„Controlează Obezitatea”. Detaliile unei campanii menite să le taie românilor pofta de mâncare

0
Publicat:

Obezitatea a devenit în ultimii ani un motiv tot mai mare de îngrijorare pentru specialiştii în din întreaga lume, care o cataloghează drept o problemă critică de sănătate publică. În context, a fost lansată, la nivel național, o campanie de informare.

Obezitate  Sursa foto Shutterstock
Obezitate Sursa foto Shutterstock

51% din populaţia lumii, adică peste patru miliarde de oameni, vor fi obezi sau supraponderali în următorii 11 ani, spun specialiştii. Obezitatea infantilă la nivel mondial ar putea creşte de peste două ori în comparaţie cu nivelurile din 2020, la 208 milioane de băieţi şi 175 de milioane de fete până în 2035.

În România, a fost lansată campania „Controlează Obezitatea”, o campanie de informare ce se va desfăşura în toată ţara şi care va implica şi pregătirea cadrelor medicale pentru a combate această boală.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, a prezentat, la Iași, proiectul „Controlează Obezitatea”.

Este o iniţiativă care îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la provocările generate de această «epidemie» de obezitate, care riscă să devină una dintre cele mai critice probleme de sănătate publică la nivel global. Obezitatea este o afecţiune şi trebuie tratată în consecinţă. Vorbim de o problemă medicală care este, pe de-o parte, un factor de risc major pentru multe boli cronice netransmisibile, dar şi un factor agravant pentru anumite afecţiuni”, a spus prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

O boală recunoscută la nivelul UE

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi - Viorel Scripcariu a subliniat că la nivelul UE obezitatea a fost recunoscută ca boală, mai ales pentru că de cele mai multe ori este percepută ca o consecinţă a unei diete dezechilibrate şi a sedentarismului. Și, ca o serie de alte afecţiuni, obezitatea poate fi prevenită.

Chirurg fiind, consider că decât să sacrifici un organ printr-o intervenţie chirurgicală laborioasă cum este chirurgia bariatrică, este mai bine să previi această afecţiune, printr-o conştientizare a existenţei ei şi prin faptul că există o serie de modificări importante care pot fi instituite odată cu un comportament adecvat sau modul de viaţă, mai ales cel al tinerilor”, a explicat rectorul Viorel Scripcariu.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că cele mai recente date, care vizează anul 2019, arată că aproximativ cinci milioane de decese atribuite bolilor cardiovasculare, diabet, cancer, afecțiuni neurologice, digestive, respectiv respiratorii, au fost la persoane cu o greutate peste limitele normale.

Campaniile de conştientizare a obezităţii sunt foarte importante pentru populaţie. Aşa cum s-a dovedit şi la nivel internaţional, cum este, spre exemplu, programul Karelia, din Finlanda, care a dus la redus mortalitatea cu 20% în cazul bolilor cardiovasculare. (...) Am constatat recent la persoane tinere care vin în recuperare medicale, de 35-40 de ani, după infarct miocardic, că suferă de obezitate”, a subliniat prof. univ. dr. Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iaşi.

Proiectul se derulează pe parcursul anului 2024 la nivel naţional, în marile centre universitare de medicină: Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite