Efectul stresului cronic asupra fertilităţii femeilor. Studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stresul cronic afectează fertilitatea femeilor
Stresul cronic afectează fertilitatea femeilor

Stresul cronic duce la producţia în exces a unui hormon asociat cu apetitul alimentar care ar putea afecta funcţia reproductivă a femeilor, potrivit unei cercetări efectuată recent.

Organismul unei persoane stresate produce un hormon numit grelină, ce stimulează apetitul alimentar. Acesta este motivul pentru care unele persoane mănâncă în exces atunci când au o stare emoţională negativă sau se simt sub presiune, scrie agerpres.ro.

În plus, grelina afectează fertilitatea prin reducerea numărului de foliculi ovarieni primordiali, care eliberează ovule în vederea fertilizării.
„Durata funcţiei reproductive la femei este intens asociată cu numărul de foliculi primordiali din ovare“, a explicat doctor Luba Sominsky de la RMIT University din Australia, coautoare a studiului.

„Pierderea unora dintre aceşti foliculi primordiali reprezintă în general un indicator al declinului şi deteriorării reproductive precoce“, potrivit acesteia.
Sominsky a demonstrat că, în cadrul studiilor pe şoarecii de laborator, prin blocarea receptorilor grelinei din creier, ar putea fi atenuate efectele stresului asupra funcţiei ovariene, oferind astfel oportunitatea dezvoltării unor noi căi pentru cercetările pe subiecţi umani.
Specialistula precizat că femeile tinere, care au o stare bună de sănătate, se confruntă în general cu efecte temporare ale stresului asupra sistemului lor reproducător, însă în cazul celor care au deja probleme de fertilitate pot apărea mai multe consecinţe directe.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite