Pastilele pentru ulcer şi boala de reflux „mănâncă“ vitamina B12 din corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele care scad aciditatea produsă de stomac reduc, în acelaşi timp, absorbţia vitaminei B12 FOTO Shutterstock
Medicamentele care scad aciditatea produsă de stomac reduc, în acelaşi timp, absorbţia vitaminei B12 FOTO Shutterstock

Carenţa de vitamina B12 este semnificativ mai frecventă la bolnavii cu reflux gastro-esofagian care iau tratamente în acest sens, au descoperit specialiştii.


Inhibitorii pompei protonice (omeprazolul, lansoprazolul, pantoprazolul, rabeprazolului) şi inhibitorii de receptori H2 (cimetidina, ranitidina, famotidina, nizatidina şi roxatidina), ambele categorii de medicamente pentru scăderea acidităţii gastrice au fost asociate cu o reducere serioasă a nivelului vitaminei B12 în organism, după o administrare de aproximativ doi ani, potrivit profesorului doctor Douglas Corley, de la Institutul Kaiser Permanente din California.

În cadrul studiului realizat de oamenii de ştiiinţă americani s-a demonstrat că pacienţii care au primit mai mult de o pastilă şi jumătate de omeprazol, de exemplu, au prezentat o carenţă mai importantă de B12 decât cei care au fost trataţi cu doze mai mici de 0,75 pastile pe zi.

Cât de periculoasă este carenţa de vitamina B12

Nivelul prea mic al vitaminei B12 în organism determină afectarea funcţiilor cognitive la persoanele mai în vârstă. De altfel, dacă nu este combătută, carenţa de vitamina B12 poate duce la problemel neurologice grave sau chiar la demenţă.

Autorii studiului sunt de părere că medicii ar trebui în continuare să prescrie aceste medicamente în caz de ulcer sau de reflux gastro-esofagian, dar şi că aceştia ar trebui să cântărească foarte bine eventualele efecte adverse în cazul pacienţilor care au nevoie de astfel de pastile pe durate mari.

De ce apare această carenţă după administrarea antiulceroaselor? Ei bine, se ştie că acidul din stomac este necesar pentru a absorbi vitamina B12 din alimente precum carnea, peştele şi produsele lactate. Iar pastilele respective acţionează prin reducerea nivelului de acid din stomac.

Printre manifestările carenţei de vitamina B12 se numără starea constantă de oboseală şi letargia, care adeseori sunt puse pe seama suprasolicitării, apanajul stilului modern de viaţă. 


Citeşte şi:

Alimente permise şi interzise în ulcer

Tot mai des întâlnit, ulcerul gastric este favorizat de alimentaţia inadecvată şi de stresul cotidian. Pe lângă tratamentul medicamentos, dieta face parte din tratament. Ce alimente să alegi şi pe care să le eviţi? Află din articolul nostru!

Ce trebuie să ştii despre „bacteria ulcerului”

Dacă nu este depistată şi tratată la timp, bacteria Helicobacter pylori poate da ulcer gastric şi duodenal sau, mai grav, poate favoriza cancerul de stomac. Iată cum se transmite şi prin ce metode se depistează.

Trucuri pentru a evita „atacurile“ gastritei şi ulcerului

Trecerea de la alimentaţia de iarnă, când predomină grăsimile, la cea de primăvară, bogată în crudităţi, poate reactiva bolile gastrice.

Boala de reflux este tot mai frecventă. Iată de ce apare şi cum o tratezi!

Numărul cazurilor de reflux gastro-esofagian a crescut cu 50% în ultimii zece ani, femeile fiind mai afectate decât bărbaţii, atrag atenţia oamenii de ştiinţă norvegieni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite