„Furtuna electrică” care a salvat viața unui pacient cu infarct miocardic acut. Procedură a fost folosită în premieră în România

0
Publicat:

Un pacient de 62 de ani, cu infarct miocardic acut, a fost salvat printr-o procedură medicală efectuată, în premieră în România, de o echipă de medici de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Procedură medicală, în premieră în România FOTO: FB
Procedură medicală, în premieră în România FOTO: FB

„Săptămâna aceasta la Institutul Inimii Cluj-Napoca s-a efectuat în premieră națională prima ablatie de tahicardie ventriculară (furtuna electrica) cu suport hemodinamic (ECMO). Mulțumiri celor care au făcut posibil ca astfel de intervenții sa poată fi efectuate în spitalul nostru și celor care au fost implicati direct sau indirect în procedură”, a scris dr. Răzvan Mada, pe FB.

Pacientul respectiv a ajuns la Institutul Inimii din Cluj cu infarct miocardic acut, cu o prezentare destul de târzie, după 24 de ore de la debutul simptomelor. Potrivit medicului Răzvan Mada, acestuia i s-au făcut toate procedurile standard.

„Inițial a fost binișor, dar a început să facă aritmie amenințătoare de viață, tahicardii ventriculare repetate, care nu au răspuns la medicamente. (...) A ajuns să fie intubat ca să se liniștească din punct de vedere electric”, a spus Răzvan Mada, pentru Agerpres.

Ce este „furtuna electrică”

Starea pacientului a continuat să se înrăutățească. Astfel, echipa medicală a stabilit să recurgă la procedura numită ablație de tahicardie ventriculară (furtună electrică) cu suport hemodinamic (ECMO).

„Singura soluție pentru a-l salva era o procedură mai deosebită, numită ablație de tahicardie ventriculară (furtună electrică), care este practic cea mai complexă și mai dificilă procedură din electrofiziologie, cu gradul cel mai mare de complexitate și de risc”, a explicat dr. Răzvan Mada.

Din echipa care a realizat procedura au mai făcut parte dr. Alexandru Oprea (CCV), dr. Adrian Ștef (ATI), dr. Patric Ciobanu (ATI), dr. Laura Cadiș (medic cardiolog curant), ing. Patricia Vajda (suport tehnic Carto), asistentele Iudith Crisan (ATI), Nicoleta Bungărdean, Ioana Pascal și Ioana Buș și tehnician Nicoleta Beres.  

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite