Prof.dr. Florin Mihălţan: „Nu există tutun nenociv şi acesta este adevărul. Există însă strategii foarte bine puse la punct pentru a alimenta cohortele de fumători“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţigările cu tutun încălzit nu sunt mai puţin nocive decât cele convenţionale, atrag atenţia medicii specialişti. Majoritatea substanţelor toxice şi care produc cancer existente în ţigările obişnuite este prezentă şi în cele cu tutun încălzit.

Cancerul de plămâni este prima cauză de deces prin boală oncologică din întreaga lume. Unul dintre factori de risc majori în apariţia acestei afecţiuni extrem de severe şi cu evoluţie rapidă este fumatul. Fumatul este identificat şi ca factor de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare care fac cele mai multe victime, în fiecare an, la nivel mondial.  În România, peste 42.000 de persoane mor în fiecare an ca urmare a bolilor asociate cu fumatul.

Prof.dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, şeful Clinii Pneumologie III, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti , a explicat,  într-un scurt interviu pentru Adevărul, ce arată studiile făcute până acum referitor la ţigările cu tutun încălzit, comparativ cu cele convenţionale şi care este cea mai eficientă cale dacă vrei să renunţi la fumat.

Adevărul : Ce date statistice/studii referitoare la ţigările cu tutun încălzit există până acum şi ce indică acestea?

Prof.dr. Florin Mihălţan: Există foarte multe date ale industriei tutunului şi mult mai puţine ale cercetătorilor independenţi. Cele ale industriei tutunului încearcă să asigure fumătorul că este o alegere mai bună şi că tutunul încălzit este mult mai puţin nociv. Celelalte arată că există substanţe toxice şi în acest tutun şi că efectele există atât pentru cel care-l fumează cât şi chiar pentru fumătorul pasiv.

Cum acţionează acest tutun ars/nears asupra plămânilor? Ce se întâmplă în organismul unui consumator?

Acest tip de tutun ars şi cel încălzit eliberează  substanţe nocive la temperaturi diferite, e adevărat,  dar care au efecte carcinogenetice, proinflamatorii, proedem de mucoasă bronşică şi inducătoare de hipersecreţii. Faptul că nu scoate fum le permite acestor consumatori şi aceasta este ideea de fapt ca să evite legile din ce în ce mai restrictive din multe state şi să fumeze în spaţiile sociale.

Ce diferenţe există între ţigările obişnuite şi cele cu tutun încălzit?

Există  în tutunul încălzit o expunere la substante care se găsesc şi în ţigările convenţionale . Studiile pe termen lung au demarat  şi vor aduce argumente, dar un lucru este cert - aceste substanţe nocive există şi ele vor lucra inducând boli care sunt cunoscute deja din utilizarea tutunului tradiţional.

Care sunt substanţele din ţigări cel mai direct legate de cancerul de plămâni?

În ţigările convenţionale există peste 2.000 de produşi toxici, dar sunt 64 de substanţe carcinogenetice care induc mutaţii la nivel celular şi proliferări celulare, mitoze necontrolate. Majoritatea acestora se regăsesc şi în tutunul încălzit.

Producătorii de ţigări susţin că ţigările cu tutun încălzit reduc gradul de dependenţă faţă de nicotină. Cât de adevărat este?

Este o strategie a industriei tutunului construită în jurul nicotinei care ştim că este un drog şi care are efectele sale nocive pe aparatul cardiovascular şi pe alte organe. Este un mod de a da asigurări consumatorului că această alegere este sigură.

Care este statutul ţigaretelor cu tutun încălzit în celelalte ţări europene? Cum ar trebui reglementat la noi?    

Sunt state în care aceste ţigări au regimul de restricţii al ţigărilor convenţionale . Cred că la noi trebuie aplicate  două recomandări : Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2018  care are la bază principiul necesităţii reglementării uniforme a tuturor produselor din tutun, indiferent de forma de livrare şi Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile copilului -articolele 17 - protecţia faţă de orice mijloc de comunicare în masă care le poate fi dăunător, 19  - protecţia faţă de orice formă de vătămare, 24  - dreptul la cea mai bună stare de sănătate, 33  - protecţia faţă de efectele oricărei forme de drog şi 36  - protecţia faţă de orice formă de exploatare.

Care este calea cea mai potrivită/eficientă pentru a te lăsa de fumat?  Există vreun risc pentru sănătate dacă te laşi dintr-o dată?

Lăsatul de fumat prin voinţă este o poveste  - reuşesc doar 5%. Cei care au nevoie de ajutor nu trebuie să caute acest ajutor nici în ţigările electronice şi nici în tutunul încălzit, Trebuie să se adreseze cabinetelor de consiliere a fumătorilor unde există medicaţii verificate şi psihologi avizaţi. Ani la rând am auzit că lăsatul de fumat aduce sau încurajează o boală sau alta să apară  sau să se agraveze. Este un mod de ai transforma în «sclavii» acestor ţigări sau de a-i reconforta şi asigura că pot continua fără a avea aceleaşi expuneri. Nu există, la ora actuală, tutun nenociv şi acesta este adevărul. Există însă strategii extrem de bine puse la punct pentru a avea şi a alimenta cohortele de fumători, cunoscut fiind faptul că legile din multe ţări devin din ce în ce mai restrictive, iar după 45 de ani jumătate din fumători dispar prin bolile pe care le achiziţionează.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite