Secretele unui zâmbet fără cusur. Cât de indicate sunt implanturile dentare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
laser shutterstock dantura stomatolog

„Să-ţi pui un implant dentar e ca şi cum ţi-ai pierde picioarele şi îţi iei un scaun cu rotile. Un implant trebuie să fie ultima soluţie pe care o are pacientul. Din păcate, mulţi oameni ajung în situaţii de acest gen tocmai din cauza unor lucrări prost făcute de stomatologi“, sublinia recent un medic dentist. Discutăm despre moda implanturilor, dar şi despre trucurile pentru o dantură impecabilă, cu dr. Cosmin Ulman, la Adevărul Live.


Femeile sunt mai predispuse la probleme legate de sănătatea orală din cauza modificărilor hormonale pe care le suferă de-a lungul vieţii. De aceea, şi grija pentru dantură trebuie să fie uşor diferită în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor, sunt de părere specialiştii. Despre modul în care hormonii afectează sănătatea dinţilor, dar şi despre momentele cele mai vulnerabile în acest sens din viaţa unei femei vorbim la Adevărul Live de la ora 15.00 cu medicul stomatolog Cosmin Ulman, de la Clinica Trident din Bucureşti.

Dezbatem, de asemenea, în ce măsură implanturile dentare sunt un moft sau o necesitate şi cât de indicate sunt procedurile de înfrumuseţare a danturii (albire profesională sau acasă, aplicarea unor bijuterii, îndreptarea dinţilor la vârsta adultă, faţete dentare etc.).

Principalele idei desprinse în urma discuţiei cu dr. Ulman:

Tot ce a spus dr. Colibăşanu este perfect adevărat. Întradevăr, implantul ar trebui să fie ultima opţiune. Ar trebui să încercăm să ne păstrăm dinţii. În momentul în care nu mai avem o soluţie, atunci implantul trebuie făcut. Contează foarte mult ce implant, cine îl pune şi cum îl pune. Contează experienţa medicului, cazuistica medicului.  Ştiu colegi care termină facultatea şi se duc să facă această specializare de implantologie. Trebuie să ai o experienţă în spate şi apoi să faci această specializare, să poţi pune implanturi.

Dintele are anumiţi receptori care simt presiunea, cu implanturi nu poţi simţi această presiune. Dacă ai avea toţi dinţii pe rădăcini de titan ai simţi altfel când mesteci. Prin urmare, ultima opţiune trebuie să fie implantul. În niciun caz nu scoatem un dinte strâmb pentru a pune un implant. Mai întâi facem un tratament ortodontic prin acele sârme care se pun şi care au un rol funcţional încercăm să aducem dinţii în poziţiile în care trebuie şi apoi să redăm zâmbetul şi estetica. Să îmbrăcăm dinţii, nu să-i extragem şi să punem implant.

Ce lucrări greşite aduc pacientul în situaţia de a nu mai avea dinţi?

Să spunem că pacientul a avut o carie foarte mare. S-a tratat acea carie, s-a făcut un tratament de canal. Acest tratament de canal trebuie făcute de medici specialişti. E bine să fii specializat pe aşa ceva pentru că nu poţi face toate lucrurile bine. Poţi să tratezi nouă dinţi bine, iar pe al zecelea să-l greşeşti. Pacientul ajunge pe scaunul unui medic cu acest dinte, cu o infecţie la rădăcină sau fisurat şi în acest caz medicul trebuie să facă o lucrare protetică sau un implant.

Sănătatea orală a femeii

În perioada sarcinii, apar modificări hormonale. Legat strict de domeniul acesta al stomatologiei primul lucru pe care noi îl observăm este apariţia gingivitei. Apare o hiperplazie gingivală. Adică gingia se înroşeşte şi se inflamează.

Dacă apare o carie care este profundă nu putem să facem anestezii, radiografii, nu putem să dăm antibiotice. Evident dacă se pune problema unei infecţii foarte grave atunci se ajunge şi la varianta de a da antibiotice. Dar tratamentul femeii în perioada sarcinii este destul de limitat. Am multe paciente care vin şi spun: după ce am născut am avut o explozie de carii. Nu este demonstrat ştiinţific că după ce naşti vei face carii. Poate fi o problemă că în perioada de sarcină nu ai consultat medicul stomatolog, după aceea ai fost ocupată cu alăptarea şi ai trecut peste anumite controale se ajunge în situaţii destul de grave.

Tartrul modifică rezultatul analizelor de sânge

O inflamaţie gingivală, un tartru dau nişte valori modificate ale anumitor analize ale sângelui. Şi atunci e bine ca femeile să fie pregătite pentru aceste lucruri. De exemplu VSH-ul apare mărit pentru că noi avem o inflamaţie cronică în corp. Tartrul acela ţine o inflamaţie cronică în corp. În anumite cazuri, mai accentuate acel tartru poate să dea o boală de focar.

Pacienţii care au de făcut anumite intervenţii chirugicale cardiace sunt trimişi înainte la stomatolog pentru a le fi asanată cavitatea bucală: detartraj, extracţie de resturi dentare radiculare li care pot da pentru că poate da boli de focar şi există riscul ca infecţia să disemineze. Iar în situaţia unei boli cardiace a unei intervenţii foarte grave, totul trebuie să fie perfect.

Trucuri pentru un zâmbet frumos

Albirea. Putem să o facem constant pentru că vrem să avem un zâmbet minunat tot timpul sau putem să o facem înainte de un eveniment. Avem o nuntă sau o petrecere. Albirea dacă e făcută la 9 luni, la un an, nu are un efect nociv asupra dinţilor. Dar dacă e făcută la 3 luni, la 6 luni poate strica ireversibil smalţul dinţilor. Legat de produsele care se găsesc în supermarketuri şi ce recomandăm noi în cabinet este o diferenţă de la cer la pământ. E posibil să ai bruxism, leziuni la baza dinţilor, să foloseşti aceste produse de albit şi aă agravezi problemele existente. Recomandăm albirea dentară după consultul stomatologic.

Aplicarea bijuteriilor pe dinţi, la modă acum 10 ani

Această aplicare este un procedeu cosmetic. Nu pot să spun că este un procedeu contraindicat dacă nu este invaziv, dacă nu strică smalţul dinţilor. Există bijuterii care se montează în smlţ. Acelea sunt contraindicate.

Aplicarea faţetelor dentare n-aş putea să spun că este o modă. Poate fi o necesitate pentru un zâmbet minunat. Până la urmă, un zâmbet inestetic poate să te timoreze un pic. Când se aplică? Dacă există mici spaţii între dinţi, dacă există carii pe dinţii din faţă care nu mai pot fi controlate prin acele plombe. Dacă ai de refăcut un sfert din dintele din faţă acea linie de demarcaţie dintre smalţ şi compozit (materialul pe care îl folosim la plombă) se va vedea. Şi atunci, la plombe foarte întinse este recomandat să punem faţete. Faţetele se mai pot pune la dinţi rotaţi uşor (15, 20 de grade). Dacă rotaţia e mai mare sau dinţii sunt înclinaţi, acele faţete pot să se desprindă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite