Dr. Mihaela Leventer: „90 % din carcinoame sunt asociate cu expunerea necontrolată la soare. Protecţia solară nu este opţională, ci obligatorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care-şi soresc să se bucure de soare fără probleme trebuie să se ferească de arsuri
Cei care-şi soresc să se bucure de soare fără probleme trebuie să se ferească de arsuri

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că deteriorarea stratului de ozon şi agresivitatea crescută a ultravioletelor au dus la creşterea numărului de pacienţi cu cancer de piele. Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, doctor în medicină, explică în ce fel trebuie să ne protejăm pentru a nu avea necazuri cu soarele.

„Anual, carcinomul afectează între 2 şi 3 milioane de oameni din întreaga lume, în timp ce media celor diagnosticaţi cu melanom este undeva la 130.000“, afirmă dr. Leventer, medic primar dermatolog la „Dr. Leventer Centre“.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, deteriorarea stratului de ozon şi agresivitatea crescută a ultravioletelor au dus la creşterea numărului de pacienţi cu cancere de piele. „Un studiu efectuat pe un eşantion de 1.200 de subiecţi de către Fundatia Dr. Leventer pentru sănătatea pielii în mai 2016  a arătat că 9 din 10 români au auzit ca şi pielea poate dezvolta cancer. Din cei intervievaţi doar un sfert ştiu să numească o formă de cancer de piele şi îl numesc pe „cel din aluniţe“ si doar 8,7% ştiu de carcinomul cutanat, care este, de fapt, cea mai comună formă de cancer de piele. În realitate, unul din trei diagnostice de cancer, la nivel global, implică pielea“.

Incidenţa a crescut cu 200% în ultimii 10 ani

Specialiştii considera că, in ultimii 10 ani, incidenţa a crescut cu 200%, din cauza în special expunerii neprotejate la lumină, adaugă specialistul. 

„Pielea poate produce mai multe forme de cancere cutanate în funcţie de tipul de celulă care suferă modificarea. Carcinoamele bazocelulare sunt cele mai frecvent întâlnite cancere de piele îndeosebi pe zona expusă la lumină cum sunt faţa şi scalp“.

Leziunea poate începe ca o mică bubiţă asemănătoare unui coş pe faţa unei persoane mature sau vârstnice, dar care nu se vindecă şi creşte. „Uneori e pigmentată, alteori apare ca o hemisferă translucidă sau roşietică pe nas, pleope, urechi sau alte zone de piele“.

Diagnosticată corect şi operată prin microchirurgie Mohs cu verificarea întinderii în ţesut a tumorii în timpul operaţiei se vindecă fără să mai expună pacientul la alte tratamente. „Ignorate sau tratate incorect, carcinoamele bazocelulare recidivează, mutilează şi pot produce chiar si decesul“. 

Al doilea tip de carcinom cutanat este cel spinocelular. „El afectează adesea buza inferioară ( cancerul de buză) dar poate apărea atât pe faţă, cât şi pe extremităţi, pe zone de radiodermită sau pe ulcere cronice cutanate. Acest tip de cancer seamănă cu o zona roşiatică acoperită de cojiţe aspre, iar în timp apar răni sângerinde sau tumori nodulare care se ulcerează“.

„Carcinomul sau epiteliomul spinocelular poate să metastazeze şi de aceea tratamentul cât mai aproape de debut când încă tumora este mică este cel mai indicat. Şi în acest caz microchirurgia Mohs poate oferi siguranţa îndepărtării integrale a tumorii. Dacă acest deziderat nu poate fi atins, atunci se completează tratamentul cu radioterapie“.

Melanomul evoluează mortal

Melanomul malign este cea mai gravă formă de cancer cutanat pentru că evoluează mortal. „Depistat însă la debut, când este „in situ“ se vindecă prin operaţie. Acest tip de cancer seamănă cu aluniţa faţă de care se deosebeşte prin faptul că se dezvoltă în suprafaţă sau în volum“, explică dr. Leventer.

O leziune pigmentată care-şi modifică forma, dimensiunea, conturul, culoarea este suspectă. Pentru un diagnostic corect se face de obicei dermoscopia şi apoi biopsia leziunii .„După ce se confirmă melanomul şi se stabilesc criteriile microscopice de evoluţie, cazul se reoperează pentru scoaterea unei margini de piele în jurul leziunii, margine care poate fi de 5milimetri sau de 1 pâna la 2 centimetri, în funcţie de criteriile de risc citite prin biopsie“.

Uneori este nevoie şi de investigarea ganglionului santinelă şi de terapie cu interferon sau cu citostatice. „Depistarea prococe este însă salvatoare. Un control regulat al aluniţelor este foarte important şi dacă sunt multe aluniţe pe corp şi dacă sunt puţine dar recent apărute la vârste peste 25 de ani“. 

Dermatofibrosarcomul protuberans este a patra formă de tumoră cutanată, care însă evolueaza lent şi asimptomatic. „Seamănă adesea cu o nodozitate roşiatica sau vineţie cu suprafaţa netedă, uneori cu un relief variabil. Tumora se întinde însă sub piele la distanţe mari şi incomplet operată produce recidiva. Şi în acest caz excizia cu verificarea întinderii tumorii în ţesut este vindecătoare. Există multe alte forme de tumori cutanare cu evoluţii şi prognostice diferite. De multe ori, ele nu pot fi diferenţiate pe criterii clinice şi este nevoie de biopsie pentru a stabili originea lor şi apoi cel mai potrivit tratament“.

Controlul periodic la dermatolog şi biopsia leziunilor suspecte sunt cele două măsuri importante care pot salva viaţa.

Vitamina D, impliată în majoritatea proceselor fiziologice

„Cei mai mulţi dintre noi am fost învăţaţi de mici că trebuie să ne expunem la soare pentru a ne asigura nivelul optim de vitamina D. Ceea ce este şi corect, vitamina D fiind implicată în majoritatea proceselor fiziologice din organismul nostru, cu efecte benefice“.

Pentru a obţine acest lucru sunt necesare doar 10 minute de expunere la soare în fiecare zi. „Dacă acest lucru nu este posibil, se adaugă suplimente care conţin vitamina D. Şi totuşi, noi mereu vrem mai mult. 90% din carcinoame şi 86% din melanoame sunt asociate cu expunerea necontrolată la soare. În aceste condiţii, protecţia solară nu este opţională, ci obligatorie dacă ne dorim o piele fără probleme grave. Sfatul meu este să folosiţi creme cu factor de protecţie (SPF) pentru UVA şi UVB!“

Acestea ar trebui aplicate pe faţă tot timpul anului şi pe corp, ori de câte ori, facem plajă. „Nu uitaţi să aplicaţi cremele pe faţă, mâini, picioare şi alte zone de piele expuse atunci când mergeţi mult pe jos prin soare. Optaţi pentru produsele care au SPF cel puţin+15 şi reaplicaţi cremele la două ore. O puteţi face şi mai repede dacă înotaţi sau dacă aţi transpirat după ce aţi avut activităţi în aer liber. Practic, puteţi afla cât de mult timp vă protejează o cremă înmulţind factorul de protecţie cu 20 de minute, perioada după care pielea expusă la soare începe să sufere din cauza UVB. Aşadar, o aplicare de SPF 15 vă protejează 5 ore de arsură. Calculul e valabil dacă nu intraţi în apă sau nu transpiraţi“.

Efectul epilărilor asupra apariţiei cancerelor de piele

„Metodele de epilare sunt proceduri sigure dacă se fac în cabinete cosmetice sau medicale autorizate, cu personal specializat şi aparate verificate. Însă condiţia ca acestea să nu periciliteze sănătatea pielii este să fie aplicate pe zone fără leziuni suspecte sau aluniţe“.

Orice astfel de modificare cutanată trebuie semnalată medicului dermatolog, singurul în măsură să diagnosticheze şi să monitorizeze zonele tegumentare cu probleme şi să dea undă verde pentru procedurile de epilare laser.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite