile foarte avansate ale bolii.

„Așteptăm și noi cu nerăbdare o soluție”

Pentru prescrierea în regim compensat a noului medicament nu s-a avansat niciun termen clar. Pacienții au asaltat zadarnic ministerele cu memorii, iar medicii nu pot face nici aceștia mai mult.

„Momentan la noi în țară este doar interferonul ca tratament care se administrează. Vom vedea ce se va întâmpla pe viitor. Bineînțeles că sunt pacienți care nu mai răspund. Nu avem altă variantă. Așteptăm și noi cu nerăbdare o soluție pentru asta”, a spus medicul gastroenterolog Silviu Gavrilă.

Blocajul ar fi la Ministerul Finanțelor, oficialii din Ministerul Sănătății, de fiecare dată când sunt interpelați pe această temă, indicând asta.â

„Noi, ca și asociații de pacienți, nu trebuie să fim plimbați dintr-o parte în alta. Trebuie să ni se ofere, pentru că plătim asigurări”, a mai spus Debu.

Ea a subliniat că pacienții infectați cu oricare dintre virusurile hepatice trebuie să-și plătească tratamentul dacă nu au calitatea de asigurat, în ciuda faptului că e vorba de o boală transmisibilă pe care fără voia lor o pot da mai departe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite