Inteligenţa oscilează. IQ-ului poate să crească, dar şi să scadă în adolescenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IQ-ul poate varia semnificativ în anii de adolescenţă
IQ-ul poate varia semnificativ în anii de adolescenţă

Capacităţile mintale ale adolescenţilor se pot mări, dar şi diminua cu o rapiditate mai mare decât ştiau specialiştii până în prezent, arată un studiu publicat în jurnalul "Nature".

Până de curând, nivelul de inteligenţă, sau IQ-ul, era considerat relativ constant de-a lungul vieţii. Însă o cercetare condusă de profesorul Cathy Price de la University College din Londra arată că acesta poate varia semnificativ în anii de adolescenţă.

Mai multe teste de IQ au fost efectuate pe tineri în vârstă de 14 ani. Când s-au apropiat ca vârstă de 18 ani, testele au fost reluate. Specialiştii au constatat că unora li s-a mărit IQ-ul, altora li s-a micşorat, relatează BBC News.

Unul dintre participanţii la studiu, Sebastian Friston, acum în vârstă de 23 de ani, a avut o creştere semnificativă de IQ. Şcolit în sector public de învăţământ, el a avut nevoie de meditaţii la matematică în primii ani de adolescenţă, pentru că nu reuşea să facă faţă la această disciplină. În prezent, el studiază pentru susţinerea doctoratului în inginerie automatică.

"Avem tendinţa de a contura evoluţia educaţională a unui copil încă din copilărie. Dar trebuie să ţinem cont că inteligenţa lui, chiar dacă este peste medie într-un anumit punct, poate creşte sau descreşte în anii de adolescenţă. Totodată, nu trebuie să desconsiderăm copiii care nu fac performanţă, pentru că există şanse ca nivelul IQ-ului să se îmbunătăţească în anii următor", a declarat profesorul Price.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite