Povara gripei. Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase explică ce este protecția dincolo de gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” explică în Adevărul Live ce este protecția dincolo de gripă.

Prin factorii de risc, gripa aduce și complicații majore oentru pacient. Susa foto Adevărul
Prin factorii de risc, gripa aduce și complicații majore oentru pacient. Susa foto Adevărul

Atentie! Gripa înseamnă complicații care îl duc pe pacient  chiar la terapie intensivă

O gripă! O săptămână cu tratament sau 7 zile fără, tot atât durează. Recunoașteți atitudinea pe care o au cei mai mulți atunci când vine voba despre ...gripă. Dincolo de abordarea ”pe lejer”, românii mai fac și acum confuzia între gripă și viroză, apelând, în cele mai multe cazuri la tratamentul după ureche, sau unul naturist.

Specialiștii atrag atenția că este important să eliminăm confuzia referitoare la faptul că o viroză este o ....gripă. Prin factorii de risc, gripa aduce și complicații majore oentru pacient.

”Personale mature, trecute de o anumită vârstă, care prezintă boli cronice  au un potențial ridicat să dezvolte și complicații, prin afectarea  întregului organism, de la cele neurologice până la digestive. De exemplu, dacă avem  o persoană care are și diabet, gripa va aduce complicații pe boala principală, prin decompensarea diabetului, la care se pot adăuga complicațiile cardiace și de  multe ori, în forme agresive.”, spune Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”

Invitat în Adevărul Live, medicul  Adrian Marinescu subliniază că gripă poate  face orice persoană,  indiferent de vârstă. El atenționează însă, că sunt și tineri care nu au, sau nu  știu să aibă  o boală anume.  Iar în urma gripei pot dezvolta complicații. Specialistul se referă la cei  supraponderali,  la copiii astmatici, cei care au o formă de bronșită. Aceștia pot dezvolta  complicații, în urma unei gripe.

”Gripa este greu de dus.  Cine a trecut prin ea știe.  Formele de gripă variază foarte mult. Dar ea este ușor de recunoscut, față de o viroză. O stare generală  proastă,  cu debut rapid, ca și cum ești bătut. Ai dureri musculare, dor globii oculari, gripa este starea care te pune la pat. Este foarte important să înțelegem că pentru unele persoane, gripa poate să aducă  și complicații care se tratează la terapie intensivă”, declară  dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”

Atenție!Gripa, în cazul persoanei nevaccinate poate să aducă complicații foarte mari

Nu este obligatoriu ca toți cei care fac gripă să dezvolte și complicații. Așa cum arată specialistul, acestea apar la  persoanele cu vârsta înaintată și cu boli asociate. Aici este cel mai mare  risc și aici trebuie luate măsuri pentru a evita aceste situații.

”Acest tip de persoane trebuie să se vaccineze, pentru că sezonul de gripa este lung și poate dura până în primăvară. Dar trebuie să înțelegem următorul aspect. Nu există vaccinarea care să ducă la o protecție 100% . Dar ceea ce putem face prin vaccinare este mai ales să evităm complicațiile care pot apărea. Acestea  trebuie să fie prevenite, în cea mai mare măsură.” Spune pentru Adevărul Live  dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals”

Specialistul subliniază că acum, în România vaccinul gripal există în farmacii, în diferite variante, fără probleme de a fi achiziționat de către pacient.  Mai mult, din acest an, anumite categorii de pacienți beneficiază de vaccinul gripal compensat integral.  Începând cu acest sezon, medicii de familie nu  mai primesc dozele de vaccin în cabinete, dar vor elibera rețeta pacienților care pot beneficia de vaccinul gratuit. Pe baza acesteia,  pacienții pot ridica vaccinul, din farmacii. 

Copiii cu vârsta între 6 luni și 5 ani, persoanele de peste 65 de ani, mai ales pacineții  cu boli cronice, cum ar fi respiratorii (astm, BPOC), cardiovasculare și metabolice (diabet), femeile însărcinate sunt printre pacienții care primesc vaccinul compensat 100%.

”Este foarte  bine să existe gratuitatea, compensarea, dar ceea ce ne interesează este să se înțeleagă că  vaccinarea este importantă pentru toată lumea. Și pentru cei cu boli cronice și pentru cei care nu au așa ceva. Important este să fie un procent cât mai mare din populație  vaccinată. Și mai contează ca pacientul să facă acest vaccin la timp. Dacă el este făcut în februarie, la nivel individual este bine, dar nu va schimba situația epidemiologică.” declară dr. Adrian Marinescu

Atenție! În România avem și varianta vaccinului cu un conținut  mai mare de tip antigenic, pentru cei cu vârsta de 60+

În Adevărul Live, Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” vorbește despre vaccinul antigripal, care există acum în farmacii, în paralel cu cel clasic. Este vorba despre varianta destinată persoanelor de peste 60 de ani și cu risc major de a dezvolta complicații, în cazul infectării cu gripă.

”Ceea ce este nou acum,  nu doar în România, este  prezența  variantei de vaccin cu doză mare de antigene, care oferă o protecție sporită, mai ales persoanelor care au răspuns mai scazut la cel clasic, vaccinul standard. Prin ce se diferențiază noua variantă? Prin faptul că are  eficacitate ridicată, prin  conținutul  mai mare de tip antigenic. Pe înțelesul tuturor, adică, pacientul  obține anticorpi într-o cantitate mai mare în cazul  persoanelor  trecute de 60 de ani, cu boli cronice. În cazul lor,  la vaccinul clasic, răspunsul este mai scăzut. Și  important este ca persoanele respective  să fie vaccinate cu acest tip de vaccin, care  le asigură protecția eficientă.” Spune Dr. Adrian Marinescu.

Specialistul subliniază că persoanele tinere, fără boli cronice, copiii pot să folosească varianta standard de vaccin,  care să acopere variantele virale care  circula acum. Dar varianta nouă,  cu conținut mare antigenic este important să fie utilizată doar de câtre cei cu vârsta de  peste 65 de ani și cu boli cronice.

Atenție!Protecția dincolo de gripă se referă la sepsis, infecția care afectează întreg organismul cu complicații majore.

Medicul Adrian Marinescu mai aduce în  discuție un aspect foarte important. ”Românii iau antibioticele precum bomboanele, ceea ce este complet greșit. Vitaminele ajută și ele, dar atenție,  acestea nu au rolul antiviral direct. Dacă am o gripă cu complicații nu o rezolv, luând vitamine.”

Ceea ce nu știe un individ atunci când apelează la această formulă de tratament după ureche, este cât de mult se expune,  dacă nu alege calea sigură, a tratamentului prescris de medic. Dr. Adrian Marinescu mai arată că în cazul gripei și a complicațiilor, mai apare și pericolul de sepsis, prin care nu există organ care să nu fie afectat.

”Este ceea ce noi numim sepsis, care pornește de la infecție virală, iar pacientul ajunge in terapie intensivă cu modificări majore. Este important să nu abordăm gripa ca pe o simplă viroză.  Și la gripă vor exista cazuri severe, chiar dacă pacienții respectivi nu sunt din categoria persoanelor cu risc. Nu există boală infecțioasă care să nu aibă și excepții.” declară medicul .

Urmărește integral ediția din Adevărul Live și află de la Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și Director Medical Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” despre ceea ce aduce nou, în acest an vaccinarea antigripală

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite