Medicover: Remedii si trucuri pentru ticuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remedii si trucuri pentru ticuri
Remedii si trucuri pentru ticuri

Urmaream un film la care traducerea titrata avea o legatura destul de vaga cu ceea ce auzeam; in plus exista un cuvant care nu aparea niciodata in traducere (4 litere, il poti auzi dupa cel mult treizeci de secunde daca zappezi cateva canale pe care sunt filme americane).

L-am auzit de optsprezece ori intr-o secventa care a durat patru minute si cincisprezece secunde. E un bun exemplu de tic vocal extrem de raspandit la americani, dar va las placerea de a descoperi cate asemenea ticuri exista si pe la noi.

Exista trei tipuri de ticuri: motorii, implicand miscari ale corpului, vocale, implicand sunete sau cuvinte si complexe, incluzand secvente complicate de ticuri vocale si motorii.

Cele mai frecvente sunt ticurile implicand zona capului (clipit, miscari ale buzelor, balansarea capului, spasme ale muschilor fetei s.a.).

Ticurile sunt:
• Bruste si cu durata scurta - dureaza cel mult cateva secunde
• Repetitive - pot surveni de mai multe ori pe minut sau numai de cateva ori intr-o ora
• Involuntare
• Supresibile - persoana afectata se poate abtine o vreme dar apoi impulsul devine din ce in ce mai puternic si in cele din urma irezistibil
• Schimbatoare - apar noi ticuri iar unele dintre cele vechi dispar

Ticurile sunt uneori discrete si de multe ori acceptabile pentru persoana afectata si pentru cei din jur; de aceea, foarte multi oameni care au ticuri (iar cei care nu au avut niciodata ticuri, daca exista, sunt o exceptie rarissima) nu au apelat niciodata la serviciile unui profesionist (psihiatru, psiholog, psihoterapeut).

Exista insa si ticuri stanjenitoare si chiar chinuitoare. Daca ai, de exemplu, un tic vocal implicand cuvinte obscene, celor din jur le vine foarte greu sa nu il ia ca pe un afront personal; uneori chiar ticuri mai benigne pot fi interpretate ca atitudini ostile sau dispretuitoare (de exemplu, ridicarea repetata a sprancenelor in cursul unei discutii cu seful ii poate sugera acestuia ca ai o atitudine aroganta). Uneori, chiar daca devin acceptabile pentru cei din jur, ticurile pot fi greu suportabile pentru persoana in cauza, fiind perturbatoare pentru imaginea de sine, stima de sine si increderea de sine.

Ce se poate face?

Exista doua strategii:
1. Reducerea severitatii ticurilor
a) Interventii non-medicale
• A dormi mai mult si mai bine - oboseala accentueaza ticurile
• Alimentatie adecvata - are un efect mai degraba indirect, prin marirea rezistentei la stress;
Citeste articolul complet!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite