Mituri despre insulină şi diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Injecţiile cu insulină nu sunt dureroase FOTO Arhivă
Injecţiile cu insulină nu sunt dureroase FOTO Arhivă

Când auzim cuvântul „insulină“, ne gândim la ace şi la modul chinuitor în care cei care sunt nevoiţi să-şi facă singuri injecţiile sunt reprezentaţi în filme. Oricum ar fi, mulţi consideră injecţiile cu insulină dureroase şi chiar înspăimântătoare. Însă, despre insulină şi diabet există şi adevăruri, dar şi ficţiune.

În cazul în care suferi de diabet de tip II, trebuie să ştii adevărul despre boala ta şi să poţi să iei o decizie bazată pe informaţii reale, dacă să foloseşti sau nu acest tratament care salvează vieţi, notează „Fox News“.

Diabeticii au nevoie mereu de insulină

Oamenii care suferă de diabet de tip I (5-10% din diabetici) chiar au nevoie de insulină. Dacă suferi de diabet de tip II, te afli printre cei 90-95% din diabetici şi e posibil să nu ai nevoie de injecţii cu insulină.

Dintre adulţii americani cu diabet, 14% folosesc doar insulină, 13% folosesc insulină şi medicamente, 57% iau doar medicamente, iar 16% îşi controlează nivelul zahărului din sânge cu ajutorul dietelor şi al exerciţiilor fizice, conform Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor (CDC).

Principalul este să ţii sub control nivelul zahărului din sânge prin orice mijloace care îţi stau la îndemână.

Dacă iei insulină înseamnă că nu eşti în stare să ţii dietă 

„Acesta este un mit des întâlnit. Mulţi încearcă din răsputeri să ţină o dietă, să facă exerciţii fizice şi să scape de kilogramele în plus, şi tot ajung să facă insulină“, spune medicul Jill Crandall, profesor de medicină clinică la Facultatea de Medicină „Albert Einstein“ din New York, SUA.

Diabetul de tip II este o boală care progresează. Asta înseamnă că, în timp, poate fi nevoie să schimbi tratamentul pentru a te asigura că ţii sub control nivelul zahărului. Să mănânci sănătos şi să faci exerciţii fizice va fi întotdeauna important, însă medicamentele pot varia.

Injecţiile cu insulină dor

„Acest lucru este complet fals. Cu acele mici şi fine pe care le avem la îndemână în zilele noastre, injecţiile cu insulină nu dor aproape deloc“, declară dr. Crandall. De fapt, mulţi dintre cei care au nevoie de injecţii cu insulină, spun că testarea zahărului din sânge printr-o înţepătură la deget este mult mai dureroasă.

Mai mult, poţi să nu foloseşti deloc seringi. Există pe piaţă un fel de pixuri injectoare care îţi permit să selectezi doza necesară de insulină şi care au un mic ac retractabil, permiţându-ţi să-ţi faci injecţia fără durere.

Insulina scade prea mult nivelul zahărului din sânge

Acest lucru este posibil, dar nu prea se întâmplă. Cei care suferă de diabet de tip II tind să aibă un risc mai scăzut de hipoglicemie decât cei cu diabet de tip I. Un episod hipoglicemic prelungit poate cauza pierderea cunoştinţei şi chiar comă. Totuşi, cei cu diabet II pot recunoaşte foarte uşor simptomele - anxietate, mâinile tremură, transpiraţie şi dorinţa de a mânca. Puţin zahăr (un suc diluat sau tablete cu glucoză) ajută foarte mult.

Insulina este pentru totdeauna

Unii oameni cu diabet de tip II pot avea, temporar, nevoie de insulină, cum ar fi imediat după ce au fost diagnosticaţi sau în timpul sarcinii, iar alţii au nevoie de insulină pe o perioadă nelimitată.

Cei care pierd mult în greutate pot descoperi că nu mai au nevoie de insulină, iar alţii, chiar dacă au slăbit, trebuie s-o folosească în continuare.

Injecţiile cu insulină înseamnă că suferi de „diabet grav“

Adevărul este că diabetul este o boală serioasă, chiar dacă te simţi bine şi crezi că e doar ceva simplu. În realitate, hiperglicemia otrăveşte organismul, facă rău inimii, rinichilor, ochilor şi nervilor. Trebuie să te asiguri mereu că nivelul zahărului din sânge este sub control, fie prin diete, exerciţii fizice, pastile, insulină sau toate la un loc.


Citeşte şi:

Beneficiile migdalelor pentru cei care vor să slăbească

Persoanele care mănâncă aproximativ 40 de grame de migdale pe zi, echivalentul a 250 de calorii, nu vor lua în greutate, iar pofta lor de mâncare va fi diminuată, potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători americani.

Metabolismul lent, cauză a obezităţii

Un studiu nou susţine că aşa numita „scuză a obezităţii” prin pretinderea de a te fi născut cu un metabolism lent este de fapt adevărată pentru unii oameni, potrivit cercetărilor realizate de o echipă a unui institut britanic.

Prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist: „«Slăbire garantată şi rapidă» este cel mai antimedical anunţ!“

Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, prof. dr. Nicolae Hâncu, consideră că nutriţioniştii cei mai buni putem fi noi înşine, dacă asimilăm informaţiile corecte.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite