Cât poate primi în plus un pensionar care a muncit peste 40 de ani. Exemple de calcul
0Poşta Română a început, vineri, distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toţi beneficiarii din ţară, media zilnică a plicurilor care ajung la pensionari fiind estimată la 500.000.
Poșta Română a anunțat vineri că 10.000 de poştaşi au plecat pe teren încă de la primele ore ale dimineţii pentru a înmâna „documentele mult aşteptate" beneficiarilor. În următoarele două săptămâni, factorii poştali vor distribui toate cele aproximativ 4,6 milioane de documente, cu o medie de 500.000 de plicuri înmânate zilnic.
CN „Poşta Română", „singura companie de curierat şi servicii poştale din România care ajunge în toate colţurile ţării", precizează că a luat toate măsurile necesare pentru ca deciziile de recalculare a pensiilor să ajungă la pensionari.
Potrivit sursei citate, în cazul în care titularul deciziei nu este la domiciliu în momentul vizitei factorului poştal, documentul poate fi înmânat unui membru al familiei sau unei rude. Dacă nici aceştia nu sunt acasă, beneficiarul poate ridica ulterior documentul personal de la oficiul poştal la care este arondat.
Procesul de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor se va încheia cel târziu la data de 30 august 2024.
Peste 3,8 milioane de pensii, respectiv 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării, iar pentru pensionarii care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei, a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Aceasta a adăugat că un număr de 1.960.012 de pensii vor fi majorate cu sume între un leu şi 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 şi 1.000 lei, un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei şi 2.000 lei, un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei şi 3.000 lei şi un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei.
Cât poate primi un pensionar care a muncit peste 40 de ani
Principalele diferențe care vor crește pensiile sunt legate de punctele de stabilitate, care se acordă pentru cei care au o vechime în muncă de peste 25 de ani, astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Cum formula de calcul care majorează pensiile de la 1 septembrie este:
VPR (valoarea punctului de referință stabilit la 81 de lei) x Număr total de puncte,
iar numărul total de puncte este suma punctelor de contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive (care se vor adăuga în cadrul celei de-a doua recalculări a pensiilor, putem face o simulare de calcul legată de punctele de stabilitate.
Noua lege a pensiilor scrie clar că aceste puncte de stabilitate se acordă doar celor care au muncit peste 25 de ani și că se vor păstra toate beneficiile pe care le-au obținut până acum, iar dacă în urma recalculării va rezulta o pensie mai mică, se va păstra cea aflată în plată.
- Exemple de calcul:
Socotind că un pensionar a lucrat doar 27 de ani, adică numai 2 ani peste numărul de la care se acordă punctele de stabilitate, înseamnă că acesta va încasa doar 81 de lei în plus în urma recalculării, dacă îi vor fi păstrate toate celelalte beneficii de care s-a ținut cont la stabilirea cuantumului pensiei.
În cazul în care un pensionar a muncit 35 de ani și pentru toți s-au plătit contribuțiile la pensii, acesta va încasa în plus în urma recalculării 506 lei (2,5 puncte pentru perioada muncită între 25 și 30 de ani, plus 3,75 de puncte pentru perioada muncită între 30 și 35 de ani, de înmulțit cu 81 lei).
Cei mai avantajați vor fi însă cei care au muncit mai mult: un pensionar care a muncit peste 45 de ani va primi în plus față de cel care a muncit 35 de ani suma de 810 lei, adică o pensie majorată cu 1.316 lei de la 1 septembrie.
Din datele prezentate mai sus de ministrul Muncii reiese că aproape 2 milioane de pensionari au muncit între 25 și 35 de ani, puțin peste 1 milion au muncit între 35 și 41 de ani, alte câteva zeci de mii depășind o vechime de 45 de ani în câmpul muncii.