Medic, despre reapariţia cazurilor de rujeolă: Sunt destul de mulţi copii nevaccinaţi sau cu vaccinarea întârziată, ei sunt cei mai expuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Pixabay
Foto Pixabay

Rujeola, o boală extrem de contagioasă şi periculoasă, mai ales dacă cel infectat nu este vaccinat, reapare după doi ani de restricţii anti-Covid. Medicul Simin Florescu atrage atenţia că tot mai mulţi copii sunt neimunizaţi, iar bolile copilăriei pot fi făcute în forme mult mai grave când suntem adulţi.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a vorbit vineri despre o schemă de compensare pentru vaccinurile care pot fi făcute şi la maturitate.

 „Trebuie să găsim împreună mecanismul prin care să putem să compensăm vaccinurile, mai ales pentru persoanele cu boli cronice, şi aş spune nu numai, pentru că discutăm despre vaccinarea adultului şi o componentă importantă este educaţia şi informarea persoanelor adulte referitor la veridicitatea vaccinării pentru tot felul de boli pentru care au fost vaccinaţi în copilărie”, a explicat Alexandru Rafila, conform news.ro.

"Sunt destul de mulţi copii nevaccinaţi sau cu vaccinarea întârziată, ei sunt cei mai expuşi. Cei nevaccinaţi fac boala şi sunt un rezervor pentru cei care nu au ajuns încă la vârsta pentru vacccinare. De ce să expui un copil la riscul de a face encefalită sau bronho-pneumonie sau să facă forme grave dintr-o boală pentru care poţi să îl vaccinezi şi să îl fereşti pentru restul vieţii?", a declarat medicul Simin Florescu, conform Digi 24.

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF au anunţat miercuri că cazurile de rujeolă au „explodat” cu 79% la nivel mondial, în primele două luni ale lui 2022.

Cele două agenţii ONU se tem acum de apariţia unor epidemii grave de rujeolă - o boală virală extrem de contagioasă, care ar putea afecta ”milioande copii” în 2022.

Pentru moment, 17.338 de cazuri de rujeolă au fost semnalate în lume, în ianuarie şi februarie 2022, după ce în primele două luni ale lui 2021 au fost semnalate 9.665 de cazuri.

Însă datele reale sunt probabil mai mari, deoarece pandemia a perturbat sistemele de supraveghere.

Cea mai bună protecţie împotriva rujeolei - al cărei nume provine de la prezenţa unor pete roşii care-i sunt caracteristice pe tot corpul - este o acoperire un nivel de vaccinare foarte mare.

Dar potrivit OMS şi Unicef, un număr prea mare de copii nu a putut să fie vaccinat împotriva rujeolei, din cauza perturbării sistemelor de sănătate de către pandemia covid-19.

În 2020, 23 de milioane de copii din întreaga lume nu au fost vaccinaţi cu vaccinuri de bază, prin intermediul unor servicii de sănătate de rutină - cel mai mare număr din 2009, şi cu 3,7 milioane mai mare decât în 2019, potrivit OMS şi Unicef.

 ”Pandemia covid-19 a întrerupt serviciile de vaccinare, sistemele de sănătate au fost depăşite, iar noi asistăm acum la o reapariţie a bolilor mortale, inclusiv a rujeolei. În prvinţa multor altor boli, impactul acestor întreruperi de servicii de vaccinare se va face resimţit timp de zeci de ani”, avertizează directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

”A venit timpul să repunem pe şine programele de vaccinare esenţială şi să lansăm campanii de recuperare, pentru ca toată lumea să poată acea acces la vaccinuri vitale”, îndeamnă el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite