Numărul diabeticilor, în continuă creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a depista boala la timp, se recomandă testarea glicemiei o dată la doi - trei ani
Pentru a depista boala la timp, se recomandă testarea glicemiei o dată la doi - trei ani

Alimentaţia dezechilibrată şi sedentarismul determină creşterea nivelului glicemiei peste limita normală. Oficial, în România, există 600.000 de diabetici, însă medicii susţin că numărul bolnavilor este, de fapt, de peste un milion.

Fiecare al şaptelea român prezintă un risc crescut de diabet, atenţionează reprezentanţii Asociaţiei Diabeticilor din România cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată, ieri, 14 noiembrie. Diabetul zaharat este o boală metabolică ce se caracterizează prin creşterea glicemiei peste valorile normale (cuprinse între 70 şi 109 mg/dl).

Există două tipuri de diabet: tipul 1 sau insulinodependent (afecţiune autoimună) şi tipul 2 sau noninsulinodependent (apare, de regulă, la maturitate). Printre factorii care cresc riscul de diabet zaharat de tip 2 se numără dieta bogată în grăsimi saturate şi în dulciuri concentrate, obezitatea abdominală, sedentarismul, vârsta înaintată şi unele medicamente (beta-blocantele, diureticele, anticoncepţionalele şi unele citostatice). Din fericire, diabetul se înscrie în lista afecţiunilor care pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos.

Obezitatea este unul dintre factorii declanşatori ai diabetului zaharat de tip 2, iar persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc mai mare de a face diabet în comparaţie cu cele normoponderale. Deşi datele statistice ne situează pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte numărul persoanelor obeze (peste 3,5 milioane de obezi), prea puţini dintre românii care se confruntă cu această problemă întreprind ceva concret în acest sens.

Eliminaţi grăsimile „rele" din dietă

Primul pas în combaterea obezităţii este adoptarea unei diete sănătoase care înseamnă renunţarea la grăsimi saturate sau „rele" şi la zahăr şi creşterea cantităţii de fructe, legume şi de cereale. „Comparativ cu dieta mediteraneană şi cu cea latino-americană, unde se pune un accent deosebit pe cereale, legume, fructe, lactate şi, mai puţin, pe carne şi pe dulciuri, mesele românilor conţin, cu precădere, carne de porc, mezeluri, cârnaţi, lactate şi pâine, bogate în grăsimi «rele», amidon şi zaharuri care cresc nivelul glicemiei", explică medicul diabetolog Anca Colda de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N.C. Paulescu" din Bucureşti.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că exerciţiile fizice joacă un rol esenţial în prevenirea îmbolnăvirii, însă românii nu excelează nici la capitolul mişcare. Un studiu realizat de GfK România a scos la iveală că peste jumătate dintre români nu practică niciun sport, iar mişcarea se reduce doar la drumul de acasă până la serviciu şi înapoi.
Lista beneficiilor pe care mişcarea le aduce organismului este lungă. Printre acestea se numără reglarea nivelului glicemiei, menţinerea sub control a trigliceridelor şi creşterea nivelului colesterolului „bun" sau HDL (esenţial pentru combaterea celui „rău" sau LDL).

Totodată, mişcarea echilibrează valorile tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte performanţele cardiace. În plus, creşte rezistenţa organismului în faţa agenţilor patogeni (microbi, bacterii, virusuri) prin întărirea sistemului imunitar. În general, se recomandă practicarea unui sport care nu necesită pregătiri speciale (de exemplu, alergat, ciclism) de cel puţin cinci ori pe săptămână, câte 45-60 de minute. La fel de benefic pentru menţinerea sub control a greutăţii şi a glicemiei este şi mersul pe jos, care se recomandă zilnic, câte 30-60 de minute.

Măsurarea glicemiei, esenţială

Din cauza simptomelor uşor de confundat cu ale altor boli (scădere în greutate, în ciuda senzaţiei permanente de foame, sete excesivă, vedere înceţoşată), diabetul este descoperit târziu, crescând astfel riscul de complicaţii (orbire, accidente cerebrovasculare, amputarea unuia dintre picioare).

Pentru a depista boala la timp, se recomandă testarea glicemiei o dată la doi-trei ani. Această recomandare se adresează îndeosebi celor cu risc crescut de diabet. La risc se află persoanele care au în familie bolnavi cu diabet zaharat de tip 2, cele cu hipertensiune arterială şi cu nivelul colesterolului mare. Tot în această categorie intră şi femeile cu istoric de diabet gestaţional sau cele care au dat naştere unor copii cu greutate de peste 4 kilograme.

"Mesele românilor conţin carne de porc, mezeluri, cârnaţi, lactate şi pâine, bogate în grăsimi saturate, amidon şi zaharuri care cresc nivelul glicemiei."
Anca Colda medic diabetolog

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite