Dr. Rodica Tănăsescu: "Medicamentele generice sunt salvarea care ne permite să folosim molecule valoroase la un preţ decent"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu întotdeauna ce este mai scump este şi mai bun şi cu siguranţă nu este mai accesibil pentru majoritate. Atunci când vine vorba de medicamente, de tratamente curative, în unele cazuri, această diferenţă este cu atât mai importantă pentru pacientul român. Medicul Rodica Tănăsescu a venit la Adevărul Live să explice cu ce se tratează în general românii şi care sunt diferenţele între medicamentele originale şi cele generice.

 

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Conţin aceeaşi substanţă activă ca şi produsul original, fiind echivalente din punct de vedere al dozei, concentraţiei, căii de administrare, siguranţei, eficacităţii şi indicaţiilor terapeutice.

Cât de multe ştiu pacienţii români despre medicamentele generice, cât de mult le acceptă şi care este accesul lor la astfel de medicamente ne ne-a explicat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, prezentă în studioul Adevărul Live.

Principalele declaraţii:

Un generic de calitate trebuie să aibă molecule bune şi să respecte standardele de calitate, ceea ce se întâmplă în prezent în România. 

Producătorii de generice aleg cele mai valoroase molecule pentru a produce medicamente. 

Medicamentul este o victorie a ştiinţei. Până şi ambalajul contează. Există forme de prezentare mai stabile şi unele mai puţin stabile. Fabricile care produc generice de calitate reuşesc să produce medicamente de calitate la un preţ mai mic. 

Este nevoie să existe studii care să demonstreze că  un medicament are acelaşi efect cu produsul original. 

Există diferenţe între efectele medicamentelor. Dacă un pacient foloseşte un medicament generic şi îi merge bine, îl învăţ să nu schimbe produsul, pentru că există diferenţe mici de biodisponibilitate. Îi învăţ pe pacienţi să meargă la farmacie şi cu reţeta pe care scrie substanţa activă a medicamentului, dar şi cu schema de tratament, pentru a lua exact aceleaşi medicamente. 

Farmaciile sunt nişte afaceri, am toată încrederea în farmacişti, dar din păcate sunt multe farmacii individuale, ele s-au tranfromat în supermarket.

Medicamentul nu este o marfă, el are o valenţă etică, ţin de sănătate. Nu sunt ca nasturii.

Medicul Rodica Tănăsescu la Adevarul Live FOTO Adrian Pogingeanu

Medicamentele generice se folosesc pe scară largă şi în ţările dezvoltate, cu atât mai mult în România, unde situaţia materială a pacienţilor este una precară. De aceea, ele sunt foarte importante, pentru că sunt mai ieftine decât produsele originale.

Ce s-ar întâmpla dacă o parte din medicamente ar dispărea de pe piaţă?

Eu nu pot să uit că pacientul e important, pentru că lucrez cu ei. Sper să nu se întâmple aşa. Există medicamente extrem de simple sau complexe de care pacienţii au nevoie. Ele sunt ieftine, pentru că sunt molecule foarte vechi. Mi-aş dori ca toţi care iau decizii în zona medicamentului să se gândească foarte bine, să se facă un studiu de impact, să vedem ce s-ar întâmpla. Până la urmă un producător de medicamente e o afarce, el trebuie să plătească angajaţii, să plătească subtanţele active şi nu poate produce în pierdere. Preţul de referinţă se face în funcţie de genericul cel mai ieftin. Există multe situaţii în care medicamentul care a dat preţul de referinţă nu mai există. 

Este imoral să se scoată de piaţă medicamente necesare. Cei care iau decizii trebuie să gândească în profunzime, astfel încât să nu afecteze pacienţii.

Există generice pentru aproape toate patologiile cu care ne întâlnim în cabinete, din fericire. Sunt departe de a spune că sistemul românesc este un succes. De 70 de ani n-a fost un succes. Până la urmă lucrurile în România lucrurile au evoluat, tratatăm pacienţii cu aceleaşi molecule cum sunt trataţi pacienţii din alte ţări. Sunt încă o mulţime de pobleme, dar în majoritatea patologiilor tratăm pacienţii cu molecule ca la nivel european. 

Ar trebui să există o stabilitatea legislativă în sănătate. Ea nu există şi această situaţie ne pune de multe ori în situaţia nu pot să vă dau. Nu e normal să-i dau medicamente în funcţie de cât are pensia pacientul şi să fac trimiteri în funcţie de posibilităţile omului. O familie care are de îngrijit un pacient cu o boală avansată e o familie care suferă. Mi se pare normal să avem o coerenţă în îngrijiri şi în politica de sănătate. 

Acum e perioada postului, care e benefic pentru cei care-l ţin. Totuşi, unele persoane trebuie să fie atente cu restricţia de proteine. De Paşte trebuie să fim atenţi, să nu facem abuzuri. Pasca e mai bună decât cozonacul, o felie, nu şase, un pahar de vin, nu patru etc. Un buchet de lalele şi câteva ouă roşii sunt mai potrivite pentru a marca atmosfera pascală.

Medicamentele pentru bolile cronice, de inimă, pentru grăsimi etc, nu interferă cu alcoolul şi mâncarea. El trebuie luate cu atât mai mult cu cât se consumă şi alcool, şi mâncare. Vacanţă pentru tratament nu există. El trebuie respectat. Un pacient cu hipertensiune are şanse să ducă viaţa înainte şi 60 de ani, cu condiţia să se tratateze. 

Indicatatorul de speranţă de viaţă în ani sănătoşi mi-e foarte drag, pentru această speranţă de viaţă trebuie să luptăm. 

Nu de pe internet se cumpără medicamentele. Sunt multe falsuri şi e o crimă. Medicamentele se iau din farmacii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite