Metode de gestionare a conflictelor interioare. Cum ajung celulele organismului să se distrugă reciproc

0
Publicat:

De cele mai multe ori dăm importanță doar conflictelor exterioare, trecând cu vederea conflictele interioare, care au cele, de fapt, cele mai devastatoare efecte asupra sănătății noastre. 

Este esențial pentru sănătate să ne gestionăm eficient conflictele interioare FOTO arhivă Adevărul
Este esențial pentru sănătate să ne gestionăm eficient conflictele interioare FOTO arhivă Adevărul

Organismul are o capacitate formidabilă de-a absorbi șocurile provocate de lupta cu noi înșine, dar la fiecare dintre noi există o limită.

Fie că vrem sau nu suntem angrenați constant în tot soiul de conflicte. Acestea se pot declanșa în familie, la locul de muncă sau în societate, ori la o ieșire cu prietenii. Cele mai multe conflicte cu care ne confruntăm sunt însă cele interioare, potrivit specialiștilor. Important este să știm cum gestionăm corect aceste conflicte, astfel încât să nu ne afecteze relațiile familiale, profesionale și sociale, dar și propria sănătate.  

Pentru a înțelege mai bine conflictele, e necesar să vorbim puțin despre ele. Conflictele pot fi mentale, emoționale și fizice. „Conflictul este o stare interioară, în care o parte din noi vrea să meargă înainte, iar o parte vrea să stea pe loc. Este o descriere simplă, astfel încât oricine să o poată înțelege. Principala problemă referitor la conflictele interioare este că ele nu sunt conștientizate”, explică psihologul Stelian Chivu.

Grav este că, de cele mai multe ori, conflictul interior devine o stare cu care mulți dintre noi se obișnuiesc până la punctul în care o consideră ceva normal. Dacă nu se acționează la timp, această stare va determina îmbolnăvirea organismului. Primele care apar sunt conflictele mentale.

„Este bine să fac asta sau nu?”, este un exemplu. Acestea deschid calea conflictelor emoționale, iar semnalele din partea organismului sunt imediat vizibile: ritm cardiac accelerat, uscarea gurii, bâlbâială în vorbire. Dacă această stare se prelungește mai mult timp, de regulă săptămâni sau luni  de zile, apar problemele digestive.

„Așa cum un conflict între două țări poate duce la război, în mod similar se poate ajunge și la un război interior. Celulele pot intra în conflict unele cu celelalte, iar efectul este slăbirea serioasă a sistemului imunitar”, spune psihologul Stelian Chivu.

Nu ne cunoaștem valorile sau nu le respectăm

Cele mai multe conflicte interioare apar atunci când nu ne cunoaștem valorile personale sau dacă totuși le știm, alegerile pe care le facem în viață nu respectă aceste valori. De pildă, când facem în mod repetat ce credem că este bine pentru alții, fără să fie însă bine și pentru noi.

Pe plan profesional, când facem ce ne cere șeful, deși în sufletul nostru știm că nu este corect. Pe plan personal, când renunțăm la visurile noastre pentru că cineva din familie are nevoie de ajutor.

„Poate o rudă apropiată este bolnavă. Nu trebuie să ne martirizăm și să ne sacrificăm propria viață pentru asta. Sunt soluții, este suficient să le căutăm cu calm și răbdare, pentru a face ambele lucruri. Nu e bine să intrăm într-un soi de rigiditate mentală și să spunem că așa ne-a fost scris, pentru că vom crea un conflict interior major, din care ne va fi greu să ieșim”, susține psihologul Stelian Chivu.

Același lucru se aplică și când acceptăm să facem un anumit lucru, deși știm că nu ne face plăcere, dar mai ales când alegem să ne îți ignorăm propriile nevoi și mai ales valorile și credințele pentru că familia, anturajul și poate chiar societatea vrea să fim altfel.

Lupta dintre minte și inimă

Toate conflictele mentale, emoționale și fizice sunt transformate permanent de creier în semnale biologice, iar asta face ca organismul să producă adrenalină și cortizol, numit și homonul stresului, în exces. Acești neurotransmițători determină îmbolnăvirea organelor care era deja sensibile în urma unor probleme medicale anterioare.

„Legătura dintre psihicul uman și boală este foarte puternică și vizibilă. Cele mai multe conflicte cu care ne confruntăm sunt cele mentale, dar cele care creează cele mai multe probleme pentru sănătate sunt cele emoționale. Conflictul interior este practic un conflict între creier și inimă, între rațiune și ceea ce ne spune intuiția”, ține să sublinieze psihologul Stelian Chivu.

De pildă, când avem probleme la colon, ne confruntăm cu un conflict interior peste care nu avem puterea să trecem. Nu avem la acel moment capacitatea psihică și emoțională de a gestiona acest gen de conflict, iar asta face să fim consumați fizic de el.

Problemele la intestinul subțire ascund o ură care ne depășește capacitatea fizică de a o digera. „E cam și cum ai încerca să mănânci la o masă o jumătate de porc. Nu poți pur și simplu să îl digeri”, explică psihologul.

Ce ascund afecțiunile la prostată

Organismul nostru are capacitatea de-a absorbi o parte din  aceste conflicte, dar unele dintre ele sunt atât de puternice, încât nu le poate face față. Afecțiunile la prostată au, la rândul lor, în spate conflicte interioare de natură sexuală, iar cele de la tiroidă ascund neputința și lipsa de control.

„Ochii au legătură  directă cu vederea interioară. Sunt persoane cărora le este teamă să se vadă așa cum sunt în interior”, spune psihologul Stelian Chivu. Conflictele interioare cu care ne confruntăm pot declanșa traume puternice, ce pot duce la autoagresivitate, autojudecată și autopedepsire. Grav este că aceste persoane se pedepsesc singure prin acțiunile amintite fără să conștientizeze de ce fac acest lucru.

Consideră că prin astfel de gesturi se vindecă și se echilibrează mental și emoțional, dar este doar o amăgire, de care mai devreme sau mai târziu vor trebui să țină cont. „E, de fapt, foarte simplu. Cine are de câștigat când te cerți cu tine însuți? Nimeni. Doar tu ai de pierdut”, remarcă psihologul Stelian Chivu.

Primul pas spre vindecare e și cel mai greu

Ca să rezolvi o problemă, e nevoie ca mai întâi să devii conștient că ai una. Același lucru este valabil și în cazul conflictelor interioare. Până când cei care se află în această situație nu realizează sau nu vor să înțeleagă că se luptă cu ei înșiși, nu-și vor rezolva niciodată conflictele interioare. Următorul pas este să începi să îți pui mai multe întrebări pentru a înțelege ce se întâmplă cu tine și cum s-a ajuns la asta.

„Schimbând gândul, schimbi percepția, este o vorbă. De pildă, dacă devin o obsesie pentru tine prețurile care cresc constant, conflictul din interiorul nostru pe acest subiect se va amplifica. Este evident că nu poți face nimic legat de asta pentru că este o realitate. Poți totuși să schimbi modul în care abordezi această situație. De pildă, poți trata subiectul cu umor și în același să cauți soluții”, explică psihologul Stelian Chivu.

După ce facem acest lucru, este important să trecem la o altă stare, una cu care ne simțim confortabil și care să fie, evident, pozitivă. Este esențial să trăim cât mai mult această stare de bine, să o amplificăm și să-i „infectăm” și pe cei cu care interacționăm cu ea. „Cine reușește să își managerieze bine conflictele interioare, și-a recăpătat controlul asupra propriei vieți”, este concluzia psihologului Stelian Chivu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite