«Reparaţii» care ne scapă de complexe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciodată în istoria omenirii standardele de frumuseţe nu au fost mai riguroase decât în vremurile noastre. A încerca să te încadrezi în ele nu este un lucru uşor, iar pentru mulţi dintre noi eşecul este generator de complexe. Chirurgia estetică poate corecta astăzi aproape orice imperfecţiune a corpului, iar protetica face posibilă suplinirea oricărui „neajuns” fizic.

În epoca sa, Cleopatra era considerată o femeie frumoasă. Dacă am judeca-o după rigorile frumuseţii din vremurile noastre, am putea spune că nasul ei ascuţit nu o făcea nici pe departe atractivă. Preocuparea pentru aspect nu există de ieri, de astăzi, dar în societatea contemporană, ea tinde să devină obsesivă. Ca dovadă stau miile de cazuri de adolescente care-şi pun viaţa în pericol din dorinţa de a fi suple ori numărul tot mai mare de bărbaţi ce apelează la chirurgia estetică. Sigur, unele intervenţii nu sunt deloc un moft. În cazul persoanelor cu defecte congenitale ori în cazul celor care au suferit accidente, corecţiile sunt o necesitate.

image

Toate trăsăturile feţei pot fi modificate astăzi, chiar în totalitate

Remodelarea nasului, cea mai cerută

Cea mai solicitată procedură de chirurgie estetică, rinoplastia poate corecta nasul acvilin, pe cel cu vârf bont ori cu nările prea late. Ea este una dintre cele mai grele intervenţii estetice, pe de o parte pentru că nasul este o zonă puternic vascularizată şi, fără o tehnică bună, sângerările sunt abundente, iar pe de alta, pentru că structura cartilaginoasă (vârful nasului) se modelează greu. Operaţia are câteva inconveniente: durerile persistă câteva săptămâni, iar recuperarea durează cel puţin opt luni. În cazul unui accident care necesită corectarea nasului, intervenţia este indicată un an mai târziu. Adolescenţii complexaţi de forma nasului nu pot face rinoplastie mai devreme de 16 ani, adică înainte de a se opri creşterea oaselor şi cartilajelor. Dacă îţi doreşti o formă anume a nasului, ar trebui să ţii cont şi de părerea esteticianului, pentru că un nas foarte mic, de exemplu, nu se potriveşte oricărei conformaţii a feţei. El trebuie să fie în acord cu fizionomia.

Preţ: între 1.200 şi 1.600 de euro

Urechile se pot reconstrui

De cele mai multe ori, intervenţia de remodelare a urechilor (otoplastie) este solicitată atunci când urechile sunt prea depărtate de cap - „urechi decolate", cum le numesc chirurgii esteticieni. Otoplastia este utilă însă şi în cazul unor mici defecte ale urechii, cum ar fi ruptura lobului provocată de cercei. Procedura este foarte simplă în aceste cazuri. Operaţia de remodelare completă se face cu anestezie locală în general, iar ulterior trebuie purtat un pansament sau o bentiţă pe urechi, pentru a grăbi vindecarea. Medicina oferă soluţii şi celor care s-au născut fără pavilionul urechii sau care şi l-au pierdut în urma unor accidente ori a unor tumori maligne sau benigne. În aceste cazuri, se face o reconstrucţie a pavilionului folosind silicon. Culoarea şi forma sunt alese astfel încât să se apropie cât mai mult de aspectul natural şi să se integreze în anatomia feţei. Proteza se fixează fie cu adeziv, fie cu implant de titan, dar numai după vârsta de 5 ani.

Preţ: între 600 şi 900 de euro

Cicatricele pot fi „şterse" fie cu laserul, dacă sunt mici şi proeminente, fie prin excizie chirurgicală,în cazurile în care sunt mari şi subdenivelate.

Ochi bionici pentru nevăzători

După zeci de ani de cercetări, s-a reuşit restabilirea vederii pierdute parţial printr-un dispozitiv bionic. El este util persoanelor care suferă de boli oculare degenerative, precum degenerescenţa maculară şi retinita pigmentară. Ochiul bionic este compus dintr-o cameră video montată pe rama unor ochelari, un receptor ce primeşte wireless semnalul video de la cameră şi un microcip cu electrozi implantat pe retină, ce transmite semnalul către creier, prin nervul optic. Dispozitivul a fost testat pe câteva persoane, iar rezultatele au fost încurajatoare, deşi imaginile sunt deocamdată în nuanţe de gri. Producţia la scară largă va începe în trei-cinci ani, potrivit inventatorilor ochiului bionic, cercetătorii de la Institutul de Oftalmologie „Doheny", din SUA.

Transplantul care te scapă de calviţie

Dacă ai părul rar sau zone de chelie, poţi scăpa de complexe printr-o procedură disponibilă de câţiva ani şi în România: implantul de păr. Firele sunt recoltate chiar de la persoana (bărbatul în general) cu chelie, dacă nu a fost afectat tot scalpul de calviţie. Se extrag grefe cu două-trei fire de la ceafă şi din zonele laterale ale scalpului, iar apoi se acoperă cu ele porţiunile fără păr. Pot fi necesare peste o mie de grefe la un singur implant, în funcţie de cât de mare este zona ce trebuie acoperită. Majoritatea grefelor (98 la sută) rezistă în timp. De obicei, este suficientă o singură procedură pentru a „trata" calviţia. Ulterior, se poate face o îndesire a părului.

Preţ: între 500 şi 2.000 de euro, în funcţie de numărul de grefe necesare.

Implanturi în pomeţi şi bărbie

Cu ajutorul implanturilor faciale, putem recontura întreaga faţă, pentru a crea trăsături mai armonioase. Implanturile au forma unor scoici, sunt confecţionate din silicon şi pot fi utilizate fie pentru ridicarea pomeţilor, fie pentru mărirea/reconturarea bărbiei. În prima situaţie, el se introduce printr-o incizie în cavitatea bucală, la nivelul buzei superioare, iar în cel de-al doilea caz, incizia se realizează tot în cavitatea bucală, dar la nivelul buzei inferioare. În prezent, în România sunt puţini chirurgi esteticieni care practică această procedură.

Preţ: 500 de euro - bărbie 700 de euro - pomeţi

Specialistul nostru

Dr. Radu Voicu medic primar chirurgie plastică şi reparatorie Spitalul Universitar CF 2 din Bucureşti

Buza de iepure, un defect congenital al feţei destul de frecvent ce se caracterizează prin prezenţa unei fisuri la nivelul buzei superioare, trebuie corectată chirurgical în primele cinci luni de viaţă. Altfel, există riscul ca bebeluşul să nu poată fi alimentat optim. Fisurile pot afecta doar buza superioară sau, în cazurile mai grave, pot afecta şi zona palatină şi pe cea a nărilor. În funcţie de severitatea malformaţiei, se poate interveni chirurgical de mai multe ori în perioada copilăriei, iar dacă este afectată şi dantura, se impune şi un tratament ortodontic. Prin chirurgie estetică se poate reface conturul buzei şi se poate mări în volum, prin injectare cu acid hialuronic. Cicatricea care rămâne pe centrul buzei nu permite însă o augmentare foarte mare. Dacă şi nasul a fost afectat, se poate efectua rinoplastie, însă nu mai devreme de vârsta de 16 ani.

Ce retuşuri putem face corpului

image

Implanturile cu silicon sunt cele mai utilizate pentru reconturarea corpului

Abdominoplastia reconturează silueta

Menţinerea siluetei este o provocare astăzi, în condiţiile în care epidemia de obezitate este pe punctul de a cuprinde întreg Globul. Silue­ta subţire promovată pe podiumurile de modă este dificil, dacă nu chiar imposibil de obţinut fără ajutor. Şi de această dată, medicina ne oferă soluţii pentru a scăpa de complexe. Dacă ai depozite mari de grăsime la nivelul abdomenului, iar dieta şi sportul nu s-au dovedit utile, poţi scăpa de ele cu ajutorul abdominoplastiei. Intervenţia este de ajutor şi  femeilor care au născut şi au musculatura abdominală slăbită. Operaţia se face printr-o incizie în zona suprapubiană şi o alta în jurul ombilicului, pentru a-l ridica. 

Preţ: între 1.800 şi 3.000 de euro

Sâni mai fermi

Implanturile cu silicon sau cu ser fiziologic pot redimensiona bustul femeilor complexate de aspectul acestuia. Mai nou, mărirea sânilor este posibilă în România fără bisturiu, printr-o procedură care presupune injectarea de celule stem provenite din grăsimea proprie a pacientei. Avantajul faţă de implanturi este că, prin această procedură, se obţine un ţesut cu aspect natural. Însă ea nu este o soluţie pentru femeile care vor un bust mult mai mare.

Preţ: Implant mamar: 2.800 - 3.500 de euro Mărire cu celule stem: 3.000 de euro

Gambe mai groase şi fese redefinite

Gambele subţiri, disproporţionate faţă de coapse, pot fi redimensionate cu ajutorul implanturilor cu gel siliconic. Procedura este solicitată deopotrivă de femeile şi de bărbaţii complexaţi de aspectul gambelor. Există mai multe dimensiuni de implanturi, care se adaptează după fiecare caz în parte. Incizia se face în spatele genunchiului şi măsoară trei-patru centimetri, deci prea puţin vizibilă. Cu implanturi de silicon, se poate creşte şi dimensiunea posteriorului ori se poate remodela forma acestuia. Alte variante în locul implanturilor cu silicon pe cele două zone sunt injecţiile cu acid hialuronic (dar jumătate din el se resoarbe într-un an) şi cele cu grăsime proprie, dar şi aceasta se resoarbe.

Preţ: Implant de gambă: 2.800 - 3.000 de euro (ambele) Implanturi fesiere: minimum 2.500 de euro.

Chirurgie intimă pentru femei

Femeile care au complexe legate de aspectul zonei intime pot recurge la chirurgia estetică pentru a micşora sau, din contră, mări dimensiunea labii­lor mari. Intervenţia de micşorare, numită labioplastie, se face cu anestezie generală, de obicei, iar pentru cea de mărire se folosesc substanţe de umplere (care se resorb într-un
an), fiind necesară doar o anes­tezie locală. Specialiştii dau asigurări că niciuna dintre intervenţii nu afectează viaţa sexuală a femeii şi nu creează complicaţii la naştere.

Preţ: Labioplastie: între 600 şi 1.000 de euro Injectare substanţă de umplere: între 1.000 şi 1.500 de euro, în funcţie de cantitatea necesară

Implanturi peniene

Unele probleme de sexualitate se pot rezolva prin chirurgia intimă, o specialitate care  a câştigat teren în România în ultimii ani. Acidul hialuronic şi grăsimea proprie pot fi utilizate pentru îngroşarea penisului. Injectarea de acid hialuronic este o intervenţie uşoară, care se face cu anestezie locală, în vreme ce grăsimea proprie trebuie mai întâi recoltată, motiv pentru care se efectuează cu anestezie generală. Ambele soluţii se resorb: acidul hialuronic în cel mult un an de la procedură, iar grăsimea în cel mult doi ani. Alungirea este posibilă printr-o intervenţie ce presupune secţionarea ligamentului suspensor care ţine o parte a rădăcinii penisului „îngropată" în regiunea pubiană.

Preţ: Injectare acid hialuronic: 500 de euro. Injectare cu grăsime proprie: aproximativ 1.000 de euro Alungire: aproximativ 1.500 de euro

Membre perfect funcţionale

Persoanele care au suferit amputaţii în urma unor accidente sau boli cronice pot avea o viaţă apropiată de normalitate cu ajutorul protezelor de ultimă generaţie. Cea mai fidelă imitaţie a mâinii umane existente pe piaţă este dispozitivul bionic i-LIMB, disponibil şi în România. Degetele protezei se mişcă independent, ceea ce permite folosirea în activităţi ce necesită dexteritate ori delicateţe, cum ar fi tastarea la calculator sau prinderea unor obiecte mici. Şi pentru picioare există proteze performante, prevăzute cu senzori de presiune şi cu microprocesoare ce imită aproape perfect funcţiile unui membru sănătos.

Preţ: aproximativ 15.000 de euro - mână bionică 3.000 de euro -  proteză picior.

Operaţia care te face mai înalt

Chirurgia ne poate aduce câţiva centimetri în plus la statură, dar cu multă suferinţă. Procedura presupune lungirea picioarelor prin ruperea oaselor tibiei (dar nu şi a vaselor de sânge, nervilor şi muşchilor) şi prinderea lor într-un cadru metalic ce împinge cele două secţiuni ale osului tot mai departe una de alta. Se împiedică astfel sudarea naturală a capetelor de oase şi se stimulează formarea de noi celule osoase ce umplu spaţiul dintre ele. Secţiunile osoase sunt îndepărtate zilnic, pe măsură ce se formează noile celule. Operaţia ortopedică a fost inventată de ruşi, este foarte dureroasă şi presupune o recuperare îndelungată. Lungirea picioarelor este cu adevărat utilă celor născuţi cu un picior mai scurt decât celălalt.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Într-o societate care devine foarte critică şi care impune modele de perfecţiune fizică, presiunea poate fi extrem de stresantă pentru o persoană cu o stimă de sine scăzută şi care se identifică prin capacitatea sa de a se raporta la astfel de modele. De aceea, operaţiile estetice pot deveni singura soluţie pentru regăsirea liniştii interioare. Femeile care au implanturi mamare, de exemplu, raportează o creştere a stimei de sine şi a încrederii în propria persoană. Operaţiile estetice nu duc însă la depăşirea complexelor. Ele sunt doar atenuate de faptul că nu mai există ceea ce persoana percepea ca inferioritate. Vulnerabilitatea sa interioară persistă şi există riscul unor noi „căderi” în cazul reapariţiei unui sentiment de inferioritate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite