„Marea Vaccinare“ – ghid de utilizare
0De la 1 decembrie, românii vor avea acces la încă șapte vaccinuri compensate, ce previn afecțiuni grave, precum cancerul de col uterin, meningita, hepatita B, însă și boli infecțioase eradicate în România, dar care ar putea reveni oricând.
Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, a declarat pentru „Adevărul“ că nu sunt suficiente doar campaniile de informare a populației cu privire la vaccinare. Avem nevoie de ceva concret, palpabil. Nu doar de vorbe și îndemnuri. „Degeaba îi explici omului că trebuie să se imunizeze dacă el nu are acces ușor la vaccin. Asta încercăm să facem: să aducem vaccinul cât mai aproape de oameni și să-l facem accesibil din punct de vedere financiar. Câtă vreme tu nu ai un program care să aducă gratuit vaccinul pentru persoanele adulte, atunci nu putem discuta despre implementarea unui concept fundamental în prevenție“, a explicat medicul.
Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea în toamnă că „trebuie să ne păstrăm statutul de țară fără poliomielită, fără epidemii de rujeolă, rubeolă și trebuie să le oferim o șansă femeilor prin vaccinarea împotriva papiloma virus“.
Vaccinul HPV, între necesitate și prejudecată
Primul vaccin compensat a fost cel gripal. Măsura s-a aplicat începând din luna septembrie, urmând ca din decembrie să beneficiem și de alte seruri la preț redus sau chiar gratuite. Printre acestea, și vaccinul HPV. „În ceea ce privește infecția HPV, grupa prioritară căreia trebuie să ne adresăm o reprezintă fetele. Iar cu cât se imunizează mai repede, cu atât mai bine. Important este ca la debutul vieții sexuale fetele respective să fie deja imunizate“, a mai spus Gindrovel Dumitra.
Inițial, s-a preferat vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani. Ulterior, s-a luat decizia ca vârsta să crească și să se încadreze între 11 și 14 ani cu posibilitate de extindere până la 18 ani. De ce această modificare, ne explică tot medicul. „Părinții acceptau cu dificultate ca la nouă ani să administrăm un vaccin care pregătește copilul pentru o infecție cu transmitere sexuală. Ne-am lovit de o problemă de mentalitate, de percepție și prejudecăți“. Prin urmare, vârsta a crescut. Potrivit specialiștilor, vaccinarea anti-HPV trebuie să ajungă la o acoperire de 90% pentru a participa la efortul de eliminare a cancerului de col uterin.
O noutate în acest an este faptul că și băieții pot fi vaccinați anti-HPV. Imunizarea este gratuită pentru cei cu vârste între 11 și 18 ani. „Băieții au fost adăugați din două rațiuni. În primul rând, este vorba despre prevenirea transmiterii. În al doilea rând, să nu uităm că HPV-ul este responsabil și de alte forme de cancer, printre care cancerul penian, faringian și laringian“, a explicat medicul.
De ce abia acum se introduce vaccinarea băieților? Din motive strict financiare, explică dr. Gindrovel Dumitra. Potrivit specialistului, în 2008, România s-a numărat printre primele țări care introducea vaccinarea împotriva HPV. Campania de vaccinare de atunci a fost însă un eșec răsunător. Din 110.000 de eleve cu vârste între 9 şi 11 ani – grupul-țintă pentru vaccinare –, doar 2%, adică 2.600 de fete, s-au vaccinat. „Am rămas atunci cu un număr semnificativ de vaccinuri neconsumate. Prin urmare, în anii următori, Ministerul Sănătății nu și-a mai asumat să mai cumpere vaccinuri“.
Cum se efectuează vaccinarea, pas cu pas
La fel ca și în cazul vaccinului antigripal, părinții care doresc să-și vaccineze copiii sau adulții care doresc să se imunizeze trebuie să meargă la medicul de familie pentru a obține o rețetă. Aceasta poate fi compensată cu 50% sau cu 100%. Apoi merg la farmacie, procură vaccinul și se întorc cu el în cabinetul medicului de familie, unde se efectuează imunizarea. În general, vaccinurile trebuie ținute la o temperatură între 2 și 8 grade Celsius.
Vaccinurile sunt compensate 100% sau 50% doar în cazul anumitor categorii de persoane. De exemplu, de gratuitate în cazul vaccinului HPV beneficiază copiii cu vârste între 11 și 18 ani. Femeile cu vârste între 19 și 45 de ani vor plăti doar 50% din preț.
Compensate 100% sunt vaccinurile pneumococic, meningococic, cel împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, împotriva hepatitei B, varicelei și vaccinul ROR. De această gratuitate beneficiază, printre alții, persoanele bolnave cronic, cele care suferă de diabet, bolnavii oncologici, cei care au efectuat un transplant, persoane cu anumite boli ereditare, femeile gravide etc.
Cum se pregătesc farmaciile
Avem campanii de informare, avem vaccinuri compensate... dar oare le și găsim în farmacii? Răspunsul? „Depinde. Sunt farmacii unde aceste vaccinuri se găsesc, sunt și farmacii care urmează să se aprovizioneze în urma cererilor primite din partea pacienților“, a declarat pentru „Adevărul“ Florina Bonifate, secretar general în cadrul Colegiului Farmaciștilor din România. „Pentru că cererea, până acum, nu prea a existat, nici farmaciile nu s-au aprovizionat. Însă, în următoarele luni, când estimăm o creștere a cererilor, aceste vaccinuri se vor găsi fără probleme în stoc“. Prin urmare, cine dorește să se vaccineze trebuie să primească rețetă de la medic, să caute vaccinul în farmacie, iar dacă nu-l găsește, trebuie să facă o comandă. Farmacia anunță distribuitorul, iar în câteva zile ar trebui să aibă produsul pe stoc. „Există distribuitori care au vaccinurile. În principiu, nu ar trebui să fie o problemă“, a mai spus Florina Bonifate.