Hidroxiclorochina, considerată un tratament-minune pentru COVID-19, ar fi ucis aproape 17.000 de oameni, indică un studiu
0Aproape 17.000 de persoane infectate cu SARS-CoV -2ar fi murit în urma tratamentului cu hidroxiclorochină, potrivit unui studiu realizat de cercetători francezi. Decesele ar fi avut loc în timpul primului val al pandemiei, în șase țări: Franța, Belgia, Italia, Spania, Turcia și SUA., scrie Politico.
Medicamentul, care tratează de fapt malaria, lupusul și artrita reumatoidă, a fost prescris mai multor pacienți cu COVID-19, „în ciuda absenței dovezilor care să documenteze beneficiile sale clinice”, subliniază cercetătorii într-o lucrare publicată de revista Biomedicine & Farmacoterapia.
Specialiștii universităților de prestigiu din Lyon (Franța) și Québec (Canada) au folosit această cifră pentru a analiza date cu privire la spitalizarea în perioada pandemiei, expunerea la hidroxiclorochină și creșterea riscului relativ de deces legat de administrarea acestui tip de medicament.
De fapt, cercetătorii au declarat că numărul deceselor din întreaga lume provocate de hidroxiclorochină ar putea fi chiar mult mai mare. Motivul? Studiul se referă la doar șase țări și vine cu informații culese doar în perioada martie - iulie 2020, atunci când medicamentul a fost prescris pe scară largă.
Însă această cifră nu este acum pentru prima oară vehiculată. Ea a fost amintită și într-un studiu publicat în jurnalul științific Nature, în anul 2021. În această cercetare specialiștii raportau o creștere cu 11% a ratei mortalității, legată de prescripția sa împotriva COVID-19. Vinovate au fost, evident, efectele adverse printre care tulburările de ritm cardiac și pierderea vederii
Ce este hidroxiclorochina
Hidroxiclorochina a fost promovată ca medicament împotriva Covid-19 de medicul francez Didier Raoult, care a condus spitalul Fundației pentru Infecții Méditerranée. A fost, de asemenea, considerat un „leac miracol” și de către SUA. Președintele de la acea vreme, Donald Trump, a spus: „Ce ai de pierdut? Ia-l." Ulterior însă, pe fondul unei controverse tot mai mari, medicamentul a fost eliminat din schema de tratament împotriva Covid.
Hidroxiclorochina, care tratează de fapt malaria, lupusul și artrita reumatoidă, a fost folosit pentru8 o scurtă perioadă de timp ca tratament și în infecția cu coronavirus. Acest medicament, care a dat anumite rezultate mai ales în rândul pacienților din China, a fost la vremea respectivă utilizat la scară largă, însă a existat, din păcate, și un revers al medaliei. Reacțiile adverse, efectele secundare administrării acestui tratament controversat care au ucis mii de oameni.
Hidroxiclorochina a fost folosită și în România
Medicul infecționist Virgil Musta, declara în anul 2020 că „avem de-a face cu un război între companiile de medicamente și între diferite guverne. Noi folosim Hidroxiclorochina în programul național, dar în anumite condiții. Nu la toată lumea, ci în funcție de niște parametri biologici de EKG și la persoane care nu au risc. Iar dozele sunt mai mici decât dozele care erau recomandate în aceste țări vestice. Vom vedea dacă și în România se va lua hotărârea ca să nu mai fie folosit acest medicament, pentru că mai multe țări din Europa și OMS au întrerupt toate studiile clinice cu acest produs și s-a recomandat ca să facă la fel”.