Medicamente care, în combinaţie cu căldura, pot cauza probleme de sănătate. Consultaţi medicul cu privire la ajustarea dozelor

0
Publicat:

Pe lângă disconfortul pe care ni-l creează, canicula poate declanşa efecte adverse în cazul anumitor medicamente transformându-le în substanţe nocive.

Canicula poate potenţa unele efecte adverse ale medicamentelor. Foto arhivă
Canicula poate potenţa unele efecte adverse ale medicamentelor. Foto arhivă

Canicula poate afecta eficacitatea medicamentelor, în special a celor sensibile la temperatură. De exemplu, insulina pentru diabet sau nitroglicerina utilizată de persoanele cu probleme cardiace își pot pierde potența, dacă sunt expuse la temperaturi ridicate, iar alte medicamente pot deveni mai puțin eficiente și se pot degrada, transformându-se în substanțe nocive, potrivit medicilor de la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babeş”.

De asemenea, specialiştii avertizează că, la temperaturi ridicate, inhalatoarele folosite pentru ameliorarea respiraţiei pot exploda, iar auto-injectoarele cu epinefrină/adrenalină (epipenul) utilizate de persoanele alergice se pot defecta.

Aşadar, trebuie să fiţi atenţi la dozele medicamentelor, dar şi la modul în care le depozitaţi, astfel încât acestea să îşi facă efectul aşa cum trebuie, fără a prezenta riscuri pentru sănătate.

1. Medicamentele pentru tensiune

Beta-blocantele sunt unele dintre cele mai utilizate medicamente în România, un studiu recent indicând faptul că încă suntem pe locul I între ţările europene în ceea ce priveşte numărul de decese în urma afecţiunilor cardiace.

Pacienţii care urmează astfel de tratamente trebuie să consulte medicul, pentru că, pe perioada verii, când se înregistrează temperaturi ridicate, pastilele pentru reglarea tensiunii arteriale pot duce la deshidratare. Beta-blocantele pentru afecțiuni cardiace pot reduce fluxul sanguin la nivelul pielii și vă fac mai puțin conștienți de căldura periculoasă.

2. Diureticele

Scopul diureticelor este acela de a elimina lichidele din organism şi sunt, adesea, recomandate inclusiv pentru a scădea tensiunea arterială. Dar, pe caniculă, în cazul celor care le utilizează creşte riscul de deshidratare, dacă nu au un aport corespunzător de lichide.

3. Antidepresivele

Antidepresivele reprezintă şi ele o categorie de medicamente folosite din ce în ce mai mult, care pe caniculă pot avea efecte nedorite, mai ales că ele acţionează la nivel central, adică asupra creierului, influenţând capacitatea de a asigura termoreglarea organismului. Astfel, ele pot influenţa capacitatea de conştientizare a disconfortului termic şi, din acest motiv, este posibil ca simptomele unei boli cauzate de căldura excesivă să fie ignorate.

4. Analgezicele

Aspirina, dar şi multe dintre analgezicele pentru care nu este nevoie de prescriptie medicală şi se pot cumpăra din farmacii fără reţetă scad nivelul lichidelor, dar şi al sodiului din organism, crescând, în acelaşi timp, riscul de deshidratare.

5. Tratamentul pentru glanda tiroidă

Pentru că pe perioada verii activitatea hipotalamo-pituitaro-tirodiană este influenţată de temperaturile ridicate, medicaţia de substituţie tiroidină permanentă (doza de Eutirox) ar trebui ajustată, după consularea medicului de specialitate.

6. Antibioticele

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), antibioticele, antifungicele și unele medicamente pentru acnee pot spori sensibilitatea la soare, crescând riscul de erupții cutanate și arsuri solare.

7. Alte medicamente

Temperaturile ridicate din timpul verii influenţează multe alte medicamente, fie prin diminuarea eficacităţii acestora, fie prin apariţia de efecte adverse, aşa încât este recomandat să discutaţi cu medicul dacă urmaţi un tratament de lungă durată. Iată câteva dintre substanţele la care trebuie să mai fiţi atenţi pe perioada caniculei:

- antihistaminicele (Zyrtec, Claritine, Aerius, folosite în spectrul afecţiunilor alergice)

- fenotiazinele (medicamente cu efect antipsihotic , cum ar fi clorpromazina), dar şi unele antivomitive (de exemplu Emetiral)

- anticolinergicele (atropina şi derivaţii săi, Scobutil, Atrovent).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite