Leacuri din natură pentru înţepăturile de insecte
0Temperaturile verii trezesc la viaţă milioanele de insecte din jurul nostru. Dacă vreuna a reuşit să te înţepe, ai la îndemână soluţii din natură pentru a calma senzaţiile neplăcute.
Înţepăturile de insecte produc reacţii inflamatorii la substanţele introduse în organism, indiferent că este vorba de venin sau de saliva banalului ţânţar.
Ele se manifestă prin mâncărimi la locul înţepat şi prin înroşirea şi umflarea pielii. Sunt modurile prin care organismul face faţă acestor substanţe străine. Însă utilizarea remediilor din natură favorizează vindecarea şi te ajută să treci mai uşor peste supărătoarele simptome.
Aplică tincturi sau uleiuri esenţiale
După ce speli locul înţepat cu apă şi cu săpun, tamponează-l cu alcool şi aplică o compresă cu apă rece sau cu oţet. Fac bine şi compresele cu tinctură de iederă sau de arnică. Aceste gesturi pot fi suficiente în cazul ciupiturilor uşoare de ţânţari sau de albine.
De asemenea, uleiurile esenţiale calmează mâncărimile şi inflamaţia. Efect antiinflamator au uleiul de lavandă, de eucalipt, de muşeţel şi de cimbru.
Ai grijă să nu le aplici direct pe piele, pentru că pot fi iritante. Amestecă 5-20 de picături de ulei esenţial cu o lingură de ulei de migdale, de jojoba sau de floarea-soarelui şi aplică preparatul pe zona înţepată, de trei ori pe zi, timp de 3-4 zile la rând. Între aplicări, păstrează uleiul în sticluţe de culoare închisă, ferite de aer şi de lumină.
Mirosul de levănţică le alungă
Insectelor nu le place mirosul de levănţică. Câteva ghivece plasate strategic în faţa geamului vor ţine la distanţă micii inamici. Poţi păstra şi în casă, într-un bol sau într-un săculeţ, flori de levănţică uscate şi strivite.
Acestea eliberează uleiuri volatile, cu mirosul caracteristic.
Uleiul esenţial de levănţică, precum şi cel de eucalipt pot fi folosite şi pentru vaporizare, diluate în apă, cu ajutorul lămpilor odorizante. Şi lumânările parfumate sunt bune, dar eliberează o substanţă mai diluată, posibil insuficientă.
Cataplasme cu varză sau cu ceapă
În caz că înţepăturile sunt mai severe, bandajează locul cu o cataplasmă cu ceapă, cu praz ori cu varză crudă. Poţi aplica şi frunze proaspete de pătlagină, de busuioc, de salvie sau de sunătoare. Ai grijă să le zdrobeşti bine, ca să elibereze substanţele active.
Aceste cataplasme sunt benefice mai ales în cazul copiilor, care se scarpină mai mult, riscând să suprainfecteze locul. Remediile sunt indicate în caz de pişcătură de ţânţar, muscă, furnică, albină, viespe sau de păianjen, ca şi de purici, de căpuşe sau de tăuni.
Cum acorzi primul ajutor
În cazul înţepăturilor de albine şi de viespi, trebuie în primul rând să scoţi acul cu o pensă sau cu unghia. Nu agresa insecta cât timp se află încă pe piele, pentru că există riscul să elibereze mai mult venin.
Cele mai periculoase sunt înţepăturile în zona capului, din jurul buzelor sau ochilor.
Ciupiturile de viespi, de albine, de furnici sau de căpuşe dau cele mai multe reacţii alergice, iar dacă persoana înţepată se simte din ce în ce mai rău, se umflă la faţă, are stare de leşin, frisoane sau senzaţie de sufocare, trebuie transportată de urgenţă la spital. Unele reacţii alergice pot duce la şoc anafilactic, ce pune în pericol viaţa.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut
Primul lucru care trebuie făcut este spălarea zonei inflamate cu apă rece şi cu săpun; ulterior se poate aplica un cub de gheaţă ori o compresă cu apă rece. În cazul înţepăturii de albină sau de viespe, înainte de toate trebuie scos cu multă atenţie acul, fără a-l rupe.
Efect de calmare a durerii şi de reducere a inflamaţiei locale au frunzele de pătlagină, de măceş, de pătrunjel, de busuioc şi de salvie, zdrobite si aplicate local. Se storc pe locul inflamat câteva picături de zeamă de lămâie sau se pune o compresă cu oţet de mere ori cu lapte rece.
De asemenea, fac bine aplicaţiile locale de uleiuri esenţiale (de muşeţel, de eucalipt, de lavandă şi de cimbru) în combinaţie cu uleiuri vegetale, precum uleiul de migdale, de jojoba sau cu alte uleiuri vegetale.
Alternativă
Preparatele homeopatice grăbesc vindecarea în caz de înţepături de insecte.