Articol publicitar

Durerile în piept și umflarea gleznelor pot indica o afecțiune severă

0
0
Publicat:

Durerile în piept, umflarea abdomenului, a gleznelor și picioarelor, stările de amețeală sau leșin, ori bătăile neregulate ale inimii pot fi semne și simptome ale unei boli valvulare a inimii (valvulopatie). Astfel de afecțiuni apar atunci când una sau mai multe valvele cardiace, prin care sângele trebuie să circule într-un singur sens, nu mai funcționează corect.

Adevarul 08 05 jpg

Deși valvulopatiile pot evolua mult timp asimptomatic, atunci când apar manifestările clinice acestea pot afecta considerabil calitatea vieții pacientului și pot duce la complicații severe, cum sunt insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, sau chiar la deces. De aceea, este recomandat un consult periodic de cardiologie, chiar și în absența unor semne și simptome, pentru stabilirea unui diagnostic precoce și recomandarea tratamentului potrivit, care să prevină aceste complicații.

În bolile valvulare ale inimii, una sau mai multe valve cardiace (mitrală, tricuspidă, pulmonară sau aortică) nu mai funcționează corespunzător. Valvele inimii ajută sângele să curgă în direcția potrivită, funcționând ca niște supape și fiind formate din două sau trei repliuri membranoase numite cuspide. Atunci când una dintre aceste valve nu se mai închide sau deschide normal, circulația sângelui de la inimă spre restul organelor și țesuturilor poate fi afectată.

Boala valvulară poate fi prezentă încă de la naștere (valvulopatie congenitală) ori poate să apară ulterior, la vârstă adultă, ca urmare a unor infecții sau a unei afecțiuni cardiace. Problemele valvelor cardiace includ regurgitarea sau insuficiența (valva nu se închide corect, iar sângele curge înapoi în inimă), stenoza – (cuspidele unei valve se îngroașă, devin rigide și pot fuziona, provocând o deschidere îngustată a valvei și un flux sanguin redus) și atrezia valvulară (malformație congenitală în care o valvă este absentă sau anormal dezvoltată).

Tratamentul valvulopatiilor este stabilit în funcție de valva care este afectată, de tipul și de severitatea bolii. În anumite cazuri, este necesară o intervenție chirurgicală pentru repararea sau chiar înlocuirea valvei cardiace.

La Spitalul Clinic SANOR, pacienții cu valvulopatii aortice, stenoză, insuficiență și boală valvulară aortică beneficiază de o paletă largă de intervenții de chirurgie cardiovasculară, printre care se numără implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI), montarea de grafturi endoaortice sau procedurile hibride, care implică o colaborare strânsă între chirurgii cardiovasculari și cardiologii intervenționiști.

La SANADOR se efectuează înlocuire și plastie valvulară unică sau multiplă – aortică, mitrală, tricuspidă, prin abord minim invaziv sau clasic. Ori de câte ori este posibil, metoda clasică de abord, prin sternotomie și deschiderea cutiei toracice, adică așa-numita operație pe cord deschis, este înlocuită cu proceduri chirurgicale minim invazive sau endovasculare. Acestea implică riscuri reduse pentru pacienți, durată scurtă de spitalizare, recuperare rapidă și reluarea activităților de zi cu zi la scurt timp după intervenție.

Pentru cazurile mai dificile, chirurgii cardiovasculari de la Spitalul Clinic SANADOR au la dispoziție un sistem performant de simulare și printare 3D, pentru a realiza un mulaj al inimii pacientului. În acest mod, echipa chirurgicală poate stabili înaintea intervenției propriu-zise ce strategie operatorie este cea mai potrivită pentru pacient și dacă acesta se poate efectua minim invaziv, fără deschiderea sternului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite