Spitalul Medicover: Chirurgia Bariatrica - Cel mai eficient tratament al obezitatii morbide (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgia Bariatrica - Cel mai eficient tratament al obezitatii morbidez
Chirurgia Bariatrica - Cel mai eficient tratament al obezitatii morbidez

Obezitatea a devenit o problema serioasa de sanatate publica in majoritatea tarilor, ea afectand un segment de populatie in continua crestere.

Inainte de orice, obezitatea trebuie considerata mai putin o problema de estetica si mai mult o problema de sanatate, care atrage dupa sine complicatii medicale, dizabilitati temporare sau permanente, scaderea duratei de viata si, nu in ultimul rand, un cost mare pentru intreaga societate.

Considerand datele statistice actuale, caracterul endemic al obezitatii este indiscutabil: 1,7 miliarde de oameni supraponderali raspanditi pe tot globul (1/3 din populatia lumii). Dintre acestia, un numar important, aproximativ 300 milioane, sunt obezi , iar 100 de milioane imbraca forme grave ale obezitatii morbide si necesita tratament sustinut.

Romania, locul 3 la obezitate in Europa

Statisticile Asociatiei Romane de Endocrinologie arata ca 25-30% dintre romani sunt obezi (3,5 milioane!) si 64% supraponderali. Procentul ridicat al populatiei obeze din tara noastra ‒ peste 30% dintre femei si 20% dintre barbati cu BMI >30 kg/mp ‒ plaseaza Romania pe locul 3 in Europa in clasamentul incidentei obezitatii (dupa Serbia si Grecia) ‒ International Obesity Task Force EU Platform Briefing Paper.

Ce este obezitatea

Obezitatea este o boala in care se acumuleaza excesiv grasime in organism din cauza consumului de alimente mai mare decat nevoile fiziologice ori, mai rar, din cauza unor dereglari metabolice. Este o boala cronica (de exemplu, un exces de 50 de calorii zilnic poate creste greutatea cu 25 kg intr-o perioada de 10 ani), conditionata genetic (normal fiecare persoana are in corp cca. 30-35 miliarde de celule adipoase) si un factor determinant major pentru o serie de boli asociate (diabet zaharat, hipertensiune arteriala etc).

Tratamentul chirurgical ‒ cel mai eficient

Chirugia este considerata astazi cel mai eficient tratament al obezitatii morbide! (NIH Consensus Conference: Gastrointestinal surgery for severe obesity. Ann Intern Med). Odata cu scaderea ponderala toate consecintele obezitatii (comorbiditatile) enumerate anterior se amelioreaza. Este posibila vindecarea diabetului de tip II si a hipertensiunii arteriale, dispar problemele respiratorii si steatoza hepatica, scade riscul de cancer!

Ce este chirurgia bariatrica

Tehnicile operatorii care se adreseaza obezitatii sunt grupate sub denumirea de operatii bariatrice si apartin chirurgiei generale, fiind realizate sub anestezie generala cu intubatie oro-traheala. Obiectivele chirurgiei bariatrice urmaresc o scadere ponderala durabila, cu ameliorarea starii de sanatate, diminuarea sau disparitia comorbiditatilor, cresterea bunastarii si a calitatii vietii pacientilor.

Tehnicile de chirurgie bariatrica influenteaza balanta echilibrului energetic, diminuand considerabil aportul alimentar si determinand organismul sa consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie inseamna diminuarea tesutului adipos, slabire, recapatarea aspectului normal, usurarea semnificativa a functiilor vitale, disparitia sau ameliorarea importanta a maladiilor determinate de obezitate. Pacientii operati slabesc treptat si ar trebui sa ajunga la o greutatea convenabila in circa 8-12 luni.

Metoda laparoscopica

Interventile chirurgicale se realizeaza pe cale laparoscopica, adica prin minima invazivitate si agresiune asupra tesuturilor implicate, lucru deosebit de important pentru reusita terapeutica finala la pacientii obezi.
Beneficiul chirurgiei laparoscopice este major la pacientii obezi, indiferent de patologia pentru care sunt operati.

Conform principiilor laparoscopiei, dimensiunile inciziilor nu sunt influentate de grosimea peretelui abdominal! Astfel se realizeaza mai multe brese parietale abdominale (numar in functie de tipul operatiei), cu dimensiuni cuprinse intre 5 si 15 mm, care nu rup sau taie muschii, prin intermediul carora, cu ajutorul unui lant video-imagistic (high-definition), ce proiecteaza imaginea organelor intraabdominale pe monitoare, si a unor instrumente speciale (de sigilare a vaselor sangvine si de sutura mecanica ‒ staplere), se realizeaza interventii asupra stomacului si intestinelor.

Acest fapt constituie un avantaj foarte important tocmai la pacientii obezi, la care vindecarea plagilor se realizeaza frecvent cu dificultate si complicatii. La acestia, o plaga operatorie de 25-30 cm, care strabate 10-15 cm de tesut adipos, poate fi urmata frecvent de o vindecare dificila sau chiar complicata.

Durerea dupa operatia laparoscopica este minima, aceasta fiind in concordanta cu limitarea la maximum posibil a traumatismului parietal. Pacientul se mobilizeaza rapid, se ridica din pat la cateva ore dupa operatie, in cateva zile se intoarce la domiciliu si in 1-2 saptamani este complet integrat in mediul socio-profesional si familial.

Eforturile fizice nu sunt o contraindicatie pentru pacientii care au suferit recent o operatie laparoscopica bariatrica; de altfel, ca dupa orice operatie laparoscopica. Toate aceste caracteristici sustin laparoscopia ca standard de aur pentru efectuarea tehnicilor de chirurgie bariatrica, iar introducerea acestei metode (Wittgrove, 1994, in SUA) a contribuit major la relansarea chirurgiei obezitatii!

Actualmente in lume se realizeaza peste 600.000 de interventii bariatrice anual. Cu toate acestea, numarul lor este in continuare mic, daca tinem seama de faptul ca peste 100 milioane de oameni sufera acum de forme severe ale obezitatii si ar trebui operati!

Citeste articolul complet!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite