Orteza „elastică”, inovația ce revoluționează aparatele ortopedice pentru mâini. Materialul din care este făcută FOTO
0O tânără de 22 de ani, studentă la Facultatea de Inginerie din Galați, a creat o orteză inteligentă, care se mulează pe brațul pacientului după ce este încălzită în prealabil, eliminând disconfortul și iritațiile pe care le crează ghipsul.

Larisa Bianca Ionică (22 de ani), studentă în anul II la Facultatea de Inginerie din Galați, pe specializarea Inginerie Medicală, a creat o orteză (n.red. aparat ortopedic) pentru mâini cu totul specială.
Orteza este realizată la o imprimantă 3D și permite aerisirea zonei unde este atașată, dar și spălarea ei periodică, eliminând astfel principalele inconveniente ale ghipsului. După cum se știe, ghipsul trebuie ținut în zona unde a fost pus de medicul ortoped pentru câteva săptămâni, timp în care pielea nu mai poate respira și apar de multe ori iritații destul de grave.
Starea pacientului, monitorizată de la distanță
Deosebit este faptul că orteza concepută de Larisa se poate mula efectiv pe brațul pacientului, după ce înainte a fost încălzită la 120 de grade Celsius. Aparatul ortopedic se rigidizează pe mână pe măsură ce se răcește și este prevăzut cu mai mulți senzori, ce îi permit medicului ortoped să vadă cât de mare este presiunea exercitată asupra brațului și dacă zona traumatizată a fost corect imobilizată de aceasta.
„Orteza are mai multe componente, iar unele dintre ele trebuie încălzite pentru a lua forma mâinii, deci sunt termoformabile. Înainte de încălzire, orteza are o formă circulară standard. Aparatul ortopedic nu va strânge mâna pe care este pus mai mult decât este necesar”, a explicat Larisa pentru „Adevărul”.
Și asta pentru că senzorii de pe orteză sunt programați de medicul ortoped printr-o aplicație pe calculator, iar acesta poate verifica în orice moment de la distanță presiunea ortezei asupra mâinii și chiar dacă s-a deplasat de la locul unde fusese pusă inițial.
Plasticul ortezei, folosit la apărătorile schiorilor profesioniști
„M-am gândit că sunt persoane care nu suportă ghipsul, iar multe din ele îl dau jos înainte de termenul stabilit de medicul ortoped pentru că zona respectivă se irită destul de tare”, dezvăluie studenta la Inginerie din Galați cum i-a venit ideea creării ortezei.
Larisa speră ca aparatul ortopedic creat de ea să fie produs în serie și să fie introdus pe piața medicală în viitorul apropiat. Intenționează ca în curând să își omologheze inovația la OSIM, iar orteza să fie supusă testelor de siguranță și eficacitate pentru ca pacienții care au suferit traumatisme la mâini să se recupereze repede și fără disconfort.

Conform estimărilor inițiale, aparatul ortopedic ar urma să coste câteva zeci de euro. Materialul din care este realizată orteza este un plastic special folosit la apărătorile de la picioare ale schiorilor profesioniști pentru a-i proteja de eventualele lovituri.
Exoscheletul medical, următoarea inovație
Pe piața medicală există, în prezent, proteze realizate la imprimanta 3D, dar plasticul din care sunt făcute nu este termoformabil. În plus, au și dezavantajul că pot fi create în circa 10-12 ore, un timp pe care un pacient cu o fractură la mână nu îl are. Larisa s-a gândit inclusiv la acest inconvenient.
„Camerele de gardă ale spitalelor vor fi dotate cu aparate de încălzit, care nu ocupă mult spațiu și care permit încălzirea rapidă a ortezei și plasarea ei pe brațul pacientului”, detaliază studenta din Galați.
Larisa a activat un timp și la Liberty Galați, cel mai mare combinat siderurgic din România, în cadrul unui interschip pe care l-a câștigat, unde a uimit din nou. A proiectat singură cea mai mare parte a unui pod rulant, care urmează să înlocuiască un pod dezafectat.
Tânăra face parte din Cercul Ştiinţific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor coordonat de doctorul inginer Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi.
În prezent, Larisa lucrează la un exoschelet ce îi va permite utilizatorului să își recapete mobilitatea mâinilor prin antrenarea constantă a mușchilor, pe zona medicală, dar și să ridice greutăți mari și să le deplaseze în diverse locații, pe zona industrială.
După absolvirea facultății, tânăra va lucra într-un laborator medical din România, unde va continua să creeze orteze și proteze, dar și implanturi dentare pentru pacienți.