Energizantele, un pericol real pentru consumatori. Medic: „Absorbția de cofeină e mult mai rapidă la băuturile efervescente”

0
Publicat:

Deși au numeroase efecte negative asupra sănătății, piața globală a băuturilor energizante a depășit 53 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2023, iar în următorii trei ani se preconizează o creștere de peste 7%, potrivit specialiștilor. 

Efectele negative pe care le au energizantele asupra sănătății copiilor - Foto Shutterstock
Efectele negative pe care le au energizantele asupra sănătății copiilor - Foto Shutterstock

În SUA, energizantele sunt al doilea cel mai des utilizat supliment în rândul tinerilor, adică o treime din americani le consumă în mod regulat. Și în Regatul Unit consumul de băuturi energizante în rândul copiilor este mare, până la o treime dintre copiii din UK consumă băuturi energizante săptămânal, o proporție mai mare decât în orice altă țară din Europa.

De asemenea, în țara noastră, băutura este populară în rândul tinerilor, un studiu EFSA arătând că 30% dintre adulţi, 68% dintre adolescenţi şi deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante. Însă efectele adverse sunt numeroase, iar printre ele se numără anxietate, problemele de somn, amețelile, creșterea tensiunii arteriale, dar și un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate mintală.

Chiar și o singură doză de energizant pe lună poate crește riscul de tulburări de somn, arată un studiu recent, potrivit „The Guardian“. De altfel, persoanele care consumă zilnic astfel de băuturi dorm cu o jumătate de oră mai puțin decât cele care beau ocazional sau niciodată, potrivit oamenilor de știință.

Băuturile energizante sunt asociate cu insomnia și cu un somn de proastă calitate, arată un studiu efectuat în Norvegia, la care au participat 53.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

ADHD, depresie, anxietate și gânduri suicidare

Cercetări ale universităților din Regatul Unit leagă consumul de băuturi energizante de depresie, anxietate și sentimente suicidare. De asemenea, acestea pot crește riscul ca un copil să se confrunte cu simptome de ADHD.

Consumul de energizante în rândul copiilor este asociat cu creșterea în greutate, având în vedere conținutul ridicat de zahăr, tensiune arterială ridicată și probleme de ritm cardiac. Iar copii sunt mai expuși riscului de a dezvolta tulburări de alimentație sau depresie și este mai probabil ca tinerii să fumeze, și să consume alcool dacă au un consum ridicat de băuturi energizante, potrivit studiului.

Dovezile sunt clare că băuturile energizante sunt dăunătoare pentru sănătatea mintală și fizică a copiilor și a tinerilor, precum și pentru comportamentul și educația acestora. Trebuie să luăm măsuri acum pentru a-i proteja de aceste riscuri“, a precizat dr. Amelia Lake, autoarea meta-analizei.

De aceea, Senatul României a adoptat la finalul lunii octombrie un proiect de lege care ar putea interzice comercializarea băuturilor energizante în rândul minorilor. Mai exact, energizantele nu vor mai putea fi vândute sau oferite minorilor, dacă propunerea va fi adoptată de Camera Deputaților, care este for decizional. În alte țări, această măsură a fost deja luată, mai exact, în Letonia și Lituania. Finlanda și Polonia ar putea fi următoarele care ar introduce această măsură. 

Conținut mare de cofeină și zahăr

Dozele din unele băuturi energizante populare conțin 150 mg de cofeină, cu peste 60 de mg mai mult față de o cană de cafea de 250 de ml, ele sunt comercializate ca stimulente pentru sănătatea mentală și performanța fizică. Recomandările spun că nu ar trebui să consumăm mai mult de 3 mg de cofeină pe kilogram de greutate corporală, însă este atât de ușor să depășești doza, având în vedere că un energizant conține echivalentul în cofeină a două espresso, spun specialiștii.

Sunt două aspecte de luat în calcul: conținutul de cofeină și conținutul de zahăr. Doza foarte mare de cofeină este primul pericol, pentru că în general pe asta se bazează energizantele, aici este problema, sunt unele care au doză echivalentă cu 6-8 cafele într-o singură doză, care, în general, pe un cord tânăr sunt bine suportate, dar dacă sunt ceva afecțiuni cunoscute sau necunoscute, se poate declanșa o aritmie cardiacă, care implică un pericol important pentru pesoana în cauză. Chiar dacă unii oameni consumă mai multe cafele într-o zi, asta se întâmplă într-o perioadă de timp mai mare, nu o doză pe care un adolescent o bea în cinci minute atunci când alege un energizant. Pe lângă asta, absorbția de cofeină e mult mai rapidă la băuturile efervescente, absorbția prin mucoasă la băuturile efervescente e mai rapidă, astfel ajunge destul de repede în sânge cofeina respectivă”, a explicat dr. Eduard Adamescu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Din cauza conținutului de zahăr, mulți ajung să aibă și probleme de greutate.

Dacă ajungi să ai o discuții cu unii adolescenți care au probleme de greutate constați că aceștia consumă 6-7 doze de băuturi energizante într-o zi, care și din punct de vedere caloric înseamnă mult. Doza de zahăr e destul de mare, poate unele sunt cu îndulcitori, dar majoritatea sunt cu zahăr”, a precizat medicul.

Specialistul spune că într-adevăr „segmentul cel mai expus” este cel al tinerilor și adolescenților. Legat de dependență, medicul consideră că vorbim de o adicție comparabilă cu cea pentru alimentele nesănătoase, cum sunt dulciurile, fast-foodul, sau dependența de cafea.

„Dependența de energizante nu are un substrat organic, cum e în cazul dependenței de alcool sau de droguri, în care sevrajul poate să aibă manifestări violente. Aici e mai mult poate o dependență psihogenică, cu o componentă psihică : este ca dependența de cafea, dacă nu bem cafeaua într-o dimineață, cu toții poate ne simțim puțin diferit, pe când un dependent de alcool care se oprește brusc are manifestări foarte serioase, care pot duce și la internări în spital”, menționează dr. Eduard Adamescu.

Pe de altă parte, psihologii spun că astfel de dependețe țin „de senzația” pe care ne-o dau anumite alimente sau băuturi” și că aceasta „are legătură cu compensarea unor nemulțumiri, frustrări, neîmpliniri pe partea emoțională”, după cum afirma anterior psihologul Mariana Mihalache.

La rândul ei, Keren Rosner, psiholog și psihoterapeut, a explicat că „este foarte greu să renunți la aceste alimente, să treci printr-o etapă de detoxifiere, ceea ce arată că este mai mult decât o plăcere” și subliniază că vorbim de o dependență psihologică.

Moderația și educația

Medicul Eduard Adamescu spune că pentru combaterea fenomenului avem și „componenta de măsuri de creștere a prețurilor”, băuturile cu zahăr au un preț mai crescut din acest an. Dar, specialistul nu crede că aceste măsuri vor avea efectul scontat, în schimb, educația alimentară, făcută la școală sau în familie, ne poate ajuta să evităm o astfel de adicție.

Nu consider că niște bani în plus vor schimba comportamentul, decât poate pe termen mai lung. Ci mai degrabă educația, din familie, din școală, care în general ar trebui să îi învețe pe acești tineri să fie ponderați cu orice, inclusiv cu asta. Ponderați cu dulciurile, cu băuturile răcoritoare, cu energizantele. Dacă la școală sau în familie se discută despre asta, copilul altfel receptează, dacă i se oferă exemple. ”, a precizat Eduard Adamescu.

Legat de proiectul legislativ care își propune să interzică energizantele în rândul minorilor, medicul spune că „o lege are întotdeauna efect dacă se aplică” și dă exemplu altor legi care nu sunt aplicate corespunzător, cum este cea care interzice comercializarea țigărilor către minori. O astfel de lege ar trebui însoțită de „un program de educație care chiar să le arate riscurile la care se expun” , în opinia expertului citat.

Multe dintre manifestările adolescenților sunt legate de statusul lor psihic, faptul că sunt nemulțumiți, căutarea de alternative care să le ofere o preocupare sau un grad de satisfcație, în lipsa altor satisfacții, este un context mai larg, în care crește și consumul de droguri și consumul de alcool. Poate să fie o componentă de modificări psihice la această generație de adolescenți care conduce la astfel de dependențe”, a adăugat medicul  Eduard Adamescu legat de adicția unor adolescenți față de alimente nesănătoase sau băuturi eneregizante.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite