Frigul accentuează tulburările circulaţiei periferice
0
Cei cu astfel de afecţiuni trebuie să evite statul îndelung în picioare sau pe scaun. Senzaţia de mâini şi de picioare reci, precum şi furnicăturile şi amorţelile la acest nivel sunt câteva dintre simptomele insuficienţei circulatorii periferice.
Odată cu venirea frigului, persoanele cu insuficienţă circulatorie periferică se pot confrunta cu o accentuare a simptomelor şi cu disconfortul dat de această tulburare.
„În anotimpul rece, temperaturile scăzute determină organismul să îşi micşoreze debitul de sânge din zonele periferice pentru a minimaliza pierderile de căldură. Acest lucru se face prin micşorarea diametrului arterelor periferice, ducând astfel la agravarea insuficienţei circulatorii prezente sau la apariţia ei în cazul persoanelor asimptomatice în sezonul cald", spune medicul Bello Aleksander, specialist cardiolog la clinica Medlife din Bucureşti.
Inclusiv creierul poate fi afectat de insuficienţa circulatorie periferică, tulburare care apare din cauza obstrucţiei arterelor periferice şi a venelor importante. De aceea, boala poate fi însoţită şi de cefalee, de scăderea capacităţii de concentrare şi de ameţeli. Există o serie de boli care perturbă circulaţia sanguină periferică.
Astfel, slăbirea muşchiului inimii, ateroscleroza (depunerea de colesterol pe pereţii vaselor), precum şi diabetul zaharat sunt câteva dintre cauzele insuficienţei circulatorii periferice. Sunt mai expuse la această complicaţie persoanele cu hipertensiune arterială, cele cu valori crescute ale colesterolului „rău" şi fumătorii.
Sunt la risc şi cei cu sindromul Raynaud, boală care afectează vasele mici de sânge de la nivelul extremităţilor, de obicei ca reacţie la expunerea la frig sau la situaţii de stres. Şi afecţiunile venelor şi ale vaselor limfatice (boala varicoasă, insuficienţa limfatică) sunt cauze ale insuficienţei circulatorii periferice.
Primele semne ale bolii sunt răcirea mâinilor şi picioarelor, treptat apărând furnicăturile, amorţirea şi durerea în aceste zone. „Tegumentele devin cianotice (capătă o culoare albăstruie) şi după aceea se necrozează şi se pot infecta, ducând la necesitatea amputării segmentului respectiv", atrage atenţia medicul Bello Aleksander.
Însă nu întotdeauna furnicăturile, amorţelile extremităţilor şi senzaţia de mâini şi de picioare reci sunt simptome ale insuficienţei circulatorii periferice, de aceea se recomandă consultul medical, pentru diagnosticul corect.
Ce măsuri se impun
Persoanele care au insuficienţă circulatorie periferică trebuie să renunţe la factorii agravanţi ai bolii, precum fumatul şi statul îndelung pe scaun, în picioare sau picior peste picior, să ţină sub control diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi nivelul colesterolului şi să respecte cu stricteţe tratamentul recomandat de medic.
Îmbrăcămintea şi încălţămintea nu trebuie să fie prea strâmte, pentru a nu afecta circulaţia la nivelul extremităţilor, iar pe vreme rece trebuie purtate mănuşi şi şosete mai groase. Celor care depun o muncă sedentară le sunt indicate pauze de cinci minute la fiecare oră, în care să facă plimbări scurte.
"Persoanele cu insuficienţă circulatorie periferică trebuie să îşi asigure o igienă corespunzătoare a extremităţilor."
Dr. Bello Aleksander
specialist cardiolog