Noul virus care ameninţă Europa a provocat deja 30 de decese. Ce trebuie să ştii despre el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul total al cazurilor confirmate cu noul coronavirus a ajuns la 53, cele mai recente trei cazuri fiind depistate în Italia. Virusul, care face parte din familia celor care dau SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), este cu atât mai periculos cu cât se transmite de la un om la altul, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Coronavirusul Sindromului Respirator al Orientului Mijlociu a provocat, deja, 30 de decese în lume. Virusul a fost depistat, până acum, în Orientul Mijlociu – în Iordania, Qatar, Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite –, în Europa – în Franţa, în Germania, în Marea Britanie şi în Italia – şi în nordul Africii – în Tunisia. Toate cazurile europene şi nord-africane au avut legătură, direct sau indirect, cu Orientul Mijlociu, unde a fost depistat pentru prima oară noul virus, în aprilie 2012.

În Italia, un bărbat a transmis virusul altor două persoane


Primul caz de infecţie cu noul virus din Italia
a fost confirmat la un bărbat de 45 de ani din Toscana, care a călătorit în Iordania, în interes de serviciu. El a transmis, însă, virusul şi nepoatei sale, de un an şi jumătate, şi unei colege de serviciu. Starea lor este bună, dar rămân izolaţi într-o policlinică din Florenţa.

De asemenea, joi, 30 mai, au fost înregistrate trei noi decese şi un nou caz de infecţie cu coronavirus în Arabia Saudită, potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), din 31 mai.

Ce este noul coronavirus?


Coronavirusul Sindromului Respirator al Orientului Mijlociu este o nouă tulpină virală, care a fost identificată pentru prima oară în Iordania, în aprilie 2012. Foarte asemănător cu tulpina care provoacă Sindromul Acut Respirator Sever (SARS – a ucis între 2002 şi 2003 aproximativ 800 de persoane), noul virus provoacă, şi el, o infecţie respiratorie acută.

Ceea ce-l face diferit de SARS este faptul că noul virus provoacă foarte rapid insuficienţă renală.

Cum se transmite?


Pe 23 mai, OMS şi-a exprimat îngrijorarea că noul virus se transmite de la om la om, în cazul unui contact direct.

Care sunt simptomele?


Bolnavii prezintă simptomele unei infecţii respiratorii acute şi grave, cu febră ridicată, tuse, respiraţie dificilă şi şuierătoare.

Cum se tratează?


Deocamdată, nu există un tratament specific pentru infecţia cu noul virus. Medicii tratează simptomatic bolnavii şi îi supraveghează îndeaproape.

Putem face ceva pentru a preveni infecţia?


Deşi nu se cunoaşte mecanismul exact prin care s-au infectat cei 53 de oameni până acum, specialiştii OMS recomandă măsuri de protecţie valabile pentru prevenţia oricărei infecţii respiratorii: evitarea contactului direct cu persoane care tuşesc, strănută sau prezintă alte semne ale infecţiilor respiratorii şi spălatul pe mâini cât mai des cu putinţă. De asemenea, o altă măsură bună de prevenţie este igienizarea riguroasă a cărnii, a fructelor şi a legumelor înainte de preparare şi de consum.

Este adevărat că sursa primară a infecţiei o reprezintă liliecii?


Aceasta este una dintre posibilităţi, susţine OMS. Dar sursa exactă nu a putut fi stabilită încă.

Până acum există vreun caz în România?


Până în acest moment, în România nu a fost înregistrată nicio suspiciune de infecţie cu noul coronavirus, însă reţeaua sanitară este în alertă, a anunţat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Totuşi, autorităţile române sunt în alertă, aşa cum a recomandat OMS tuturor autorităţilor sanitare naţionale. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite