Obezitatea ne bântuie de la naștere. Cercetătorii au descoperit un „declanșator genetic”

0
Publicat:

Obezitatea nu este doar o chestiune care ține de hrană procesată și lipsa de exerciții fizice, ci poate fi scrisă în codul genetic al unei persoane, potrivit unor noi cercetări.

Obezitatea ar putea fi scrisă în codul genetic. FOTO Shutterstock jpg
Obezitatea ar putea fi scrisă în codul genetic. FOTO Shutterstock jpg

Cauzele obezității sunt foarte complexe și, în majoritatea cazurilor, sunt o combinație a mai multor factori. În acest studiu, totuși, am găsit un declanșator genetic clar pentru obezitate”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Mattia Frontini, cercetător principal al British Heart Foundation și profesor asociat în biologie celulară la Universitatea din Exeter din Regatul Unit, potrivit CNN.

Cercetătorii au folosit date de la UK Biobank, o bază de date biomedicală mare și o resursă de cercetare care urmărește oamenii pe termen lung, potrivit studiului publicat joi în jurnalul Med. Ei au comparat datele de la persoane cu două copii defecte ale unei anumite gene (SMIM1) și cele care nu aveau cele două copii defecte.

Femeile cu mutația genetică au cântărit în plus 4,6 kilograme, iar bărbații cu încă 2,4 kilograme, potrivit studiului.

Copiile defecte ale genei SMIM1 cauzează scăderea funcției tiroidei, motiv pentru care, pentru același aport alimentar, se folosește mai puțină energie, iar excesul este stocat sub formă de grăsime.

Nu numai că este semnificativă corelația, dar acest studiu identifică și o mutație specifică a genei, ceea ce nu este întotdeauna cazul în cercetare, a spus dr. Philipp Scherer, director al Centrului de Diabet Touchstone de la Centrul Medical de Sud-Vest al Universității din Texas.

Este un studiu interesant prin faptul că pune o nouă genă pe hartă. Este o genă reală, mai degrabă decât un simplu locus genomic cu o mutație undeva unde nu înțelegem. Credem că ne uităm la o genă aici pe care o putem studia în continuare”, a spus Scherer.

Această descoperire genetică este „destul de rară”, adaugă specialiștii, arătând că aproximativ 1 din 5.000 de oameni au această componentă genetică.

Disfuncția tiroidiană este frecventă, afectând aproape 2% din populația Regatului Unit, a spus Frontini, iar disfuncția tiroidiană este tratată în mod regulat cu un medicament relativ ieftin.

Greutatea nu este doar o chestiune de voință sau lene. Mărimea și forma corpului tău sunt determinate de mulți factori – dintre care unii deții control, iar alții nu, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi.

Printre acești factori se numără obiceiurile de viață, callitatea și cantitatea somnului, medicamentele, problemele de sănătate, locul în care trăiești și lucrezi și genetica, potrivit institutului.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite