Medic: „De la nişte banale varice putem ajunge la tromboză sau embolism pulmonar“. Primele simptome ale varicelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varicele afectează din ce în ce mai mulţi tineri
Varicele afectează din ce în ce mai mulţi tineri

Deşi poate părea o boală a vârstei a treia, varicele afectează tot mai mulţi tineri de 25-35 de ani. Sedentarismul, kilogramele în plus, alimentaţia necorespunzatoare, purtarea pantofilor cu toc, statul prelungit în picioare, dar şi pe scaun, sunt doar câteva dintre obiceiurile care duc la apariţia acestor vene dilatate.

Se estimează că unul din cinci români suferă de varice, într-o formă sau alta, însă prea puţini ştiu cum să le abordeze, înţeleg de ce au apărut, cât de grave sunt şi cum pot scăpa de ele. Doctorul Vitalii Mironescu, specialist la Clinica OK Medical, explică de ce apar aceste vene dilatate, cât sunt de periculoase şi ce tratamente funcţionează.

„Boala nu se moşteneşte“

Varicele sunt vene dilatate de la nivelul membrelor inferioare, prezentând o alterare a circulaţiei saguine. Apar atunci când vasele de sânge îşi pierd din elasticitate, capacitatea lor de a se contracta scade, se măresc fără a mai putea reveni la forma iniţială şi nu mai permit sângelui să circule normal.

Potrivit medicului, nu există o cauză clară a formării lor, fiind implicaţi mai mulţi factori interni şi externi: „Boala nu se moşteneşte, dar există o predispoziţie la pacienţii care au în familie rude de gradul întâi cu varice. Intervin, de asemenea, şi factorii externi, ca stilul de viaţă, alimentaţia, obiceiul de a purta zi de zi tocuri, încălţăminte şi îmbrăcăminte prea strâmtă, inconfortabilă, fumatul sau tratamentul cu anticoncepţionale orale. Băile fierbinţi pot, la rândul lor, să producă o dilatare a venelor, favorizând debutul bolii”.

Sarcina este şi ea o perioadă cu risc mare în ceea ce priveşte apariţia varicelor, deoarece, în special în ultimul trimestru, presiunea şi greutatea sunt puse mai mult pe membrele inferioare.

„Mulţi stau cu ele ani în şir“

Singurul lucru bun în ceea ce priveşte varicele este că sunt uşor de depistat, putând fi observate uneori cu ochiul liber. Mulţi stau cu ele ani în şir, considerându-le doar o problemă estetică. Însă varicele vin cu o mulţime de neplăceri, chiar riscuri. „Primele simptome sunt senzaţiile de greutate în picioare după o zi obositoare, de arsură, de mâncărime la nivelul pielii. Cu timpul, apar dureri în jurul zonei afectate, pielea devine mai uscată, subţiată, inflamată, apar sângerări după leziuni minore. Riscurile sunt să apară probleme mai grave, precum tromboza profundă, dermatita de stază, ulceraţia de gambă, hemoragia prin ruperea varicelor sau chiar embolismul pulmonar”.  

Varicele sunt dilataţii patologice şi permanente ale venelor şi, cu cât trece timpul, cu atât pot creşte mai mult în dimensiuni. Nici vorbă să dispară de la sine. Nici cremele şi unguentele de la farmacie nu au vreun efect dovedit. „Până în prezent nu s-au descoperit substanţe active care să trateze varicele. Ele pot cel mult ameliora simptomele şi preveni unele complicaţii, dar eficienţa lor este mult scăzută, comparativ cu metodele de îndepărtare definitivă a varicelor”, atrage atenţia specialistul OK Medical.

Intervenţia chirurgicală este eficientă, dar dureroasă

De varice se poate scăpa cu o simplă injecţie, dacă afecţiunea este la început. Procedura se numeşte scleroterapie, este simplă şi fără efecte adverse. Presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care inflamează endoteliul vasului de sânge, ducând la distrugerea peretelui vascular. În funcţie de situaţie, pot fi necesare mai multe şedinţe. După tratament, pacientul îşi poate relua imediat activităţile obişnuite. Singura cerinţă este să poarte ciorapi medicali de compresie pe o perioadă de 1-3 săptămâni şi, câteva zile, să nu facă sport. „Tehnica scleroterapiei este indicată preponderent în stadiile incipiente ale bolii, este non invazivă şi nedureroasă. Varicele se mai pot îndepărta prin metoda clasică, chirurgicală. Este eficientă, însă dureroasă”, adaugă medicul Vitalii Mironescu.

În această perioadă a anului, încă rece, este cel mai bun moment pentru realizarea procedurii. În primul rând pentru că, după tratament, este indicată evitarea expunerii la soare. Apoi, ciorapii medicinali de compresie încă se pot purta fără neplăceri din cauza temperaturilor ridicate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite