Dr. Lucian Russu, dermatolog: „Fototerapia poate face diferenţa în tratamentul psoriazisului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psoriazisul este o boală cronică autoimună
Psoriazisul este o boală cronică autoimună

Fototerapia este o opţiune terapeutică mai ales în sezonul rece, când bolnavii de psoriazis nu beneficiază de efectele benefice ale ultravioletelor naturale.

Psoriazisul este o afecţiune dermatologică cronică autoimună, care se manifestă prin apariţia unor plăci inestetice pe piele. Cu puţine excepţii, pielea cu psoriazis are mare nevoie de soare.

Studiile au arătat că razele UV acţionează asupra cauzei apariţiei psoriazisului: creşterea rapidă şi exagerată a celulelor pielii. Fototerapia este o opţiune terapeutică mai ales în sezonul rece, când bolnavii de psoriazis nu beneficiază de efectele benefice ale ultravioletelor naturale.

În prezent, există aparate care tratează psoriazisul ce afectează întreaga suprafaţă corporală, palmele sau picioarele sau acţionează ţintit asupra psoriazisului de pe zone bine delimitate  - coate, genunchi etc.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermatologie şi venerologie, din cadrul clinicilor Bioderm  din Bucureşti, explică mai jos ce presupune fototerapia şi cum poate ajuta în ameliorarea şi tratarea psoriazisului. 

Pielea, expusă luminii controlate

Fototerapia constă în expunerea pielii la lungimi de undă controlate ale luminii sau undelor electromagnetice. În prezent, există trei tipuri principale de fototerapie, fiecare destinate tratării unor anumite tipuri de afecţiuni: terapia cu lumină roşie - 800-3000 nm - destinată tratării rozaceei şi cuperozei, terapia cu lumină albastră  - pentru diferite forme de acne - şi terapia cu ultraviolete - 100-400 nm - pentru tratarea eczemelor, vitiligo, psoriazisului etc.

Terapia cu lumină ultravioletă este indicată în dermatologie pentru proprietăţile antiproliferative şi imunosupresive ale acesteia. Mai exact, razele ultraviolete sunt folosite pentru a încetini înmulţirea prea rapidă a celulor pielii. Din acest motiv, fototerapia s-a dovedit extrem de eficientă în tratarea psoriazisului, o afecţiune dermatologică cronică în care celulele pielii se înmulţesc necontrolat. 

„Diferenţa între ultravioletele emise de aparate şi razele ultraviolete la care ne expunem natural constă în lungimea de undă, care este controlată şi adaptată de medic, în funcţie de problema pe care vrea să o trateze, care diferă în funcţie de pacient. Fototerapia este fundamentată ştiinţific şi multiplu testată, fiind o alternativă non-invazivă, sigură pentru pacienţi şi, de foarte multe ori, mai eficace decât tratamentul clasic”, explică dr. Lucian Russu.

dr. lucian russu

Diferenţa dintre UVA şi UVB

Terapiile cu lumină ultravioletă folosite în tratarea psoriazisului sunt de două tipuri: UVB şi UVA. Dacă ultravioletele UVB  - 290-320 nm - acţionează doar la nivelul primului strat cutanat, epidermul, ultravioletele UVA  - 320-440 nm - acţionează mai profund, până la nivelul dermului, al doilea strat al pielii. Ultravioletele UVB cu lungimea de undă 311-312  nm sunt denumite Narrow Band UVB.

„Atât NB-UVB, cât şi UVA sunt eficiente pentru tratarea formelor moderate sau severe de psoriazis, cât şi pentru controlul reapariţiei leziunilor. Mai mult, acestea sunt indicate şi în tratamentul altor afecţiuni dermatologice, în care mecanismul inflamator sau imunitar joacă un rol important în declanşarea bolii; acnee, foliculită, dermatită, vitiligo sau alopecie areată”, adaugă medicul dermatolog.

Fototerapia UVB  - ultraviolete B

„Pentru început, expunerea la ultraviolete B este foarte scurtă – între 30 şi 60 de secunde. În urma şedinţei, se observă o roşeaţă a pielii. În momentul în care pielea se obişnuieşte cu fototerapia, iar pielea nu se mai înroşeşte la 24 de ore de la tratament, medicul creşte timpul de expunere al pacientului“.

Pentru efecte maxime, sunt recomandate mai multe şedinţe pe săptămână.

Una din opţiuni include fototerapia UVB Narrow and, ceea ce implică expunerea exact la acea lungime de undă care s-a dovedit a fi eficace în tratarea psoriazisului.

Fototerapia cu ultraviolete de tip A  - UVA

Razele ultraviolete de tip A (UVA) pătrund mai adânc în piele decât cele UVB. O şedinţă tipică de fototerapie UVA durează 20 de minute.

De regulă, terapia UVA este asociată cu tratament medicamentos cu psoralen, motiv pentru care este denumită PUVA, iar în acest caz timpul de tratament/expunere este redus considerabil, de la 20 de minute la 2 minute. „Psoralenul are rolul de a creşte reactivitatea pielii la terapia cu lumină ultraviolet, fiind cunoscut şi sub denumirea de fotosensibilizant”, mai explică medicul dermatolog.

Mai multe tipuri de aparate

Aparatele de fototerapie sunt de mai multe tipuri. Unele dintre ele seamană cu un photo booth  - cabină foto -, altele, cu o cabină de bronzat, în care pacientul este expus total. Acestora li se adaugă şi aparate care acţionează ţintit asupra zonelor afectate de psoriazis  - coate, genunchi, scalp etc. Timpul de expunere este înregistrat şi redat de fiecare aparat.

„Aparatul Waldmann este special conceput pentru tratamentul leziunilor de pe mâini şi picioare, cabina Waldmann este destinată întregii suprafeţe corporale, în timp de aparatul Excilite NB-UVB poate trata ţintit unele suprafeţe afectate de boală, fără a mai fi nevoie de expunere totală  - coate, genunchi. Schema de tratament este personalizată, durata şi frecvenţa şedinţelor de fototerapie depinde de stadiul afecţiunii”, exemplifică dr.Lucian Russu.

Cine este exclus de la tratament

Pacienţii care suferă de xeroderma pigmentosum şi lupus eritomatos; femeile care alăptează; pacienţii cu istoric de cancer de piele; unii bolnavi care suferă de afecţiuni cardiovasculare şi copiii au contraindicaţii la aceste tipuri de tratamente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite