Obezitatea, mama afecțiunilor. Medic: „Dacă s-ar eradica, jumătate dintre boli ar dispărea“

0
Publicat:

Obezitatea reprezintă una dintre cele mai răspândite forme de patologie și duce la suprasolicitarea și implicit la uzura articulațiilor coloanei, șoldurilor, genunchilor, gleznelor, susține dr. Mihai Tudor Gavrilă, medic specialist în ortopedie-traumatologie.

Obezitatea, una dintre cele mai răspândite forme de patologie FOTO: SHUTERSTOCK
Obezitatea, una dintre cele mai răspândite forme de patologie FOTO: SHUTERSTOCK

„Este suficient să privim statisticile, care ne spun că pe glob sunt mai mulți oameni obezi decât flămânzi, ca să realizăm ce provocare pentru sistemul de sănătate o constituie excesul caloric. Acesta afectează sistemul circulator, endocrin și aparatul locomotor, de aceea se afirmă pe bună dreptate că dacă s-ar eradica obezitatea, jumătate din boli ar dispărea”, scrie dr. Gavrilă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Medicul ortoped susține că obezitatea duce la suprasolicitarea și implicit la uzura articulațiilor coloanei, șoldurilor, genunchilor, gleznelor.

„Să ne imaginăm o persoană de 1,80 m și cu greutatea de 100 kg, practic cu un exces de greutate de 20 kg. În fiecare zi aparatul locomotor va trebui să suporte acea sarcină la fiecare pas pe care persoana respectivă îl face (practic un sac de ciment non-stop). Nu este de mirare că șansa de a dezvolta artroză este mult mai mare comparativ cu un individ normoponderal. Deși este evident pentru oricine că obezitatea nu mai este, cum era considerat pe vremuri, un semn de sănătate, scăderea în greutate reprezintă un deziderat pe care puțini reușesc să-l atingă și asta în ciuda rețetelor, unele foarte bine puse la punct, de slăbit”, susține medicul.  

Potrivit dr. Gavrilă, soluția o reprezintă schimbarea stilului de viață.

„Noi dorim soluții rapide, cum ar fi administrarea unei pastile, ori obezitatea este rezultatul unui fel de a fi, de a gândi, de a reacționa la stres, de a ne hrăni etc. Cu alte cuvinte este rezultatul unui anumit stil de viață dezechilibrat ori așa ceva nu se poate remedia decât venind cu măsuri care să afecteze viața în ansamblul ei”, explică dr. Gavrilă. 

Pentru a reduce excesul caloric este necesar să analizăm cauzele care ne-au dus acolo și să le tratăm pe rând: o afecțiune glandulară (mers la specialist și luat tratament), o nefericire (de văzut în ce constă și găsit un alt remediu decât mâncatul emoțional), un program de lucru haotic, care te face să mănânci masa principala seara (schimbat cu unul mai fiziologic) - și lista poate continua, susține medicul. „Ideea este că fiecare dinte noi este responsabil pentru el, în situația lui particulară de sănătatea sa, de aceea <tratamentul> obezității este personalizat”, consideră specialistul.

Alimentația echilibrată, hidratarea, mișcarea și conștientizarea

Dr. Gavrilă a făcut o listă cu câteva principii care dacă ar fi aplicate ar da, în timp, rezultate:

1. Încadrarea meselor într-un interval de maxim 12 ore, de exemplu între 7 dimineața și ora 19.00 seara, deoarece se presupune că în jurul orelor 22-23.00 ar trebui să se meargă la culcare și stomacul trebuie golit cu trei ore înainte.

2. O alimentație echilibrată bazată pe legume, fructe, ouă, lapte, carne, făinoase (în această ordine), nu una bazată pe produse grase și procesate (de tip fast-food) sau pe exces de dulciuri.

3. Hidratarea adecvată: 2-3 litri /zi pentru o persoană obișnuită (deoarece apa elimină reziduurile și ajută la scăderea în greutate).

4. Exercițiul fizic - care reprezintă cel mai neglijat aspect al curelor de slăbire. O persoană activă, care merge la sală sau face sport acasă, va consuma, va arde din grăsimi și va avea un metabolism ce nu îi va permite să mai acumuleze altele. Mulți pacienți se plâng că se îngrașă și dacă „respiră“ sau beau apă.

Motivul este că nu fac suficientă activitate fizică. Ca urmare a acestui fapt, metabolismul lor este unul diminuat, așa că deși se chinuie și reușesc să scape de câteva kg în plus printr-un post intermitent sau prin înfometare, de îndată ce revin la alimentația obișnuită, se vor îngrășa din nou și dacă mănâncă o salată. Iată de ce exercițiul fizic zilnic (și nu trebui să fie unul sofisticat) va permite creșterea tonusului muscular, o creștere a arderilor și va preveni redepunerea grăsimilor.

5. Conștientizarea este fundamentul schimbării. Până nu realizezi că excesul caloric chiar îți face rău, nu vei implementa nicio măsură de combatere a lui. Când vrei să vizionezi o emisiune preferată sau să mergi la mall, îți organizezi timpul în așa fel să faci ceea ce ți-ai propus. La fel este și în cazul slăbitului, trebuie să-ți dorești cu adevărat să faci asta.

Medic: nu există soluții pastilă!

În consecință, susține medicul, „nu există soluții-pastilă, fiecare om este altfel și are o poveste de viață diferită”.

„În locul unui regim de slăbit agresiv, care să ducă la o pierdere accentuată și dezechilibrată a greutății (să-și facă corpul acordeon), prefer unul mai lent, care să permită corpului adaptarea la noua stare și care este mult mai fiziologic și mai benefic pe termen lung. Vom respira mai bine, vom merge mai bine, vom dormi mai bine, vom arăta mai bine, vom avea mai multă energie și chef de viață, vom trăi mai bine. De ce să nu începem chiar astăzi să ne îmbunătățim starea de sănătate? Este atât de simplu. Depinde în primul rând de noi”, a concluzionat medicul ortoped Tudor Gavrilă.

Medicul Mihai Tudor Gavrilă este medic specialist în ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București, fiind supraspecializat în chirurgia umărului și cotului. De asemenea, este asistent universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite