Metabolismul lent, cauză a obezităţii
0Un studiu nou susţine că aşa numita „scuză a obezităţii” prin pretinderea de a te fi născut cu un metabolism lent este de fapt adevărată pentru unii oameni, potrivit cercetărilor realizate de o echipă a unui institut britanic.
O echipă de cercetători de Institutul de Ştiinţe Metabolice, University of Cambridge, a descoperit o primă dovadă că anumite mutaţii ale ADN-ului pot duce la metabolism lent.
Potrivit studiilor mai mult de o persoană din o sută sunt afectate de obezitate şi devin adesea obezi din copilărie. Constatările, publicate în revista „Cell”, ar putea duce şa noi tratamente împotriva obezităţii, chiar pentru persoanele fără mutaţie a ADN-ului.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţe Metabolice din Cambridge au arătat că şoarecii născuţi fără o secţiune a ADN-ului, o genă numită KSR2, câştigă în greutate uşor.
Dar ei nu au ştiut ce efect ar avea asupra oamenilor, aşadar au analizat ADN-ul a 2.101 pacienţi care suferă de obezitate. O parte dintre aceştia au aveau versiuni mutate ale KSR2., astfel aveau un apetit crescut pentru mâncare, în timp ce metabolismul era încetinit.
„Îţi poate fi foame şi să-ţi doreşti să mănânci, nu îţi doreşti să faci mişcare din cauza metabolismului lent, iar cel mai probabil poţi avea de la o vârstă fragedă diabet”, a declarat profesorul Sadaf Farooqi pentru BBC.
„Această încetinire încetineşte capacitatea de a arde calorii, lucru foarte important descoperit în încercarea de a explica obezitatea”, a adăugat acelaşi profesor.
KSR2 acţionează mai ales la nivelul creierului şi afectează celule care interpretează semnalele. Acest lucru afectează, la rândul său, capacitatea de a arde calorii.
Potrivit cercetării în jur de 1% din oamenii prezintă versiuni cu mutaţii ale genei, cu toate că unii dintre cei care prezintă astfel de caracteristici îşi păstrează greutatea normală.
Cercetătorii de la institutul britanic consideră că dezvoltarea unor medicamente pentru rezolvarea problemelor legate de KSR2 ar fi o evoluţie în domeniul medical.