De ce e bine să ţinem copiii cât mai mult în aer liber. Pediatru: „Mai puţine accese de mânie sau de plâns“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timpul petrecut în aer liber, un câştig pentru copii FOTO Shutterstock
Timpul petrecut în aer liber, un câştig pentru copii FOTO Shutterstock

Pandemia, dar şi structura complexă a societăţii româneşti au contribuit la îndepărtarea copiilor de natură, motiv pentru care părinţii sunt îndemnaţi să iasă cât mai mult în aer liber cu cei mici. Sfatul este oferit de un pediatru cunoscut din România.

O serie de beneficii aduce petrecerea câtorva ore în natură. Copiii vor deveni mai liniştiţi, nu vor mai plânge atât de des şi vor dispărea accesele de mânie. 

Dr. Mihai Craiu a postat un mesaj pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii în care îi îndeamnă pe părinţi să ţină cont de un sfat simplu:

"Mergeţi cât mai mult în aer liber (indiferent de vreme) cu ai voştri copii. Există numeroase dovezi că ajută la orice vârstă. Dacă doriţi o lectură dintr-o sursă validată, puteti accesa linkul de la AAP (Academia Americană de Pediatrie) - https://healthychildren.org/.../playing-outside-why-its...", scrie medicul.

Scade riscul de miopie şi de obezitate

Printre beneficii se află: îmbunătăţirea capacităţii, scade riscul de miopie asociat expunerii excesive la ecrane sau obiecte aflate doar la o distanţă mică şi relativ constantă. 

De asemenea, precizează dr. Mihai Craiu, creşte consumul caloric şi optimizează balanţa energetică, prevenind obezitatea.

"Creşte abilitatea de interacţiune, răbdarea, curiozitatea (toate acestea fiind grav afectate de expunerea excesivă la realitatea virtuală şi la diverse ecrane). Veţi avea un copil mult mai liniştit, simpatic şi comunicativ, cu mai puţine accese de mânie sau de plâns fără motiv. Tot aici vorbim şi performanţe mai bune ale sistemului imun şi nivele optime de vitamină D3, prin expunere scurtă la soare. Şi foarte multe altele... Evident, cu unele precauţii ce ţin de sezon sau de locul frecventat... 

Probabil că unii vor zice "ce banalitate"... Cred că pandemia şi structura complexă a societaţii româneşti actuale au contribuit substanţial la îndepărtarea de natură a multor copii. Cu efecte majore, pe termen lung", a explicat medicul.

 Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Noi evacuări din „iadul” Mariupol. George W. Bush îl numeşte pe Zelenski „Winston Churchill al vremurilor noastre”

NATO îşi întăreşte flota de avioane de supraveghere în România

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite