Stimulatorul cardiac reglează bătăile inimii
0Pentru funcţionarea normală a inimii, în unele cazuri este nevoie de folosirea unui dispozitiv, numit stimulator cardiac. Acesta îmbunătăţeşte viaţa celui care îl poartă, dar impune şi unele precauţii.
Stimulatorul cardiac, cunoscut şi sub numele de pacemaker, este recomandat persoanelor cu anumite afecţiuni ale inimii, precum tulburările de ritm cardiac.
Astfel, aparatul este indicat celor a căror inimă bate prea lent (bradicardie), boală care poate da oboseală accentuată, ameţeli şi chiar stări de leşin. Afecţiunea apare din cauza lipsei de irigare corespunzătoare la nivel cerebral, ceea ce duce la încetinirea ritmului cardiac.
Normalizează impulsurile
Stimulatorul cardiac reglează impulsurile electrice necesare pentru funcţionarea corectă a inimii. Se montează numai de către medicul cardiolog, iar intervenţia se efectuează sub anestezie şi constă într-o mică incizie în partea superioară a pieptului, prin care dispozitivul este implantat sub piele. Procedura durează în jur de 45 de minute şi este bine suportată. Este posibil ca în zona inciziei să apară un disconfort, care va dispărea treptat.
Necesită monitorizare
Este important ca starea de sănătate a fiecărui purtător de stimulator cardiac să fie monitorizată în permanenţă. Medicul va evalua funcţionalitatea stimulatorului cardiac, inclusiv valabilitatea bateriilor acestuia.
Se impune vizita de urgenţă la medic dacă pacientul are dificultăţi de respiraţie, dacă ameţeşte, dacă are palpitaţii sau dureri în piept. Roşeaţa la locul implantului însoţită de febră poate fi semn de infecţie, situaţie în care trebuie anunţat medicul. La fel şi în cazul în care se produc contracţii musculare în jurul stimulatorului.
Ce precauţii sunt necesare
Stimulatorul îmbunătăţeşte considerabil viaţa bolnavului cu tulburări de ritm cardiac. Acesta îşi poate relua activităţile normale, precum condusul maşinii şi plimbările în aer liber la scurt timp după implantarea dispozitivului. Preventiv, este bine să se păstreze o distanţă cât mai mare între stimulator şi orice alt aparat electric.
Este foarte important de ştiut că investigaţiile care folosesc razele X, procedurile stomatologice care presupun utilizarea unei freze dentare sau unor dispozitive cu ultrasunete şi analiza RMN au contraindicaţie la cei cu stimulator cardiac. Bolnavul trebuie să anunţe medicul dacă urmează să fie supus unei intervenţii chirurgicale.
Din ce este compus aparatul
Un pacemaker este alcătuit dintr-un circuit electronic şi dintr-o carcasă metalică, generatoare de puls electric (stimulatorul propriu-zis), care conţine baterii.
Există mai multe tipuri de stimulatoare (unicameral, bicameral, cu sau fără senzori), care vor fi recomandate pacienţilor în funcţie de afecţiunea cardiacă. Stimulatorul este programabil, astfel încât medicul poate ajusta anumiţi parametri, lucru ce se poate face în timpul unei consultaţii.
Specialistul nostru
Prof. dr. Doina Dimulescu
medic specialist cardiolog
Spitalul Elias
Stimulatoarele cardiace sunt de mai multe tipuri şi au moduri de funcţionare diferite, iar cele mai multe indicaţii se referă la afecţiuni în care frecvenţa cardiacă scade foarte mult. Alte indicaţii privesc insuficienţa cardiacă, pacienţii beneficiind de o resincronizare cardiacă.
Există şi varianta resincronizării cardiace asociată cu implantarea unui defibrilator automat pentru pacienţii cu aritmii ventriculare grave şi insuficienţă cardiacă. Cea mai importantă restricţie pentru toate tipurile de stimulatoare este explorarea imagistică prin rezonanţă magnetică.
Precauţii
Cei cu stimulator cardiac trebuie să evite analize precum RMN-ul.