Articol publicitar

Oftalmolog Anca Dogăroiu: „În cazul pacienților cu cataractă moderată, vederea se restabilește din a doua zi după operație“

0
0
Publicat:

Organizată anual în cea de-a doua zi de joi din luna Octombrie, Ziua Mondială a Vederii își propune conștientizarea importanței sănătății ochilor la nivel global, în condițiile în care peste 3 din 4 tulburari de vedere pot fi prevenite. Cataracta, erorile de refracție sau glaucomul pot să afecteze fiecare categorie de vârstă, recomandarea specialiștilor fiind realizarea unui consult oftalmologic complet cât mai curând, indiferent dacă pacienții se știu sau nu cu probleme de vedere.

Dr Anca Dogăroiu
Dr Anca Dogăroiu

„Simțul vizual este poate cel mai importante dintre simțurile omului. Ar trebui să conștientizăm că o vedere bună ne ajută să ne desfășurăm activitățile cotidiene în condiții optime. Pentru acest lucru trebuie să mergem la oftalmolog pentru a ni se pune un diagnostic și, dacă este cazul, să ni se recomande tratamentul corespunzător“, a spus la interviurile Adevărul Live dr. Anca Cristina Dogăroiu - medic specialist oftalmolog la clinica Alcor București.

Adevărul: Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale vederii?

Dr. Anca Cristina Dogăroiu: Cele mai frecvente sunt viciile de refracție – miopie, astrigmatism, cataracta, glaucomul și degenerențele legate de vârstă. Nu toate pot fi prevenite, majoritatea apar din cauza unor factori genetici sau a înaintării în vârstă. Nu putem interveni asupra acestori factori, dar bolile pot fi ținute sub control și pot fi tratate. Este important să avem un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, să utilizăm corect dispozitivele electronice și să renunțăm la fumat.    

Când trebuie să ajungem în cabinetul medicului oftalmolog? Controalele periodice se stabilesc în funcție de vârstă sau la apariția anumitor simptome?

În primul rând există controale de screening, acestea fiind făcute copiilor născuți prematur încă din maternitate, copiilor născuți în familii cu istoric de afecțiuni oculare și tuturor copiilor în primii ani de viață. Ideal ar fi ca un consult oftalmologic complet să fie făcut până la intrarea în ciclul primar. Este bine ca orice problemă legată de ochi să fie diagnosticată și tratată până la vârsta de 6 ani. După această vârstă, dacă nu s-a intervenit în niciun fel, copilul poate rămâne cu ceea ce numim ,,ochi leneș“ sau o ambiopie, în cazul în care sunt afectați ambii ochi. 

Sunt și anumite simptome care ar trebui să trimită pacientul adult în cabinetul medicului?

Singur că da, pacienții care vin în cabinet acuză în principal scăderea acuității vizuale. Acesta este cel mai frecvent simptom pe care îl resimt, fie că se manifestă în permenență sau când ies afară și este lumină. Am remarcat că tinerii vin și se tratează cu o frecvență mai mare, însă pacienții în vârstă ajung în stadii destul de avansate ale bolii, când efectiv cristalinul își pierde total transparența și arată exact ca o piatră.

Cum a evoluat în ultima vreme numărul pacienților care ajung în cabinetul dumneavoastră, sunt românii mai informați și mai conștienți de importanța vederii?

Dacă ne referim la ultimii ani, cei mai mulți pacienți s-au adresat mai ales în perioda folosirii măștii, pentru că erau deranjați de purtatul ochelarilor în aceste condiții. Majoritatea au venit la un consult sperând să obțină o vedere foarte bună și independență față de ochelari. Mai sunt și pacienții care vin la controale periodice sau pacienții cu glaucom care vin să-și monitorizeze tensiunea oculară și află că au cataractă sau alte afecțiuni.

Cât de important este ca pacientul să ajungă la timp în cabinetul medicului? Diferă metoda de tratament în funcție de stadiul bolii?

Tratamentul nu diferă de stadiul bolii, doar că durata operației și recuperarea postoperatorie pot fi mai îndelungate în cazul pacienților care vin cu cataracte foarte avansate. Bineînțeles, și riscurile sunt mai mari. Opacifierea completă a cristalinului face ca retina să nu fie vizibilă, astfel că noi nu putem ști ce este în spatele ochiului.

Ați adus în discuție cataracta, una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice. Vă rog să ne explicați de ce apare și dacă o putem preveni.

Unul din trei pacienți de peste 60 de ani dezvoltă cataractă. Afecțiunea apare când cristalinul ochiului suferă un proces de reorganizare și opacifiere pe măsură ce înaintăm în vârstă. Este greu de spus dacă poate fi prevenită. Există studii și anumite picături care să compenseze aceste dezechilibre din interiorul cristalinului. Dar chiar și în aceste condiții cataracta evoluează, nu s-a găsit încă un tratament care să dizolve cataracta după ce a apărut. Singurul tratament este operația.

Se tem pacienții atunci când ajung în cabinet și află că singura variantă de tratament este operația?

Sunt pacienți care vin cu inima deschisă, poate că au mai auzit despre operație din altă parte și vin deja hotărâți pentru planificarea acesteia, dar sunt și pacienți care se tem. Discutăm cu ei foarte sincer și le spunem toate avantajele, posibilele complicații și îi avertizăm că odată amânată, operația devine mai riscantă și mai grea. Decizia de a se opera este a lor. Fiecare pacient trebuie să-și găsească un chirurg în care să aibă încredere.

Aminteați de avantaje și posibile complicații, care sunt acestea?

Fiind o operație intraoculară, bineînțeles că există riscuri de infecție, sângerare sau cristalinul să nu se poată scoate în totalitate într-o primă intervenție - mai ales în cazurile foarte avansate. Toate aceste lucruri se întâmplă în momentul în care pacientul vine într-un stadiu avansat al bolii.

Dacă ne referim la avantaje, acestea sunt majore. După operația de cataractă, a doua zi, vezi cum viața pacinților se schimbă după ce îndepărtăm pansamentul. Este minunat cum oameni aduși pe brațe pentru că nu vedeau nimic, la vizita de după operație pot veni singuri. Faptul că se pot descurca și nu mai depind de nimeni, că pot să mănânce și să-și facă activitățile zilnice, mi se pare avantajul cel mai mare.

Cum decurge operația, ne puteți explica pas cu pas?

Operația este foarte simplă. Pacientul este anesteziat local prin injecție sau picături, în funcție de severitatea cataractei. Apoi se fac câteva incizii, cea mai mare având 2,2 milimetri, fiind și cea prin care ulterior se va introduce cristalinul. Fața anterioară a săculețului, în care stă cristalinul, este decupată și îndepărtată. Ulterior, cu ajutorul aparatului cu ultrasunete, cristalinul este îndepărtat din săculeț. În săculețul curățat se implantează cristalinul artificial cu ajutorul unui sistem special de împachetare și injectare. Un diametru de 13 mm poate fi introdus printr-o incizie de 2,2mm. La sfârșit inciziile se închid prin injectarea de ser, fără să fie nevoie de fire. Punem pansament pe ochi până a doua zi, și asta este tot.

Este o operație dureroasă pentru pacient?

Nu este o operație dureroasă, acesta este cel mai important lucru. Indiferent dacă se face anestezie prin injecție sau picături, intervenția nu este dureroasă. Ca și durată, sunt cazuri în care operația se termină în 6-7 minute sau după 50 de minute.

Cum se alege cristalinul și ce opțiuni are pacientul?

Decizia trebuie să fie de comun acord. Cristalinele monofocale sunt cristaline standard, al căror optic ne ajută să vedem bine la distanță, dar pentru aproape avem nevoie de ochelari. Cristalinele de generație mai nouă, cum sunt cristalinele trifocale, oferă pacientului independență față de ochelari la toate distanțele. Materialele folosite au aceeași calitate, dar diferă tehnologia prin care a fost prelucrat cristalinul. Există și cristaline pentru vederea extinsă, ușor multifocale, care asigură o vedere la distanță și intermediar, dar pentru scrisul mic pacientul are nevoie de dioptrii. Cristalinele multifocale au și ele indicații, nu orice pacient cu cataractă poate să-și pună un cristalin multifocal. Facem mai multe investigații, vedem dacă este totul în regulă cu ochiul, ne asigurăm că nu există și alte patologii care să afecteze acuitatea vizuală și care să ducă la o scădere a vederii în timp. Aceste cristaline se pun în general pacienților mai tineri și celor care vor să scape de ochelari dar sunt trecuți de vârsta la care să facă chirurgie refractive. În acest caz, pacienții fac o înlocuire a cristalinului în scop refractiv, adică scapă de ochelari înlocuindu-și lentila intraoculară.

Cum se face recuperarea după intervenție?

Atunci când cataracta este moderată, vederea pacientului se restabilește de a doua zi după operație. În cazurile în care intervenția a decurs mai dificil și a fost o cataractă mult mai evoluată, recuperarea poate dura până la o săptămână. Nu sunt restricții foarte mari, pacientul trebuie să-și pună picăturile, să stea mai liniștit și să nu facă efort timp de o săptămână.

Pe final de interviu vă rog să faceți câteva recomandări pentru pacienții cu probleme de vedere.

Sfatul meu pentru toți pacienții este să se gândească când au făcut ultimul consult oftalmologic complet. Probabil or să realizeze că nu a fost foarte curând. Asta i-aș sfătui, să meargă la un consult oftalmologic cât mai curând.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite