Ficatul, un organ uimitor. Cum să îl ajuți să se regenereze, potrivit medicilor: „Este vorba despre stilul de viață”

0
Publicat:

Ficatul, adesea numit și „uzina chimică” a organismului, are o capacitate remarcabilă de regenerare. Cu toate acestea, pentru a-i susține această funcție vitală și a preveni afecțiunile hepatice, este esențial să adoptăm un stil de viață sănătos.

Ficatul se poate regenera fără prea mare efort din partea noastră. FOTO shutterstock
Ficatul se poate regenera fără prea mare efort din partea noastră. FOTO shutterstock

Consumul de fructe, legume, cereale integrale, și limitarea grăsimilor saturate și a zaharurilor contribuie la detoxifierea ficatului. Nici hidratarea nu trebuie neglijată, pentru că apa este esențială pentru eliminarea toxinelor din organism.

Ficatul este un organ care se regenerează, cu toții știm asta, dar nu se regenerează în orice condiții. Dacă nu-i dai timp ficatului să își revină, o să fie un efect cumulativ, practic tu o să-i creezi daună în fiecare zi și el nu o să apuce să se regenereze. De ce suferim de boli de ficat? Pentru că în principiu este vorba despre stilul de viață”, spune medicul Marius Sava.

Alcoolul, un mare inamic al ficatului

„Stressul excesiv, lipsa somnului mai sunt alți factori. Și țineți minte că ficatului, ca să se regenereze, îi trebuie în fiecare noapte între 7 și 10 ore de somn. Alimentele care sunt super procesate și lipsa alimentelor crude și mă refer la fructe și legume și alcoolul. Și când spun alcool nu spun că este o tragedie dacă ai consuma alcool o dată pe săptămână sau o dată pe lună.

Problema este cu cel care consumă alcool zilnic, chiar și o cantitate foarte scăzută. O cantitate scăzută de alcool zi de zi poate să creezi o daună irreversibilă asupra ficatului. Iar ficatul este cuptorul corpului. Dacă nu avem un ficat sănătos, nu avem sănătate”, mai spune Marius Sava.

Îngrijirea ficatului este o investiție în sănătatea noastră pe termen lung. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin consultarea periodică a medicului, putem menține acest organ vital într-o formă optimă.

Nu este un secret că alcoolul are un impact asupra sănătății ficatului. În ciuda acestui fapt, România este pe locul cinci în Uniunea Europeană la consumul de alcool, cu 11 litri de adult/pe an. Mai mult, 35% din români recunosc că au băut excesiv cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

"Avem tendința de a ne ignora ficatul, pentru că, deși îți poți simți inima bătând, plămânii respirând și stomacul mârâind, nu ai cu adevărat nicio legătură senzorială cu ceea ce face ficatul tău", spune Dr. Adam Scioli, director medical și șef al secției de psihiatrie la Centrele de tratament Caron, anunță thehealthy.com. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite