Dr. Mihai Craiu, despre semnul unei răceli grave: „Numărați mișcările abdomenului, timp de un minut. Trebuie să fie sub 50“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul mare de maladii respiratorii îi alarmează pe părinți, indiferent de anotimp, dar mai ales în sezonul rece. Pediatrul Mihai Craiu spune că acest lucru nu reprezintă o catastrofă sanitară și ne arată cum să ne dăm seama dacă răceala copilului este severă.

O aplicație ne ajută la evaluarea sănătății copilului FOTO Facebook Spitalul Virtual pentru Copii
O aplicație ne ajută la evaluarea sănătății copilului FOTO Facebook Spitalul Virtual pentru Copii

Pentru a-i ajuta să scape de îngrijorări, pediatrul îi învață cum să se uite la abdomenul copilului și să numere mișcările pe care le face, timp de 60 de secunde. Dacă sunt depășite 50 de mișcări, atunci situația este alarmantă.

Pentru a nu da greș, dr. Craiu recomandă chiar folosirea unei aplicații care se poate instala facil pe telefonul mobil.

Care ar fi explicațiile numărului mare de afecțiuni respiratorii

Avalanșa de mesaje contradictorii îi derută pe părinții cu copii la școală. Unii sunt alarmați de numărul mare de viroze la copiii ce frecventează colectivitatea, în timp ce alții spun că nu există motive de panică. Întotdeauna toamna ar fi de așteptat să crească numărul de episoade acute ce afectează căile respiratorii. La toată lumea, nu numai la copii.

Medicul Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din România, spune că adevărul este undeva la mijloc.

Nu este o catastrofă sanitară si cu siguranță există soluții de a ține lucrurile sub control. Dar nici nu poate fi luată peste picior ingrijorarea părinților sau a medicilor în fața creșterii semnificative statistic a cazurilor cu potențial de severitate”, arată specialistul pe pagina sa de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru SURSA bzi.ro
Dr. Mihai Craiu, medic pediatru SURSA bzi.ro

La baza exploziei îmbolnăvirilor de sezon poate sta și faptul că vremea a început să fie schimbătoare, școlile s-au deschis mai repede și ne-am săturat să ne mai ferim purtând mască, deși circulă și alți viruși, nu doar coronavirusul.

Cum știm că este un caz sever

„Cum știm în mod clar că o răceală a copilului nostru este realmente severă? Sunt banale toate răcelile la copii?

Practic, putem face simplu o evaluare, înainte de a fugi, alarmați, la primul spital.

Numărăm frecvența respiratorie a copilului nostru și o comparăm cu valorile normale ale vârstei - https://www.uptodate.com/contents/image?imageKey=EM%2F78097

Sau aici valori normale si pentru celelalte măsurători ale funcțiilor vitale (frecvență cardiacă, tensiune arterială etc) - https://www.rch.org.au/.../Normal_Ranges_for.../

Un bun articol despre funcțiile vitale, la toate vârstele, este acesta - https://www.healthline.com/health/normal-respiratory-rate", îi învață medicul pe părinți.

Frecvența respiratorie se măsoară uitându-ne la burta copilului și numărăm, timp de 60 de secunde, mișcările abdomenului.

Sau folosim o aplicație pentru telefonul mobil, cum ar fi Breath Counter sau similare. Găsiți în AppStore mai multe.

Cifra esențială pentru a identifica o "răceală" gravă este 50 respirații pe minut. Orice cifră peste această valoare este un mare semn de alarmă. Oricât ar fi de mari valorile de temperatură, vârsta sau agitația copilului...

Nu este o glumă folosirea telefonului! Există studii ce dovedesc precizia multumitoare a unor astfel de aplicații. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0099266

Și, în toate cazurile serioase, apelați la un medic real: la medicul de familie, la cel de pe Ambulanță sau la spital în UPU”, îi îndeamnă medicul pe părinți.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite