Durerea abdominală - Ce probleme poți avea în funcție de localizarea durerii

0
Publicat:

De la crampe incomode și balonare până la senzație de greață și pierderea poftei de mâncare, durerile de stomac sunt frecvente.

FOTO: Arhiva
FOTO: Arhiva

Deși, de obicei, nu reprezintă un semn de ceva grav, ignorarea durerilor abdominale persistente ar putea fi periculoasă, avertizează Dr. Hana Patel, medic de familie din Marea Britanie pentru Daily Mail. 

Asta pentru că organele vitale se află în burtă și durerea din acea zonă ar putea fi cauzată de apendicită sau de o infecție renală.

Dr. Patel descompune ce înseamnă probabil localizarea durerilor de stomac.

Partea din dreapta jos a abdomenului

O durere persistentă în partea dreaptă inferioară a stomacului ar putea fi un semn de avertizare a apendicitei - umflarea apendicelui.

Apendicele este o pungă mică și subțire de aproximativ 5 până la 10 cm lungime. Este conectat la intestinul gros. În ciuda deceniilor de cercetare, oamenii de știință sunt încă nedumeriți cu privire la ceea ce face de fapt acest organ. 

Dacă aveți apendicită, organul se umflă și zona devine dureroasă.

Dacă nu este tratat rapid, apendicele poate exploda, ceea ce, avertizează NHS, se poate dovedi a fi o amenințare pentru viață.

Dacă aveți apendicită „este posibil să vă pierdeți pofta de mâncare, să vă simțiți rău și să aveți constipație sau diaree”, spune Dr. Patel.

Tratamentul implică, de obicei, antibiotice și o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea apendicelui.  

Partea centrală inferioară a abdomenului

O infecție a tractului urinar inferior (ITU) este un motiv comun pentru pacienții care simt dureri în partea centrală inferioară a burții, potrivit Dr. Patel.

ITU inferioare sunt infecții ale vezicii urinare sau ale uretrei - tubul care transportă urina afară din corp.

Dr. Patel notează că este „mai frecventă și mai puțin gravă decât o ITU superioară, care este o infecție a rinichiului și a ureterelor - tuburile care leagă rinichiul de vezica urinară”.

ITU inferioară poate provoca dureri în partea centrală inferioară a burții, precum și o senzație generală de oboseală și durere, explică Dr. Patel.

Dar poate provoca, de asemenea, disconfort și durere la urinare, nevoia de a urina mai frecvent și nevoia bruscă de a face pipi.

De asemenea, puteți avea senzația că nu reușiți să vă goliți complet vezica, iar atunci când o faceți, urina poate fi tulbure și chiar conține sânge.

Medicul de familie vă poate prescrie o cură scurtă de antibiotice pentru a trata infecția.

Partea inferioară dreapta spate

Durerea din partea dreaptă a spatelui ar putea semnala o infecție urinară superioară, potrivit Dr. Patel.

„ITU superioară poate fi gravă dacă nu este tratată, deoarece ar putea afecta rinichii sau se poate răspândi în sânge”, avertizează ea.

Infecțiile rinichilor sau ale uretrei pot provoca febră, frisoane, senzație și stare de rău, confuzie și agitație sau neliniște.

De asemenea, provoacă dureri în părțile laterale și în spate, spune Dr. Patel.

Dacă prezentați aceste simptome, NHS sugerează să solicitați o programare urgentă la medicul de familie, deoarece, dacă o infecție renală nu este tratată, aceasta poate provoca septicemie.

Partea centrală superioară a abdomenului

Durerea chiar sub cutia toracică în partea central-superioară a abdomenului ar putea fi cauzată de refluxul acid sau de boala de reflux gastro-esofagian (GORD).

GORD este o afecțiune comună în care acidul din stomac se scurge în sus în esofag, explică Dr. Patel.

Aceasta poate provoca respirație urât mirositoare, balonare, esofag inflamat, arsuri la stomac și durere la înghițire.

NHS spune că aceasta poate fi cauzată sau agravată de anumite alimente și băuturi, cum ar fi alcoolul, alimentele grase, mâncarea picantă și cafeaua.

Aceasta explică faptul că GORD provoacă simptome precum arsuri la stomac și un gust neplăcut în partea din spate a gurii.

Deși pentru unii oameni durerea în această zonă este doar o neplăcere ocazională, pentru alții poate fi o problemă severă, pe viață, potrivit Dr. Patel.

Centrul abdomenului

Intestinul este cauza probabilă a durerii din centrul abdomenului

Durerea din această zonă ar putea fi un semn al unui virus, al unei intoxicații alimentare, al unei alergii sau al unei intoleranțe la lactoză.

Dar ar putea fi, de asemenea, un semn al sindromului de colon iritabil (IBS), care este o afecțiune care afectează sistemul digestiv.

IBS provoacă simptome precum crampe la stomac, balonare, diaree și constipație.

Acestea tind să apară și să dispară în timp și pot dura zile, săptămâni sau luni la un moment dat, spune ea.

Cauza exactă a acestei afecțiuni este necunoscută, dar a fost pusă în legătură cu trecerea alimentelor prin intestin prea repede sau prea încet, cu nervii hipersensibili din intestin, cu stresul și cu un istoric familial.

Aceasta poate fi o problemă pe viață, explică Dr. Patel.

Deși nu există un tratament, schimbările de dietă și medicamentele pot ajuta adesea la controlul simptomelor.

Partea superioară dreaptă a abdomenului

Durerea din zona superioară dreaptă a abdomenului, chiar în spatele coastelor, poate fi cauzată de calculi biliari.

Vezica biliară este un mic organ care se găsește sub ficat, fiind responsabilă pentru stocarea și concentrarea bilei, care este produsă de ficat pentru a ajuta la digerarea grăsimilor.

Se crede că pietrele biliare sunt cauzate de un dezechilibru în compoziția chimică din interiorul vezicii biliare sau de un exces de colesterol.

În timp ce pietrele în sine nu tind să provoace niciun simptom, în cazul în care acestea blochează unul dintre canalele biliare - o complicație numită colică biliară - pot declanșa o durere acută în zona respectivă.

Durerea poate dura câteva ore înainte de a se atenua încet, spune ea.

Se estimează că mai mult de unul din 10 adulți din Marea Britanie are calculi biliari, deși doar o minoritate de persoane prezintă simptome.

Printre alte simptome se numără senzația de căldură și transpirație sau greață, iar unii pacienți au și vărsături, avertizează Dr. Patel.

Cu toate acestea, uneori simptomele nu se calmează după patru-șase ore, ceea ce poate fi un semn că vezica biliară s-a inflamat.

Acest lucru poate fi tratat cu antibiotice, dar uneori este necesară o intervenție chirurgicală, spune Dr. Patel.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite