Singurătatea, o problemă globală în domeniul sănătății. Cine se confruntă cu izolarea socială

0
Publicat:

O Comisie pentru Conexiune Socială lansată ieri de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își propune să facă din singurătate o prioritate globală în domeniul sănătății.

OMS vrea să combată efectele singurătății asupra sănătății
OMS vrea să combată efectele singurătății asupra sănătății

Scopul acestei comisii, în următorii trei ani este de a găsi moduri de abordare a „amenințării presante pentru sănătate” a singurătății, analizând cele mai recente date științifice și elaborând strategii pentru a-i ajuta pe oameni să-și aprofundeze legăturile sociale, potrivit CNN. 

Chido Mpemba, trimisul pentru tineret al Uniunii Africane, și  dr. Vivek Murthy, șeful Serviciului de Sănătate Publică al SUA, sunt cei care coprezidează această comisie.  

Doctorul Vivek Murthy a scris și a vorbit pe larg despre riscurile izolării sociale și a făcut din această problemă una dintre preocupările sale principale în timpul mandatului său. 

Dr. Karen DeSalvo, membră a comitetului, director general pentru sănătate la Google, a declarat că, atunci când a fost medic și când a fost comisar pentru sănătate în New Orleans, a învățat pe propria piele că „îngrijirea excelentă contează, dar trebuie să se întâmple într-un context” – iar acesta include conexiunea socială. 

Karen DeSalvo și-a dat seama de toate aceste lucruri atunci când a încercat să convingă oamenii, după un uragan , să meargă la adaposturi, însă lucrul a fost extrem de dificil. 

Oamenii pot ajunge cu ușurință la margine și se pot izola, iar acest lucru le afectează rezultatele în materie de sănătate”, a afirmat DeSalvo. 

Medicul DeSalvo spune că sistemul de sănătate ar trebui să se concentreze nu doar pe vindecarea unei anumite afecțiuni, ci și pe faptul că pacienților le este greu să se însănătoșească, dacă revin la izolarea socială atunci când sunt externați. 

Singurătatea este un subiect destul de dezbătut în ultima vreme.  Guvernele țărilor par să ia în serios amploarea acestui fenomen, care depășește granițele Statelor Unite ale Americi. 

Marea Britanie, a numit, în premieră, în 2018, un ministru pentru singurătate. 

Studiile au arătat că lipsa unor anumite tipuri de conexiuni sociale este legată de o sănătate mintală precară și chiar de o sănătate fizică precară. 

Astfel, aceste persoane care duc lipsă de activități sociale se pot confrunta cu un risc mai mare de a muri prematur. Mai mult decât atât, acești oameni pot avea o imunitate mai slabă, probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, și cu declinul cognitiv.  

De asemenea, persoanele însingurate par să aibă mai multe obiceiuri nesănătoase, precum fumatul, consumul de alcool în exces și mai mult sedentarism

Un studiu compară impactul singurătății asupra sănătății cu fumatul a 15 țigări pe zi. 

Persoanele vârstnice sunt cele mai afectate de izolarea socială și singurătate. 

Nu doar vârstnicii sunt singuri 

Potrivit unei cercetări realizate în 142 de țări, care a fost publicat luna trecută,  aproape 1 din 4 adulți a declarat că se simte foarte sau destul de singur.  

Și copiii se pot simți singuri, alte studii au arătat că peste jumătate dintre copii și adolescenți se simțeau singuri cel puțin o parte din timp. 

Pandemia Covid-19 este un posibil factor care a exacerbat sentimentele de singurătate , iar studiile arată că izolarea impusă de această boală a afectat  în mod negativ simptomele depresiei și anxietății la persoanele mai tinere. 

Coeziunea socială, conectivitatea, singurătatea contează pentru rezultatele sănătoase pentru oamenii de toate vârstele, indiferent unde se află”, a spus DeSalvo.  

Aceasta își pune speranțele în noua comisie a OMS și crede că aceasta va oferi stadiul dovezilor pentru a ajuta sistemele de sănătate din întreaga lume să înțeleagă cum să abordeze mai bine legătura dintre singurătate și rezultatele slabe pentru sănătate, cum ar fi bolile de inimă. 

Ei au un istoric clar și cred că ceea ce pot aduce este o orientare spre acțiune”, a spus ea. 

Trebuie să fie găsite noi moduri în care oamenii să învețe cum să se ajute pe ei înșiși, pe vecinii lor și comunitățile lor să se simtă mai puțin izolați, iar comitetul poate ajuta comunitatea mai largă să abordeze această problemă majoră de sănătate publică. 

Așadar, cum ajutăm sectorul public și cel privat din întreaga lume să știe ce pot face pentru a lua aceste intervenții pentru a înțelege cum putem merge mai departe pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor de pretutindeni?”. a spus DeSalvo. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite