Oamenii care locuiesc singuri sunt mai predispuși la depresie

0
Publicat:

Cei care locuiesc singuri sunt mai predispuși la depresie, spune un nou studiu. 

Oameniii care locuiesc singuri sunt mai deprimați - Foto Arhivă
Oameniii care locuiesc singuri sunt mai deprimați - Foto Arhivă

Adulții care locuiesc singuri sunt mai predispuși să se simtă deprimați decât adulții care locuiesc împreună cu alte persoane, potrivit unui nou raport publicat de Centrul Național de Statistică a Sănătății (NCHS) al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, relatează The Guardian. 

Mai exact, 6,4% dintre adulții care locuiesc singuri au raportat sentimente de depresie, în comparație cu doar 4,1% dintre cei care locuiesc cu alte persoane, iar aceste diferențe au putut fi observate la nivel de sex, vârstă, venituri și majoritatea grupurilor rasiale. 

Datele colectate de NCHS în 2021, de la 29.400 de persoane, sugerau că 16% dintre adulții din Statele Unite trăiau singuri.  

Gradul de sprijin emoțional pe care oamenii au simțit că îl au are o importanță majoră în ceea ce privește sănătatea mintală a oamenilor.  Adulții care locuiesc singuri și care au declarat că nu au primit niciodată sau rareori sprijin social și emoțional sunt aproape de două ori mai susceptibili să se simtă deprimați decât cei care au declarat același lucru, dar care locuisc cu alte persoane (19,6% și, respectiv, 11,6%), spune studiul. 

Epidemia de singurătate 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat singurătatea "o preocupare globală de sănătate publică" anul trecut. 

Singurătatea este asociată cu depreisa, anxietate, demență, risc de boli de inimă crescut și de accident vascular cerebral. 

Un alt studiu recent compară impactul singurătății asupra sănătății cu fumatul a 15 țigări pe zi.  

Un raport al Comisiei Europene arată că între 14% și 16% dintre români se simt singuri aproape tot timpul. La nivelul Uniunii Europene, unul din zece cetățeni se simte singur tot timpul, iar oamenii care se simt singuri tot timpul sau aproape tot timpul au cu 20% mai multe șanse să sufere de depresie. 

Putem combate singurătatea și riscurile asociate cu aceasta cu ajutorul prietenilor. Cercetările subliniază că prieteniile apropiate consolidează sănătatea mintală și bunăstarea și chiar ne pot ajuta să trăim mai mult. 

În lipsa unei interacțiuni fizice, chiar și interacțiunea online este bună, mai ales dacă vorbim de o relație deja formată, spun psihologii. De asemenea, rețelele de socializare pot fi un mijloc prin care putem cunoaște oameni noi, în special dacă vorbim de un grup care leagă persoane cu pasiuni comune, însă ar fi bine să aducem relațiile de prietenie legate în mediul online și în planul fizic.   

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite