Dr. Ruxandra Albu: NU exista dovezi ca virusul COVID-19 trece la fat sau creste riscul de avort
0
Medicii ginecologi dr. Ruxandra Albu si dr. Dorina Codreanu ne-au dezvaluit care sunt riscurile, recomandarile si metodele de preventie pe care trebuie sa le cunoasca femeile insarcinate in raport cu infectia cu coronavirus.
Femeile insarcinate fac parte din categoria de persoane vulnerabile la acest virus, explica dr Ruxandra Albu, medic primar obstetrica–ginecologie, de aceea masurile de preventie pe care trebuie sa le respecte sunt foarte STRICTE. In egala masura, fiind un virus nou, nu se cunosc inca formele prin care acest virus afecteaza o femeie insarcinata, insa sunt asteptate reactii moderate, ana in prezent nu s-au inregistrat decese in randul acestora.
Infectia cu COVID-19 se transmite la bebelus?
Principala grija a viitoarei mame este daca infectia cu coronavirus se transmite fatului. Dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică–ginecologie in cadrul Femme Boutique Medical explica: „Nu exista dovezi ca virusul poate trece la fat, insa daca la momentul nasterii mama este suspecta sau purtatoare de coronavirus, poate fi testat si copilul pentru maxima siguranta. De asemenea, nu exista dovezi care sa sugereze un risc cresc de avort in cazul unei mame purtatoare, stim doar ca in China unii copii s-au nascut prematur din aceasta cauza.”
Este recomandata alaptarea si in caz de infectie
Alaptarea este in continuare cel mai bun gest pe care il poate face o mama pentru copil, iar beneficiile pe care aceasta le aduce sunt mai mari decat orice risc: “Pana in acest moment, nu sunt dovezi ca virusul se transmite prin laptele matern. Principalul risc este de fapt apropierea fizica a mamei infectate de propriul copil, de aceea este recomandat ca aceasta sa se spele foarte bine pe maini inainte si sa poarte masca“, adauga dr Ruxandra Albu.
Sistemul imunitar VS procedurile FIV
In ceea ce priveste procedurile de reproducere asistata, dr. Dorina Codreanu medic primar obstetrica-ginecologie, specializata in infertilitate şi proceduri de reproducere asistată explica: „Tratamentele de stimulare ovariana necesare acestor proceduri nu duc la scaderea imunitatii daca se folosesc doze adecvate si nu se exagereaza cu administrarea de progesteron. In plus, nu se recomanda administrarea de preparate cortizonice sau alte imunosupresoare asociat procedurilor de fertilizare in vitro in cazurile neselectate. Studiile arata ca nu se obtine o rata mai mare de sarcina si doar o crestere nejustificata a riscurilor“.