Două infecţii mai puţin cunoscute, dar frecvente iarna la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lunile friguroase, copiii sunt mai sensibili atât la infecţiile respiratorii, cât şi la cele cu rotavirus, care provoacă aşa-numita „diaree de iarnă“, şi la herpangină, care poate fi confundată adesea cu amigdalita.

Rotavirusurile sunt cauza principală a diareei severe la copiii sub 5 ani din întreaga lume. Peste două milioane de spitalizări în fiecare an sunt puse pe seama infecţiei cu rotavirus, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Particularitatea acestui virus, spre deosebire de ceilalţi agenţi patogeni care provoacă gastroenterită este că se răspândeşte mai uşor la temperaturi scăzute. Conform OMS, în ţările cu climă temperată, inclusiv în România, incidenţa infecţiei cu rotavirus înregistrează, deci, o creştere semnificativă în sezonul rece.

„Unul dintre motivele pentru care copiii sunt la risc crescut de infectare cu rotavirus în sezonul rece este că, odată cu venirea iernii, petrecem mai mult timp în casă şi avem mai multe contacte în spaţii închise, astfel că şansele de transmitere a virusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta şi din spitale, astfel că incidenţa sa crescută din lunile reci se explică şi prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus, spre deosebire de sezonul călduros, iarna avem o imunitate mai scăzută“, explică medicul pediatru Iulia Ţincu, de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti.

Rotavirusul este foarte contagios

Rotavirusul atacă în special bebeluşii, în primele trei luni de viaţă, indiferent de măsurile de igienă sau de anotimp, atrag atenţia specialiştii pediatri. Infecţia este foarte contagioasă şi afectează 95% din copiii cu vârste de până la 5 ani.

Boala se transmite în special pe cale fecal-orală (în lipsa unei igiene corecte), prin contact cu obiecte infectate, dar şi prin picături din secreţiile respiratorii, emanate în aerul închis al unei camere sau în comunităţi. Infecţia cu rotavirus se tratează doar în spital şi, în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicaţii severe.

Această infecţie poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin, recomandat de Societatea Română de Pediatrie. Vaccinul, numit Rotarix, se administrează, pe cale orală, în două doze, la un interval de cel puţin patru săptămâni. Prima doză se administrează când sugarul are vârsta de şase săptămâni. Este preferabil ca ambele doze să fie administrate înaintea vârstei de 16 săptămâni.

Vaccinul nu este inclus în programul de vaccinare a copiilor şi, deci preţul trebuie suportat de părinţi. O doză de vaccin costă aproximativ 300 de lei.

Herpangina, o amigdalită care trece de la sine

O altă infecţie frecventă la copii mai ales la începutul sezonului rece este herpangina. „Aceasta este o infecţie localizată la nivelul cavităţii bucale, inclusiv pe amigdale şi pe peretele faringian, manifestată prn leziuni dureroase, produse de virusul Coxsackie. Febra nu îi ocoleşte nici ea pe cei mici în contextul bolii, ridicându-se adesea la valori de peste 39 de grade Celsius“, lămureşte medicul pediatru Iulia Ţincu. În unele forme, pot apărea şi erupţii extra pe corp, dar rar.

Leziunile oro-faringiene sunt extrem de dureroase, sub forma unor vezicule inflamate pline cu lichid, care adesea impiedică alimentaţia, iar părinţii pot confunda aceste manifestări cu cele ale unei amigdalite, iar primul impuls este să trateze copilul cu antibiotice.

„Această practică este total greşită, fiind vorba despre o infecţie virală. În general, se administrează dezinfectante locale şi medicamente care să amorţească zona dureroasă. Nu există tratament care să-i oprească evoluţia. Ea creează disconfort copilului maximum două săptămâni“, completează profesorul doctor Emanoil Ceauşu, medic primar boli infecţioase, de la Institutul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş“.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite