Românii, adepții tăriei. Consumul de băuturi spirtoase a crescut considerabil în ultimii ani

0
Publicat:

Statisticile arată că românii au început să consume, de la un an la altul, tot mai multe băuturi spirtoase. Fie că este vorba despre whisky, vodka sau alte băuturi alcoolice, cifrele arată că tot mai mulți români au început să consume astfel de produse.

Alcool SURSĂ freepick
Alcool SURSĂ freepick

Totodată, a scăzut cantitatea de bere sau vin pe care românii o consumă în timpul unui an calendaristic.

Tăria, în preferințele românilor

Românii au început, de câțiva ani, să consume tot mai multe băuturi spirtoase si să reducă cantitatea de bere sau vin.

Potrivit ultimului raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), românii dau gata anual 11 litri de alcool. Astfel, un român bea, în medie, în fiecare an, aproape trei litri de băuturi alcoolice distilate, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, cu aproximativ un litru în plus față de 2020.

Chiar dacă în ultimul deceniu a scăzut foarte mult consumul de alcool în țările din vest, românii își păstrează apetitul deschis și se află pe primul loc în Europa când vine vorba despre consumul excesiv.

Astfel, conform acelui raport întocmit de OCDE, peste o jumătate dintre bărbații din România a băut prea mult măcar o dată într-un an.

Consumul considerat sigur e sub șapte unități de alcool pur în cazul femeilor și 14 unități pentru bărbați, pe săptămână. În cazul băuturilor spirtoase, o unitate reprezintă 20 de ml.

Ce spun medicii despre acest fenomen

Medicii au vorbit despre acest fenomen și despre pericolele la care se expun cei care aleg să consume alcool frecvent, în cantități mari

Unii oameni beau de tristeţe, alţii de bucurie, nu există o formulă universală. Alcoolul modifică starea, dispoziţia. În cantităţi mici, alcoolul este un liant social, este euforizant, te dezinhibă, poţi râde şi poţi vorbi. Dar, dacă cantităţile devin mai mari, apare efectul depresiv. Devii somnolent, incoerent, paşii devin mai grei, apar tulburările de echilibru. Este foarte important cantitatea, dar şi cadrul în care se petrece consumul de alcool", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, coordonator al programelor NoAddict.  

Totodată, tinerii sunt adepții celebrelor cocktailuri, care pot fi o adevărată „bombă cu ceas” pentru organism.

„Nu este niciodată recomandat să amestecăm băuturile, pentru că lucrurile se potenţează reciproc şi pot da o mulţime de probleme. Fiind sedativ, alcoolul, dacă se consumă împreună cu alte substanţe sau tratamente, deoarece se poate ajunge într-o zonă extrem de periculoasă", adaugă medicul ieşean.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite