Procedura înscrierii la medicul de familie. Cât durează și ce documente sunt necesare

0
Publicat:

Înscrierea la medicul de familie sau schimbarea acestuia este o procedură simplă și nu ar trebui să dea nimănui bătăi de cap. Sunt însă, câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoaștem. 

medic de familie
Pacienții nu sunt obligați să rămână pe listele aceluiași medic de familie. Arhivă

În primul rând, pacienții trebuie să știe faptul că există o perioadă minimă de șase luni de la ultima înscriere, înainte să poată opta, efectiv, pentru un alt medic. Dacă se îndeplinește această regulă, al doilea lucru pe care pacientul trebuie să-l facă este să se intereseze dacă noul medic acceptă pacienți noi. S-ar putea ca pe listele acestuia să fie extrem de multe persoane iar medicul să refuze alte înscrieri. 

În cazul în care răspunsul este unul afirmativ, pacientul trebuie să depună o cerere de înscriere prin transfer. În document acesta menționează faptul că dorește să se transfere de la medicul pe care l-a avut inițial. Tot aici se specifică numele acestuia, iar noul medic îl va notifica ulterior.

Înscrierea la medicul de familie. Documente necesare

Chiar dacă ați fost deja înscris în sistemul de asigurări de sănătate, este posibil să vi se solicite din nou dovada calității de asigurat, pentru a confirma valabilitatea acesteia.

Procesul de notificare: După ce veți depune cererea la noul medic, acesta va notifica în scris, în maximum 15 zile lucrătoare, atât medicul anterior, cât și casa de asigurări de sănătate despre intenția dvs. de a vă transfera. Medicul anterior are obligația legală de a transmite fișa medicală a pacientului în copie certificată către noul medic în termen de 15 zile lucrătoare.

De reținut este faptulcă în intervalul în care se efectuează transferul, pacienții vor beneficia de servicii medicale prin intermediul vechiului medic până la finalizarea formalităților, pentru a nu rămâne neasistați.

Fie că sunteți angajat, pensionar, șomer sau student, este bine să vă asigurați că dovada calității de asigurat este actualizată. În cazul studenților cu vârsta de până la 26 de ani, lipsa veniturilor poate simplifica procesul, însă este obligatoriu să prezentați o adeverință de student valabilă. 

Acte necesare pentru înscrierea la medicul de familie în cazul adulților

  • Copie după cartea de identitate (CI). Este recomandat întotdeauna să aveți la voi și actul de identitate în original. 
  • Dovada calității de asigurat: aceasta poate lua diverse forme, în funcție de statutul persoanei. Poate fi o adeverință de salariat, un cupon de pensie, o adeverință de șomaj sau o adeverință de elev/student (pentru tinerii între 18 și 26 de ani care nu realizează venituri). 

Acte necesare pentru înscrierea la medicul de familie în cazul copiilor

  • Copie după certificatul de naștere al copilului;
  • Copie după cartea de identitate a părintelui sau a tutorelui legal;
  • Adeverință de elev (dacă este cazul): pentru a dovedi statutul școlar al copilului în situațiile în care acesta este solicitat.
  • Pe lângă aceste documente, veți avea de completat și o cerere-tip de înscriere, disponibilă la cabinetul medicului de familie. În plus, este indicat să prezentați și dovada actelor originale.

De obicei, procesul de înscriere este unul relativ rapid. Implică, în mare parte, completarea cererii, precum și verificarea documentelor ce atestă calitatea de asigurat. Timpul efectiv de finalizare poate varia de la un cabinet la altul, în funcție de volumul de lucru și de program. 

În cazul în care vrei să pleci de la medicul tău de familie, nu trebuie să-l notifici sau să-l anunți în vreun fel. Este suficient să te adresezi medicului la care dorești să te muți. Acesta din urmă se va ocupa de toate formalitățile, inclusiv de transferarea dosarului tău medical dintr-o parte în alta. 

Ce servicii oferă un medic de familie

Medicul de familie este responsabil atât de monitorizarea stării generale de sănătate a pacienților, cât și de prevenirea și gestionarea afecțiunilor acute sau cronice. Gama de servicii puse la dispoziție este amplă, cum ar fi consultații periodice, programe de prevenție, vaccinări, monitorizarea bolilor cronice și îngrijirea pediatrică. De asemenea, medicul de familie se ocupă de eliberarea rețetelor compensate, efectuarea examenelor medicale periodice și recomandarea de investigații suplimentare, în funcție de necesitățile specifice fiecărui pacient.

Atunci când situația impune un consult de specialitate, medicul de familie este cel care emite biletul de trimitere către medicii specialiști. Tot el eliberează certificate pentru concedii medicale și alte documente necesare pentru a asigura continuitatea asistenței medicale și îndeplinirea cerințelor legale.

Nu în ultimul rând, în cazul pacienților care nu se pot deplasa din motive medicale, medicul de familie poate oferi consultații la domiciliu. Este însă necesar ca aceste vizite să fie solicitate în prealabil și să respecte condițiile stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite