Liber la imunoterapia cancerului de plămâni şi renal. Platformă de informare şi educare a pacienţilor în domeniul terapiilor oncologice inovatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imunooncologia oferă bolnavilor de cancer şansa unei speranţe de viaţă mai îndelungate şi o calitate a vieţii mai bună, comparativ cu terapiile clasice.

De luna trecută, o nouă imnoterapie este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar şi renal, iar, recent, a fost publicat în Monitorul Oficial şi ghidul terapeutic al medicamentului ceea ce înseamnă că medicii pot prescrie gratuit imunoterapia pacienţilor eligibili.

Pacienţii eligibili (5.500) sunt bolnavii de melanom, cancer pulmonar fără celule mici şi carcinom renal, anterior trataţi cu chimioterapie.

Imunoterapia este cea mai nouă opţiune terapeutică oncologică, la nivelul actual, oferind o altă abordare în tratarea cancerului. Înţelegerea tot mai bună a modului în care evoluează cancerul şi invadează sistemul imunitar stă la baza imunooncologiei, care porneşte de la premisa că sistemul imunitar este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale, care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imunitar al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului în stare avansată prin ţintirea aceloraşi căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoaşterii şi distrugerii de către acestea.

Ce arată studiile clinice făcute pe imuno-oncologie

Datele prezentate în cadrul Congresului ASCO de anul acesta, cel mai mare congres mondial dedicat oncologiei, au arătat o creştere a calităţii vieţii şi ratei de supravieţuire pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar şi renal.

Astfel, 28% din pacienţii cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenţi imuno-oncologici au supravieţuit 18 luni, mai mult decât dublu faţă de rata de supravieţuire oferită de terapia convenţională de 13%, conform studiilor clinice. Cât priveşte cancerul pulmonar non-scuamos, rata de supravieţuire a fost de 39%, la 18 luni, la pacienţii care au urmat terapie imonooncologică faţă de 23%, în cazul terapiei convenţionale.

În cancerul renal avansat 29% din pacienţii diagnosticaţi cu carcinom erau în viaţă la 4 ani după tratament.

„Cancerul este o afecţiune cu nevoi mari de soluţionare şi cu o rată mică de supravieţuire, care necesită inovaţie continuă pentru descoperirea a noi opţiuni terapeutice pentru pacienţii care suferă de diferite tipuri de cancer în formă avansată. Imunoterapia este o abordare fundamental diferită a cancerului la pacienţii în fază avansată, care se bazează exclusiv pe sistemul imunitar. De peste 50 de ani, compania Bristol-Myers Squibb este dedicată cercetării, la nivel global, pentru a descoperi noi modalităţi de tratament oncologic şi pentru a îmbunătăţi vieţilor oamenilor. Compensarea imunoterapiei nivolumab este una dintre cele mai importante decizii de sănătate publică în România, în 2017“, a apreciat Călin Gălăşeanu, director general BMS România.

Cancerul pulmonar, prima cauză de mortalitate la bărbaţi

În contextul în care 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar, boala fiind prima cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor, Bristol-Myers Squibb împreună cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România au început o campanie de educare şi informare a pacienţilor români cu privire la riscurile cancerului pulmonar şi accesul la tratamente oncologice inovatoare.

În acest sens, a fost lansată o platform dedicată pacienţilor  - www.imuno-oncologie.ro  - care explică pe înţeles felul în care funcţionează acest tip de terapie.

„Cancerul pulmonar este o problemă urgentă de sănătate publică în România. În acest context, salutăm decizia compensării unei imunoterapii cu această indicaţie terapeutică, este un pas important în creşterea accesului la terapii inovatoare pentru pacienţii români. Între timp, vom continua implicarea în campanii de informare cu privire la riscurile boli, dar şi opţiuni terapeutice inovatoare“, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite