Femeile care suferă de depresia postnatală pot să ajungă la boli psihice grave, dacă nu se tratează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depresia postnatală afectează între 10 și 15% dintre femei, iar, netratată, afecțiunea se poate agrava și ajunge chiar la Tulburare bipolară.

Depresia postnatală poate să se transforme Tulburare bipolară Foto: pexels
Depresia postnatală poate să se transforme Tulburare bipolară Foto: pexels

Potrivit dr. Lidia Șiuinea, medic primar psihiatrie în cadrul Secției Psihiatrie- Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, între 50 și 75% dintre femei, după ce au născut, experimentează o condiție medicală numită „baby blues" care debutează la 2-3 zile de la naștere cu schimbări de dispoziție, plâns compulsiv, stare de tristețe patologică, iritabilitate, capacitate de concentrare deficitară, tulburări de apetit, anxietate, insomnii care se remit spontan în 2-3 săptămâni.

În plus, 10-15% din femeile care au născut dezvoltă o formă mult mai severă numită depresie postpartum, iar studiile arată că 1 din 8 femei se confruntă cu depresie postpartum. 

Medicul Lidia Șiuinea susținea că depresia postnatală se poate agrava și să se ajungă la Tulburare bipolară.

Între factorii de risc ce concură la apariția depresiei postpartum se numără: istoric personal sau familial de boli psihice, consumul de alcool sau alte droguri de abuz în timpul sarcinii, sarcină nedorită sau ambivalență cu privire la sarcină, vârsta mamei (cu cât aceasta este mai tânără cu atât șansele de a dezvolta depresie postpartum sunt mai mari), probleme pecuniare, lipsa suportului familial, social și emoțional precum și schimbările hormonale bruște (scăderea nivelului de progesteron și estrogen după naștere). Netratate, depresiile debutate în postpartum au riscul să sfârșească în evoluție ca Tulburare bipolară“, arată medicul specialist.

Simptomele depresiei postnatală

Depresiile care provin din postpartum au simptome specifice. „Depresia debutează în decurs de 4 săptămâni după naștere cu: dispoziție depresivă persistentă, anhedonie (pierderea plăcerii și a interesului față de activitățile cotidiene), labilitate afectiv-emoțională, plâns compulsiv, dificultăți în a dezvolta legătură afectivă cu nou-născutul, tendință la izolare socio-familială, pierderea apetitului sau apetit exagerat, insomnie sau hipersomnie, oboseală, iritabilitate, sentimente de neajutorare, vină, rușine, capacitate de concentrare deficitară, anxietate severă sau atacuri de panică, ideație autolitică (suicidară) recurentă. În episoadele afective severe postpartum există riscul de vătămare a copilului, mergând până la autoinfanticid“, a transmis medicul specialist.

Diagnosticul de episod depresiv major se stabilește atunci când sunt prezente 5 sau mai multe simptome între care obligatoriu dispoziția depresivă și/sau anhedonia pe parcursul a 2 săptămâni, cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi.

Tratamentul are ca obiective remisiunea simptomelor, evaluarea riscului suicidar, monitorizarea răspunsului terapeutic, obținerea funcționării socio-profesionale anterioare dezvoltării depresiei, monitorizarea efectelor secundare“, a menționat medicul.

Tratamentul depresiei postpartum este medicamentos la care se poate asocia psihoterapia“, a mai adăugat medicul Lidia Șiuinea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite