Inteligența artificială îmbunătățește detectarea cancerului de sân cu aproape 30%. Studiu realizat pe aproape 106.000 de femei

0
Publicat:

Un studiu recent arată că mamografiile analizate cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) au identificat cu 29% mai multe cazuri de cancer de sân comparativ cu metodele tradiționale. De asemenea, AI a detectat mai multe forme invazive ale bolii într-un stadiu incipient.

Inteligența artificială revoluționează domeniul sănătății. FOTO: arhivă
Inteligența artificială revoluționează domeniul sănătății. FOTO: arhivă

Cercetarea, realizată de specialiști de la Universitatea Lund din Suedia și publicată în Lancet Digital Health, a analizat aproape 106.000 de femei.

Dintre acestea, jumătate au fost supuse screening-ului tradițional, iar cealaltă jumătate mamografiei asistate de AI. Rezultatele arată că inteligența artificială a identificat cancerul la 338 de paciente, față de 262 în cazul metodei convenționale. În plus, inteligența artificială a depistat cu 24% mai multe cancere invazive aflate într-o fază incipientă.

Pe lângă acuratețea crescută, tehnologia bazată pe AI a redus și volumul de muncă al radiologilor cu 44%. Următoarea etapă a studiului va analiza cazurile de cancer care nu sunt detectate prin screening-ul tradițional, iar rezultatele vor fi publicate anul viitor.

Cancerul de sân este cel mai des întâlnit tip de cancer în rândul femeilor din România, însă, dacă este depistat și tratat la timp, șansele de vindecare sunt mari.

Potrivit estimărilor Globocan 2020, această boală reprezintă principala formă de cancer la femei și a treia cauză de deces oncologic, după cancerul pulmonar și cel colorectal. Totuși, diagnosticarea precoce prin metode accesibile, precum mamografia sau ecografia mamară, poate face diferența în succesul tratamentului.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite