„Principiile“ de viață care ne bulversează. Unde duce obsesia schimbării cu orice preț

0
Publicat:

Avem tendința de multe ori să scăpăm foarte repede de trecut și să privim doar spre viitor. Nu e deloc soluția bună, pentru că doar din trecut putem învăța ce nu a mers, ca să ne putem apoi corecta.

Ideea de-a schimba ceva doar de dragul schimbării duce la obsesie FOTO healthmagazine.ae
Ideea de-a schimba ceva doar de dragul schimbării duce la obsesie FOTO healthmagazine.ae

Foarte mulți dintre noi sunt prinși atât de mult în rutina zilnică, încât le este foarte greu, dacă nu imposibil să iasă din ceea ce le este atât de familiar. Funcționează de cele mai multe ori pe baza unor programe negative moștenite din familie, ori preluate din societate sau anturaj și grav este că nu vor să se schimbe. Unul dintre acestea este și un așa-numit principiu de viață, care spune „ceva vechi trebuie să moară ca să se nască ceva nou.”

„Este, de fapt, un program negativ și distructiv întipărit în mentalul colectiv, ce poate declanșa la nivel psiho-emoțional tot felul de manifestări nedorite, cum este și negarea. Nu putem nega trecutul, pentru că doar din el învățăm”, explică psihologul Stelian Chivu.

Specialistul dă exemplul naturii, unde copacii își continuă existența chiar dacă frunzele le cad în fiecare toamnă. Numeroase studii științifice au stabilit că evoluția schimbă lucrurile, dar fără ca ceea a fost în trecut să dispară, ca o condiție esențială.

Etapele schimbării

„Această evoluție are loc pe baza trecutului. Se învață din trecut, se trăiește în prezent și se proiectează și se construiește viitorul. Deși în aparență pare că acest program este de schimbare, aceasta nu este pozitivă”, spune psihologul Stelian Chivu.

Schimbarea are câteva etape. Într-o primă fază avem plăcerea schimbării, ce este urmată de necesitatea schimbării, iar în ultima etapă ne confruntăm cu obsesia schimbării.

„Am avut ca pacientă o persoană care ajunsese deja la tulburare obsesiv-compulsivă. Schimba absolut orice, pornind de la mobila din casă și până la haine, iar asta îi provoca o agitație atât de intensă, încât o epuiza pur și simplu. Credea că dacă schimbă ceva în casă, i se va întâmpla sigur ceva pozitiv. Ajunsese în punctul în care nu mai știa pe unde își pusese lucrurile prin casă”, detaliază psihologul Stelian Chivu unde ne poate duce obsesia de-a schimba ceva doar de dragul schimbării.

Integrarea trecutului, esențială în vindecare

Specialistul recomandă să ne întrebăm mereu „Ce moare?” și „Ce se naște?” Mulți dintre noi se păcălesc singuri, în special când vine vorba de vicii. Consideră că dacă un viciu moare, automat va fi înlocuit cu un program mental pozitiv, dar nu întotdeauna se întâmplă asta. De multe ori, rămân programe mentale și emoționale negative asociate cu acel viciu și chiar manifestări fizice.

Prin urmare, avem nevoie de experiențele negative din trecut pentru a învăța să nu le mai repetăm în viitor. Primul pas spre vindecare este să integrăm trecutul, să îl schimbăm dacă e cazul și dacă putem face asta, dar este esențial să învățăm din el.

„Pentru a scăpa de acest program, e nevoie de o reprogramare mentală efectuată de un specialist. Acesta trebuie să descopere acele sinapse neuronale create de acest tip de program mental negativ, care atrage și alte programe mentale similare, iar prin reprogramare va crea persoanei în cauză o cu totul altă stare și un alt mental”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite