Articol publicitar

Românii merg în Austria pentru proceduri laparoscopice. Aceştia îşi programează de la operaţii oncologice până la intervenţii de micşorare a stomacului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Maic Deckstein
Dr. Maic Deckstein

În urmă cu mai bine de 30 ani, chirurgia laparoscopică devenea o metodă chirurgicală inovatoare, minim invazivă, care permitea efectuarea unor operaţii majore, cu incizii minime.

Faţă de operaţia clasică, realizată printr-o incizie mare, în intervenţiile laparoscopice instrumentarul chirurgical este introdus prin trei până la cinci tăieturi mici, având ca rezultat mai puţine complicaţii, un timp de vindecare mai rapid, dureri mai puţine şi cicatrici mai mici. Astăzi tehnica este folosită cu succes pentru numeroase boli, permiţând o gamă largă de intervenţii şi având printre beneficii un traumatism redus asupra organismului, mai puţin sânge pierdut, cicatrici mai mici.

„De-a lungul anilor, chirurgia laparoscopică s-a dezvoltat la un standard ridicat, spitalul nostru efectuând proceduri laparoscopice de peste 30 de ani. Cu trecerea anilor ne-am dezvoltat un standard ridicat si dispunem de toate instrumentele şi procedurile moderne actuale“, a declarant pentru Adevărul Dr. Maic Deckstein, medic în cadrul Spitalului Privat Döbling, Austria.

Specialistul povesteşte că primeşte des solicitări din partea românilor, cele mai întâlnite cazuri fiind herniile inghinale, operaţiile de cancer, îndepărtarea vezicii biliare sau pacienţi care vin pentru consultaţie şi diagnosticare în scopul stabilirii abordării terapeutice. Chirurgia obezităţii este, de asemenea, o procedură pentru care românii merg în Austria.

Intervenţiile laparoscopice, recomandate în problemele oncologice

Pentru intervenţiile oncologice, specialiştii Spitalului Privat Döbling recomandă abordarea laparoscopică. Acestea se poate face pentru diagnosticarea cancerului, dar pot fi folosite şi pentru examinarea organelor abdominale şi pelvine, prelevarea de probe de ţesut pentru a le examina la microscop, pentru a vedea cât de mult s-a răspândit cancerul înainte de a lua decizii de tratament sau pentru depistarea cauzei sângerării interne, a blocajelor sau acumulării de lichide. Tehnica poate fi folosită şi pentru îndepărtarea anumitor organe din pelvis şi abdomen, cum ar fi uterul, ovarele, vezica biliară sau apendicele.

 „Pentru operaţiile de cancer avem nevoie de o imagine de ansamblu bună, iar imaginea de ansamblu este mult mai optimă în procedurile laparoscopice minim invazive decât printr-o procedură deschisă“, explică medicul Maic Deckstein.

Cancerul de colon ar putea fi prevenit printr-o simplă colonoscopie

Cancerul de colon este o afecţiune la nivelul intestinului gros care afectează de regula persoanele care au peste 45-50 de ani, deşi poate să apară la orice vârstă. Se manifestă prin apariţia unor formaţiuni necanceroase (benigne) pe peretele intestinului gros, numite polipi. Cu timpul, nedepistaţi şi netrataţi, unii dintre polipi se pot modifica şi pot declanşa boala canceroasă.

„Atunci când un pacient acuză dureri şi doreşte o diagnosticare, începem cu un consult clinic, după care se emite recomandarea pentru o colonoscopie sau gastroscopie, pentru a vedea dacă există o tumoră. Dacă descoperim ceva în timpul examinării, eliminăm polipii şi prelevăm probe de ţesut, iar dacă rezultatul histopatologic confirmă prezenţa cancerului, atunci iniţiăm următorii paşi“, explică medicul.

Specialistul aminteşte că gastroscopia şi colonoscopia se efectuează sub o anestezie CO2 de scurtă durată. În timpul investigaţiei pacientul va dormi, dar va respira singur. Aceste investigaţii se pot efectua în Spitalul Privat Döbling.

Colonoscopia nu este dureroasă, deoarece pacientul doarme în timpul investigaţiei. Şi când se trezeşte investigaţia s-a terminat şi se poate întoarce la viaţa sa normală. După colonoscopie, pacientul este adus într-o cameră de recuperare, doarme acolo pentru circa o oră şi apoi poate reveni la activităţile zilnice obişnuite“, spune medicul.

Laparoscopia, soluţie în cazul cancerului de colon

Conform medicului, rezultatele colonoscopiei se primesc în aproximativ 2 sau 3 zile. Imediat după primirea acestora, pot fi iniţiate alte investigaţii necesare şi primii paşi pentru tratament. Dacă există un carcinom de colon, atunci specialiştii spitalului pot oferi pacientului un program complet de diagnosticare cu ultrasunete, CT şi analize de laborator. Când rezultatele arată că pacientul este într-o stare clinică stabilă şi poate fi supus unui tratament chirurgical, atunci operaţia poate fi efectuată imediat, printr-o procedură laparoscopică.

Laparoscopia poate reprezenta o soluţie inclusiv pentru persoanele obeze care s-au luptat mult timp pentru o pierdere considerabilă în greutate.

„Operaţia obezităţii depinde de indicele de masă corporală - IMC. În cazul unui IMC de circa 40, între 35 şi 40, putem recomanda o operaţie de micşorare a stomacului -Gastric Sleeve. Aceasta înseamnă că îndepărtăm o parte mare a stomacului, în urma căreia păstrăm un tub gastric, de la esofag la duoden, şi apoi alimentele pot trece mult mai rapid prin stomac şi se reduce cantitatea de alimente consumate“, explică medicul.

Dacă indicele de masă corporală este peste 40, iar pacientul se află într-o stare bună, atunci poate fi efectuată şi o operaţie de bypass. Desi rata de complicaţii este mai mare decât la operaţia de micşorare a stomacului, această procedură este recomandată în cazul în care indicele de masă corporală este peste 42-43. Ambele proceduri menţionate pot fi efectuate în Spitalul Privat Döbling.

PremiQaMed oferă consiliere şi recomandări în limba română

Departamentul internaţional al spitalelor private PremiQaMed din Viena oferă consiliere în limba română, cu privire la toate aspectele organizatorice şi medicale, aferente vizitei medicale a pacienţilor români la Viena.

Spitalele PremiQaMed oferă consultaţii şi o a doua opinie medicală şi la distanţă, inclusiv emiterea recomandărilor terpeutice. Pentru tratamentul medical, spitalele PremiQaMed se bazează pe colaborarea cu specialişti din toate domeniile medicale, medici primari şi profesori universitari, precum şi pe tehnologii de ultima generatie.

Pacienţii pot afla mai multe informatii detaliate despre diferitele proceduri medicale pe site-ul spitalelor PremiQamed  şi pe Youtube (cu subtitrare în limba română).

Citeste mai mult: adev.ro/qwxtt1

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite